PlayStation5: η τεχνική αξιολόγηση

Πως κρίνουμε το καινούργιο σύστημα της Sony ως συσκευή τεχνολογίας συνολικά;

To νέο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της Sony ξεκινά επιτέλους την εμπορική του πορεία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μετά από περίοδο αναμονής 18 μηνών - και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κάτι που κανένα άλλο προϊόν του είδους δεν έκανε στο παρελθόν. Ακόμη κι έτσι, πάντως, η άφιξη ενός νέου φορμά που υπόσχεται αμέτρητες ώρες ποιοτικής διασκέδασης είναι πάντοτε λόγος για γιορτή και το PS5 υπόσχεται ακριβώς αυτό και πολλά περισσότερα. Οι προσδοκίες βέβαια είναι πολύ μεγάλες με δεδομένο το γεγονός ότι ο προκάτοχος του συστήματος αυτού, το PS4, αναδείχθηκε στο επικρατέστερο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας των τελευταίων 7 ετών, με εγκατεστημένη βάση σχεδόν 110 εκ. παικτών παγκοσμίως. Είναι λοιπόν το PS5 όλα όσα ελπίζαμε;

Το Αθηνόραμα Digital αξιολογεί εδώ και 4 σχεδόν εβδομάδες το PlayStation5 ώστε ν' αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για το προϊόν της Sony. Είναι ένα ισχυρό, προσεγμένο, φιλόδοξο σύστημα που δεν είναι εύκολο να περιγραφεί και να εκτιμηθούν οι δυνατότητές του σε ένα μόνο άρθρο (γίνεται... αλλά το άρθρο θα ήταν αναίτια μεγάλο και κουραστικό). Αξιολόγηση επί... τρία, λοιπόν: μία από την οπτική γωνία των παικτών, μία επικεντρωμένη στην συσκευή αυτή καθ' αυτή και μία αφιερωμένη στις λειτουργίες ψυχαγωγίας που προσφέρει πέραν του gaming.

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την πρώτη, σημαντικότερη αξιολόγηση. Ποιές είναι όμως οι εντυπώσεις μας από το PS5 ως συσκευή τεχνολογίας, σε επίπεδο hardware δηλαδή; Και, με δεδομένο πως το... τέλειο προϊόν δεν υπάρχει, τί αξίζει να έχουν στα υπ' όψιν οι καταναλωτές αγοράζοντάς το;


Ακόμη και αν δεν έχει παρακολουθήσει κανείς το εντυπωσιακό επίσημο video της αποσυναρμολόγησης του PS5 από την Sony, μπορεί να διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι το νέο σύστημα του ιαπωνικού κολοσσού είναι ιδιαίτερα ποιοτικό από πλευράς σχεδιασμού και κατασκευής. Η αισθητική του είναι θέμα προσωπικού γούστου και μπορούμε να συζητάμε γι' αυτήν επί ώρες, αλλά περιθώριο αμφισβήτησης όσον αφορά στο αν ο σχεδιασμός που επιλέχθηκε βοηθά το νέο PlayStation να λειτουργεί καλύτερα από τον προκάτοχό του, δεν υπάρχει.

Είτε τοποθετηθεί κάθετα το PS5, είτε οριζόντια, το σύστημα ψύξης του αποδίδει τόσο αθόρυβα, όσο και αποτελεσματικά: δεν μπορεί να το ακούσει κανείς παρά μόνο αν πλησιάσει σε απόσταση λιγότερη από δύο βήματα, και πάλι ανεπαίσθητα και μόνο με την πλήρη απουσία ήχου μέσα στον ίδιο χώρο. Σε "τυπική χρήση" - σε κανονική απόσταση θέασης από την τηλεόραση δηλαδή και με οποιουδήποτε είδους ήχο παρόντα στον χώρο - το PS5 απλώς δεν ακούγεται καθόλου κατά την λειτουργία του, πόσο μάλλον να ενοχλεί κιόλας (όπως συνέβαινε ενίοτε με το PS4).


Ακριβώς λόγω του πώς έχει σχεδιαστεί να αποδίδει το σύστημα ψύξης του PS5, ωστόσο, η συσκευή χρειάζεται κάποιον "χώρο να αναπνέει" γύρω της - ειδικά στο πίσω μέρος, απ' όπου εκλύεται ο περισσότερος θερμός αέρας κατά την λειτουργία της. Ακόμη κι αν διαθέτει, με άλλα λόγια, ένας καταναλωτής αρκετά ευρύχωρο σύνθετο οπτικοακουστικών ή ντουλάπι ικανό να φιλοξενήσει το PS5 παρά το μέγεθός του, δεν είναι καλή ιδέα να τοποθετηθεί σε τέτοιους "κλειστούς" χώρους. Το πιθανότερο τότε είναι να... σταματήσει να είναι το όσο αθόρυβο (στο καλό σενάριο), να υπερθερμαίνεται τακτικά (στο κακό σενάριο) με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει μακροπρόθεσμα.

Το σύστημα ψύξης του PS5 λειτουργεί αθόρυβα και πιστεύουμε πως θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον, το ίδιο όμως δεν μπορεί να πει κανείς και για το drive οπτικών δίσκων που ενσωματώνει το "πλήρες" μοντέλο του. Αυτό ακούγεται όταν λειτουργεί - σε φάσεις πάρα πολύ - κάτι που δεν θα ήταν ίσως πρόβλημα αν χρησιμοποιούνταν μόνο π.χ. 10 φορές τον χρόνο για 15 λεπτά κατά την εγκατάσταση games από υλικό αντίτυπό τους. Όμως το ίδιο συμβαίνει και όταν παρακολουθεί κανείς υλικό από δίσκους DVD/Blu-ray/UltraHD Blu-ray, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. σε μία ταινία όπου η σιωπή παίζει σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρά της) μπορεί ν' αποδειχθεί ενοχλητικό. Οι σινεφίλ αξίζει να το έχουν στα υπ' όψιν λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ