Ποιο αξίζει, ποιο κοστίζει;

PS3 vs Xbox 360 vs Wii vs... 13oς μισθός!

Αν και ο πιο πολύς κόσμος θα έπρεπε να αποφασίζει συνειδητά για ορισμένα πράγματα όχι μόνο όταν... διανύουμε περιόδους οικονομικής ύφεσης, σε αυτές τελικά ο καταναλωτής δείχνει να παίρνει τις αποφάσεις του περισσότερο ψύχραιμα. Και τα συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας - πολυτέλεια στα μάτια πολλών αλλά βασικό μέσο διασκέδασης για άλλους - ανήκουν σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία πραγμάτων: όταν τα χρήματα δεν αποτελούσαν θέμα, πιθανώς... όλοι θέλαμε και PS3, και Xbox 360, και Wii, το καθένα για τις αρετές του. Σήμερα, όμως, που ίσως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και ρεαλιστικά θα υποχρεωθούμε σε μία επιλογή...; Σήμερα, θα πρέπει να κρίνουμε κάθε σύστημα όχι μόνο βάσει του αρχικού κόστους απόκτησής του, αλλά και βάσει του κόστους των τίτλων του, των περιφερειακών του, του εξοπλισμού που χρειάζεται για να αναδείξει τις αρετές του, των Δικτυακών υπηρεσιών από τις οποίες υποστηρίζεται... Απλούστερα δεν ήταν τα πράγματα, πριν από την οικονομική ύφεση...;

Για να είναι η στήλη ειλικρινής από την αρχή, οφείλει να υπογραμμίσει το εξής: μία και αδιαμφισβήτητη "πρόταση αγοράς" ανάμεσα στα PS3, Xbox 360 και Wii τέτοια, που να ταιριάζει σε κάθε πιθανό καταναλωτή, είναι αδύνατο να γίνει. Δεν πρόκειται για το... τυπικό δείγμα δημοσιογραφικής υπεκφυγής, που αρνείται να πάρει σαφή θέση απέναντι σε ένα θέμα, αλλά για απλό γεγονός: όλα εξαρτώνται από το τί ακριβώς θέλει κανείς από ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης για το σπίτι. Εξαρτώνται από το πόσα χρήματα (και αν) προτίθεται να διαθέσει για τον σχετικό εξοπλισμό γύρω από το σύστημα αυτό, καθώς και το πόσα χρήματα έχει την πολυτέλεια να επενδύει τακτικά σε games και/ή ταινίες για τη διασκέδασή του. Είναι εφικτό, ωστόσο, με απλοϊκές ερωτήσεις να γίνει ένας βασικός έστω διαχωρισμός ανάμεσα στο ποιο σύστημα είναι - κατά τη γνώμη μας - καταλληλότερο για ποιο είδος κοινού.

Στην ερώτηση "Αν έπρεπε να επιλέξω ΕΝΑ μόνο σύστημα για την θέση κάτω από την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας που μόλις αγόρασα, ποιο θα έπρεπε να είναι αυτό;", η στήλη θα απαντήσει "το PlayStation3", επειδή αυτό είναι το σύστημα που προσφέρει τις πιο πολλές διαφορετικές λειτουργίες και το πλέον ισορροπημένο σύνολο ανάμεσα σε αυτές. Προσφέρει και ταινίες υψηλής ευκρίνειας, και πολύ καλή προβολή ταινιών DVD, και έναν αριθμό από εξαιρετικά games, και τη μεγαλύτερη γκάμα δυνατοτήτων ως ολοκληρωμένος media player. Συνδυασμένο με ένα καλό ηχοσύστημα και μία ποιοτική τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, το PS3 μπορεί να προσφέρει αμέτρητες ώρες ψυχαγωγίας σε όλους, είτε τυγχάνουν gamers είτε όχι.

Στην ερώτηση όμως "Είμαι gamer και επενδύω ώρες στην ενασχόληση αυτή, ποιο σύστημα είναι αυτό που απαραιτήτως θα πρέπει να έχω, αν δεν έχω κανένα από τα τρία;", η στήλη θα απαντήσει χωρίς δισταγμό "το Xbox 360". Το σύστημα της Microsoft έχει να επιδείξει την καλύτερη βιβλιοθήκη games σε εύρος, βάθος και ποιότητα, τους περισσότερους must-have τίτλους, τις περισσότερες παραγωγές που κατά τεκμήριο ενδιαφέρουν τους gamers (για όσους όμως ενδιαφέρει το online gaming υπάρχει ένα σχετικά μικρό extra κόστος που πρέπει να συνυπολογιστεί). Δεν είναι επίσης τόσο ακριβή η απαραίτητη επένδυση σε εξοπλισμό προκειμένου να απολαύσει κανείς όσα έχει να προσφέρει το Xbox 360. Οι δυνατότητές του ως media player είναι πολλές και καλές, αλλά μέχρι εκεί.

Στην ερώτηση "Παίζω games με φίλους μία φορά την εβδομάδα το πολύ και δεν θέλω να επενδύσω σε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας ακόμη, ποιο σύστημα θα ήταν καλύτερο να αγοράσω;", η στήλη μπορεί να προτείνει άφοβα το Wii. To σύστημα της Nintendo είναι σε θέση να προσφέρει ψυχαγωγία στους casual gamers του Σαββατοκύριακου και δεν απαιτεί καμία επένδυση σε επιπλέον εξοπλισμό. Βεβαίως δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δύναται να προσφέρει κάτι άλλο πέραν του gaming, με τις δυνατότητές του ως media player σε τόσο χαμηλό επίπεδο, όμως η Nintendο ποτέ δεν προόρισε το Wii για "γενικών καθηκόντων" πρόταση. Δεν παύει να είναι ωστόσο και η πιο ακριβή, τελικά, αν λάβει κανείς στα υπόψιν το κόστος απόκτησης του ίδιου και των τίτλων του, προς τον αριθμό των ωρών διασκέδασης που κατά μέσο όρο προσφέρει.

Η στήλη δεν μπορεί βέβαια παρά να αναγνωρίσει πως δεν είναι μόνο τρεις οι κατηγορίες των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για ένα PS3, Χbox 360 ή Wii - ούτε τα όρια που περιέγραψε για κάθε σύστημα ως προς τη χρήση του ακριβώς... κανόνας. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί επίδοξοι αγοραστές που βρίσκονται "κάπου ανάμεσα" στις παραπάνω επιθυμίες και συνήθειες. Σκοπός μας ήταν στην ουσία να υπογραμμίσουμε τη διαφορετική αξία που μπορεί να έχει το κάθε σύστημα για διαφορετικούς ανθρώπους, ώστε να καταστήσει ευκολότερο το τί πιθανώς θα ταίριαζε περισσότερο σε όσους ή όσες αγαπούν πιο πολύ κάποια είδη ηλεκτρονικής διασκέδασης από κάποια άλλα. Οποιαδήποτε ωστόσο και να είναι η επιλογή σας ανάμεσα στα PS3, Χbox 360 και Wii φέτος, ευχόμαστε να τη χαρείτε στο μέγιστο βαθμό. Καλές γιορτές!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ