PlayStation5: η τεχνική αξιολόγηση

Πως κρίνουμε το καινούργιο σύστημα της Sony ως συσκευή τεχνολογίας συνολικά;

Μιλώντας κανείς για το PS5 σε επίπεδο hardware απλώς δεν μπορεί να μην αναφερθεί στον ειδικό, ταχύτατο εσωτερικό του δίσκο τεχνολογίας SSD. Από την σχεδόν ακαριαία εκκίνηση και την γοργή εκτέλεση των games μέχρι την γενική αίσθηση της άμεσης ανταπόκρισης στην λειτουργία του όλου συστήματος, ο δίσκος αυτός δίνει συχνά την εντύπωση πως... κάνει επίδειξη δύναμης, ακόμη και με τα δεδομένα των ακριβότερων SSD που έχουμε συνηθίσει πια από τα PC. Ναι, είναι πραγματικά τόσο γρήγορος ώστε να κάνει πολλούς από μας να σκέπτονται πως έτσι ακριβώς έπρεπε πάντοτε να λειτουργούν τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας: σαν καταναλωτικές συσκευές τεχνολογίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όχι σαν προσωπικοί υπολογιστές που επιβραδύνονται από την ύπαρξη και μόνο των μηχανικών σκληρών δίσκων.

Αυτός ο απίθανα γρήγορος δίσκος SSD του PS5 έχει και ένα τίμημα, ωστόσο, και αυτό είναι της χωρητικότητας. Με λιγότερα από 700 GB αποθηκευτικού χώρου διαθέσιμου προς χρήση κάποια στιγμή δεν θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει πιο πολλά από 6-7 σύγχρονα games επιπέδου ΑΑΑ. Η Sony έχει κάνει πρόβλεψη επέκτασης με την σχετική υποδοχή για τοποθέτηση δίσκου SSD τύπου PCIe 4.0 NVME όπως αυτούς των Η/Υ, όμως δεν έχουμε ακόμη καμία ένδειξη για το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πιστοποιήσει ο ιαπωνικός κολοσσός τα πρώτα τέτοια μοντέλα.


Δεν εξαρτάται, άλλωστε, μόνο από αυτόν: οι κατασκευαστές αυτών των SSD δεν αρκεί απλώς να προσφέρουν με τα προϊόντα τους ταχύτητες ανάγνωσης κι εγγραφής δεδομένων ίσες ή υψηλότερες αυτών του εσωτερικού SSD ενός PS5, αλλά και τα chip ελέγχου τους (controllers) πρέπει να είναι συμβατά με την αρχιτεκτονική του. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει το λιγότερο ενός βασικού επιπέδου συνεργασία ανάμεσα στην Sony και τους κατασκευαστές αυτούς, με σχετικές δοκιμές και προσαρμογές, ώστε οι δικοί τους ταχύτατοι SSD να λειτουργούν άψογα στο PS5.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι σχεδόν βέβαιο πως οι πρώτοι τέτοιοι δίσκοι SSD συμβατοί με το PlayStation5 δεν θα είναι... φθηνοί ακριβώς. Για την ακρίβεια ένας τέτοιος SSD χωρητικότητας 1 TB δεν αποκλείεται να κοστίζει από μόνος του... όσο ένα PS5 Digital Edition (θα πρέπει επίσης να ενσωματώνει και δική του ποιοτική ψύκτρα). Σε κάθε περίπτωση ενημέρωση από την Sony όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτη.


Συγκριτικά με το θέμα της επέκτασης αποθηκευτικού χώρου, το θέμα της υποστήριξης διαφορετικών τρόπων απεικόνισης είναι απλούστερο: ό,τι προσφέρεται ήδη από το PS5 λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ενώ ό,τι δεν προσφέρεται μπορεί να προστεθεί με ενημερώσεις λογισμικού. Το νέο σύστημα της Sony υποστηρίζει όλες τις δημοφιλείς αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης οθόνης - εκτός από την 1440p των οθονών PC, για την ώρα τουλάχιστον - σε κάθε βάθος χρώματος και επίπεδο συμπίεσης. Η απεικόνιση HDR υποστηρίζεται πλήρως, αν και όχι με το κορυφαίο πρότυπο Dolby Vision, ρυθμίζεται δε είτε αυτόματα (κι επιτυχημένα) είτε χειροκίνητα.

H... υπόσχεση στην συσκευασία του PS5 για απεικόνιση υλικού ανάλυσης 4K σε ρυθμό 120 Hz τηρείται - θα πρέπει να ενεργοποιήσει κανείς ως προεπιλεγμένο το Performance Mode στις σχετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε τα games αυτά καθ' αυτά να προσφέρουν στην συνέχεια την επιλογή, κάτι όχι ακριβώς λογικό αλλά τουλάχιστον λειτουργικό. Η υπόσχεση όμως της απεικόνισης σε ανάλυση 8Κ θα... πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη, καθώς η Sony θα ενεργοποιήσει την σχετική δυνατότητα με μελλοντική ενημέρωση λογισμικού. Αφού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τίτλος του PS5 που να προβάλλει τα γραφικά του σε ανάλυση 8Κ (και θα χρειαστεί πιθανώς καιρός για κάτι τέτοιο ακόμη και για απλά games), εν τέλει... μικρό το κακό, προφανώς.


Δεν ισχύει το ίδιο και για την μεγαλύτερη απουσία ανάμεσα στα όσα προσφέρει το PlayStation5 σήμερα: την υποστήριξη στην τεχνολογία VRR. Αυτή αναλαμβάνει να "ευθυγραμμίσει" τον ρυθμό ανανέωσης οθόνης με τον ρυθμό παραγωγής των καρέ που "στέλνει" κάθε video game στην πρώτη ανά δευτερόλεπτο, έτσι ώστε η κίνηση της δράσης να είναι ομαλή και χωρίς "σπασίματα". Για τους gamers αυτή είναι η σημαντικότερη δυνατότητα των θυρών HDMI 2.1 και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το PS5 δεν την προσφέρει από την πρώτη μέρα. Η Sony πιθανότατα περιμένει την επίσημη σχετική πιστοποίηση του HDMI Forum τον Δεκέμβριο - όπως και με την αντίστοιχη τηλεόρασή της, την Bravia XH90 - για να διαθέσει την σχετική αναβάθμιση λογισμικού, όμως η απουσία επίσημης ενημέρωσης δεν βοηθά.

Κυρίως καλά ή πολύ καλά νέα, λοιπόν, όσον αφορά στο PlayStation5 ως συσκευή αυτή καθ' αυτή - με ορισμένα... λιγότερο καλά που όμως αντιστοιχούν σε θέματα επιλύσιμα με ενημερώσεις λογισμικού. Το νέο σύστημα της Sony είναι καλοσχεδιασμένο και ποιοτικά κατασκευασμένο, ψύχεται σωστά και δουλεύει αθόρυβα, είναι επεκτάσιμο και πάρα πολύ γρήγορο στην λειτουργία του. Έχει περιθώρια βελτίωσης, όμως όλα τα στοιχεία που δεν αλλάζουν στο PS5, αυτά του hardware, είναι προσεγμένα κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Είναι, άλλωστε, ένα σύστημα που προσφέρει πολλά πράγματα στους δημιουργούς games για ν' ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν στο μέλλον.


Ο δρόμος της εξέλιξης για το PS5 περνά, στην ουσία, μέσα από το software. Υπάρχουν εκείνα τα θέματα που καλό θα ήταν να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό (όπως η υποστήριξη στην τεχνολογία VRR), καθώς κι εκείνα τα οποία που σχετίζονται με υλικό και λογισμικό μαζί (όπως η επέκταση αποθηκευτικού χώρου), που καλό θα ήταν να λυθούν πριν αρχίσουν να εκλαμβάνονται από το κοινό ως αληθινά προβλήματα του συστήματος της Sony. Τα... προαιρετικά, όπως η υποστήριξη στην εικόνα ανάλυσης 8Κ, μπορούν να επιλυθούν αργότερα. Ο ιαπωνικός κολοσσός αξίζει επίσης να διευρύνει με ενημερώσεις λογισμικού εκείνες τις ικανότητες του PS5 που δεν αναδείχθηκαν αρκετά μέχρι στιγμής, όπως το σύστημα ήχου 3D, ώστε οι δημιουργοί games να έχουν ισχυρότερο κίνητρο να τις αξιοποιήσουν στις παραγωγές τους.

Συνολικά, ωστόσο, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: η Sony υλοποίησε ένα καλομελετημένο, ισορροπημένο, ισχυρό αλλά ευέλικτο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας απόλυτα ικανό να ωθήσει το gaming στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης. Το PlayStation5 είναι μεγάλο, τολμηρό βήμα μπροστά σε σχέση με το κυρίαρχο αυτήν την στιγμή στην αγορά PlayStation4: ένα σύστημα του οποίου η τεχνολογική υποδομή το καθιστά άνετα ικανό να προσφέρει τίτλους που ο προκάτοχός του αυτός δεν είναι σε θέση να αποδώσει. Το μόνο που μένει είναι να δούμε πόσο σύντομα το PS5 θα αρχίσει να εκπληρώνει αυτές τις υποσχέσεις με τους τίτλους επόμενης γενιάς που ήδη σχεδιάζονται από πολλούς δημιουργούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα είναι ένα ταξίδι συναρπαστικό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ