Pro Evolution Soccer 2009

Ο βασιλιάς, εξόριστος

Είδος: Sports
Φορμά: Playstation3
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Konami
Διανομή: Zegetron

Μεγάλη περιέργεια έχει η στήλη σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αναπαρασταθεί με... γραφήματα η πορεία - σε εμπορικό επίπεδο και βαθμολογίες από τα ΜΜΕ - των δύο "αιώνιων αντιπάλων" στην κατηγορία των video games ποδοσφαίρου, του Pro Evolution Soccer της Konami και του FIFA της Electronic Arts. Του δεύτερου, υποθέτουμε, θα ήταν... ημιτονοειδής σε σημεία, υπό την έννοια ότι είχαμε στο παρελθόν καλά FIFA, πολύ καλά FIFA αλλά και μέτρια FIFA. Του Pro Evo, ωστόσο, θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα διαφορετική: από την "εκτόξευση" στην κορυφή με μόλις δύο εκδόσεις και την διατήρηση εκεί για ισάριθμες σεζόν, στα τελευταία δύο "πρωταθλήματα" η ομάδα της Konami έχει "πέσει". Αισθητά. Και, δυστυχώς, η έκδοση 2009 δεν φαίνεται ικανή να κάνει και πολλά, ώστε να... πάρει ξανά την ανιούσα το γράφημα.

Οι λόγοι; Πολλοί και διάφοροι, συνοψίζονται όμως σε μία λέξη: στασιμότητα. Μπορεί ο πυρήνας του gameplay όντως να μην έπρεπε να αλλάξει στο Pro Evo - και δεν άλλαξε - όμως δεν έχει προστεθεί και κάτι που να δίνει την αίσθηση της βελτίωσης. Οι εικονικοί ποδοσφαιριστές δίνουν την ίδια ακριβώς "αίσθηση" κατά το χειρισμό με τις κορυφαίες εκδόσεις του PS2 - κάτι που για τα δεδομένα τίτλου του PS3 δεν είναι ακριβώς... φιλοφρόνηση προφανώς - η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων είναι και πάλι ικανή για τα καλύτερα και τα χειρότερα, οι διαιτητές συνεχίζουν να έχουν... απρόβλεπτη διάθεση. Ευτυχώς παραμένουν και τα θετικά, βέβαια, όπως η πιο πειστική συμπεριφορά της μπάλας, ο πιο αληθοφανής ρυθμός στα ματς, τα συστήματα παιχνιδιού που "βγαίνουν" με τρόπο... τηλεοπτικό όταν συναγωνίζονται έμπειροι των Pro Evo. Όλα όμως επακριβώς όπως τα γνωρίζουμε εδώ και τέσσερα χρόνια. Καμία ουσιαστική διαφορά.

Όσον αφορά στις προσπάθειες της Konami να εμπλουτίσει τις επιλογές και το "ρεαλιστικό" προφίλ του Pro Evo, άλλα πράγματα λειτουργούν, άλλα όχι. Για παράδειγμα, η επιλογή Become A Legend, αντίστοιχη του Be A Pro του περυσινού και φετινού FIFA, είναι σαφώς πιο απλοϊκή ως διαδικασία και έχει ενδιαφέρον μόνο επειδή οι gamers μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον παίκτη που "αναπτύσσουν" και στο Δίκτυο. Το καινούργιο Evolution κατέχει επίσης τα επίσημα δικαιώματα του Champions League και κάποιων συγκεκριμένων ομάδων σε συγκεκριμένα πρωταθλήματα, όμως... για όλες οι υπόλοιπες διοργανώσεις και ομάδες δεν ισχύει το ίδιο, οπότε το τελικό αποτέλεσμα με το "remix" αληθινών και φανταστικών αθλητών δεν "πείθει". Με αυτά και με κείνα, δεν είναι άξιο απορίας που το Pro Evo 2009 έχει εν τέλει μόνο το δοκιμασμένο και ισορροπημένο του gameplay να επιδείξει ως επιχείρημα φέτος...

Στα τεχνικά, άλλωστε, η Konami δεν μπορεί παρά να αποδεχθεί το ουσιαστικό... "Βατερλώ" που έχει υποστεί στην παρούσα γενιά hardware από την Electronic Arts: η ιαπωνική εταιρεία έχει αποτύχει να αξιοποιήσει την ισχύ του PS3 και του Xbox 360 για να προσφέρει περισσότερο αληθοφανή γραφικά και πραγματικά συναρπαστικό ήχο, παραμένοντας οριακά στο πλαίσιο της υψηλής ευκρίνειας αλλά... ως εκεί. Η περιγραφή των αγώνων είναι μάλλον... ρομποτική, με τα καλά ηχητικά εφέ να μην περισώζουν την συνολική ηχητική εντύπωση του τίτλου, ενώ και η παρουσίαση βρίσκεται "δύο κλικ" πιο κάτω από την αντίστοιχη του FIFA. Oι επιλογές παιχνιδιού είναι οι τυπικές που υπήρχαν πάντοτε συν την προαναφερθείσα Become A Legend, δεν εκμεταλλεύονται όμως το Internet δημιουργικά και πρωτότυπα.

Εννοείται ότι, όταν όλα έχουν ειπωθεί, το Pro Evolution Soccer 2009 δεν είναι... κακός τίτλος. Ούτε καν μέτριος. Είναι καλός, πολύ καλός κατά περίπτωση. Δεν είναι όμως αρκετά καλός ώστε να πάρει πίσω το θρόνο που με τόσο κόπο είχε κερδίσει, από το ανανεωμένο και "αποφασισμένο" FIFA 09. Συν τοις άλλοις - και ασχέτως των FIFA - έχει αποτύχει να σημειώσει, για τρίτη συνεχή χρονιά, την πρόοδο εκείνη που θα του επέτρεπε να αναδειχθεί στον αδιαφιλονίκητο "πρωταθλητή" της κατηγορίας. Όσοι... ορκισμένοι "οπαδοί" των PES ήλπιζαν πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, έχουν πιθανώς κάνει ήδη την επιλογή τους και δεν θα διακρίνουν στην έκδοση 09 αρκετά προβλήματα ώστε να "αλλαξοπιστήσουν". Για τους υπόλοιπους εμάς, ωστόσο, που απλώς... "αγαπάμε το άθλημα", το νέο Pro Evo δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το καλύτερο video game ποδοσφαίρου για φέτος. Προσβλέπουμε σε comeback, μαμά Konami - αν μη τί άλλο για να έχει αυξημένο ενδιαφέρον το "ντέρμπυ" των δύο "δεκαριών" σε 12 μήνες από σήμερα!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ