PlayStation5: η αξιολόγηση του gamer

Τί προσφέρει το νέο σύστημα της Sony στο κοινό που θα το αποκτήσει πρώτο; Καταμέτρηση!

Είδος: Hardware
Τιμή: €499,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

To νέο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της Sony ξεκινά επιτέλους σήμερα, 19/11, την εμπορική του πορεία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μετά από περίοδο αναμονής 18 μηνών - και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κάτι που κανένα άλλο προϊόν του είδους (ή τεχνολογικό προϊόν γενικότερα) δεν έκανε στο παρελθόν. Ακόμη κι έτσι, πάντως, η άφιξη ενός νέου φορμά που υπόσχεται αμέτρητες ώρες ποιοτικής διασκέδασης είναι πάντοτε λόγος για γιορτή και το PS5 υπόσχεται ακριβώς αυτό και πολλά περισσότερα. Οι προσδοκίες βέβαια είναι πολύ μεγάλες με δεδομένο το γεγονός ότι ο προκάτοχος του συστήματος αυτού, το PS4, αναδείχθηκε στο επικρατέστερο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας των τελευταίων 7 ετών, με εγκατεστημένη βάση σχεδόν 110 εκ. παικτών παγκοσμίως. Είναι λοιπόν το PS5 όλα όσα ελπίζαμε;

Το Αθηνόραμα Digital αξιολογεί εδώ και 4 σχεδόν εβδομάδες το PlayStation5 ώστε ν' αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για το προϊόν της Sony. Είναι ένα ισχυρό, προσεγμένο, φιλόδοξο σύστημα που δεν είναι εύκολο να περιγραφεί και να εκτιμηθούν οι δυνατότητές του σε ένα μόνο άρθρο (γίνεται... αλλά το άρθρο θα ήταν αναίτια μεγάλο και κουραστικό). Αξιολόγηση επί... τρία, λοιπόν: μία από την οπτική γωνία των παικτών, μία επικεντρωμένη στην συσκευή αυτή καθ' αυτή και μία αφιερωμένη στις λειτουργίες ψυχαγωγίας που προσφέρει πέραν του gaming. Έχει νόημα, δε, να ξεκινήσει κανείς με την πλέον σημαντική από τις τρεις αξιολογήσεις: τί προσφέρει το PS5 σε αυτούς που απευθύνεται περισσότερο αυτήν την στιγμή, τους αφοσιωμένους gamers;


Όπως αποδεικνύεται, πάρα πολλά. Το PS5 κατορθώνει να εντυπωσιάσει μέσα στην πρώτη ώρα χρήσης του εξαιτίας του... Astro's Playroom παραδόξως! Η Sony έξυπνα προεγκατέστησε ένα αντίτυπο του τίτλου σε κάθε PS5 ώστε οποιοσδήποτε νέος του κάτοχος να έχει να παίξει κάτι αμέσως, ακόμη κι αν δεν αγόρασε τίποτε άλλο μαζί με το νέο του σύστημα, ακόμη κι αν δεν το συνέδεσε καν στο Internet. Οι Ιάπωνες φρόντισαν επίσης ο τίτλος αυτός να επιδείξει στον παίκτη κάτι που δεν έχει ξαναδεί, όποιο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας κι αν είχε στο παρελθόν: τις νέες λειτουργίες του χειριστηρίου DualSense. Μερικές ώρες απολαυστικής διασκέδασης μετά... να ένας πελάτης αμέσως-αμέσως ευχαριστημένος με την αγορά του!

Το DualSense είναι όντως πάρα πολύ ενδιαφέρον: ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα των τελευταίων ετών που μπορούμε να σκεφτούμε για το οποίο το marketing πολυεθνικής τελικά δεν υπερέβαλλε. Οι νέες λειτουργίες που προσφέρει μπορούν και κατορθώνουν σε πολλές περιπτώσεις να εμπλουτίσουν σημαντικά την εμπλοκή του παίκτη με τον εικονικό κόσμο των games του PS5, ακόμη και από τόσο νωρίς στην διαδρομή του. Δεν... αναπροσδιορίζει βέβαια τον παραδοσιακό τρόπο χειρισμού των οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας (δεν είμαστε καν βέβαιοι πως οι gamers θα το ήθελαν αυτό!), αλλά επεκτείνει την αλληλεπίδραση με τα games επιτυχημένα.


Είναι αλήθεια πως οι δημιουργοί games θα πρέπει να σκεφτούν και να υλοποιήσουν νέους τρόπους αξιοποίησης της απτικής ανάδρασης και της μεταβλητής αντίστασης στα πλήκτρα "σκανδάλες", πέρα από τους προφανείς δηλαδή. Αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και η Sony θα παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό. Η υποστήριξη των νέων λειτουργιών από τις υπόλοιπες εταιρείες, δε, αν και ενθαρρυντική βάσει των όσων βλέπουμε ήδη, απομένει ν' αποδειχθεί σε βάθος χρόνου. Όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το DualSense συνιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το PS5 και ανυπομονούμε να δούμε πως θα αξιοποιείται σε π.χ. 2-3 χρόνια από σήμερα.

Μέσα στις πρώτες ώρες χρήσης ενός PS5, πάντως, δύο πράγματα παρατηρεί κανείς περισσότερο. Το ένα είναι η ταχύτητα του αποθηκευτικού μέσου SSD που ενσωματώνει το σύστημα, η οποία είναι σταθερά, αδιάλειπτα εντυπωσιακή. Δεν πρόκειται για κάτι που φαίνεται σε λίγες μόνο περιπτώσεις, αλλά σε όλες πρακτικά (αν και τα... 9 δευτερόλεπτα εκκίνησης του Spider-man: Miles Morales την δεύτερη φορά που εκτελείται δεν τα προσφέρουν όλα τα games). Από τα 10-12 games που είχαμε στην διάθεσή μας κατά την αξιολόγηση του PS5 κανένα δεν χρειάζεται πάνω από 25'' για να ξεκινήσει, χρόνος ανήκουστος για σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας. Η επιστροφή σε ένα PS4 με σκληρό δίσκο είναι... πάρα πολύ δύσκολη μετά από αυτό!


Το ζήτημα, ωστόσο, ότι στον καταναλωτή είναι διαθέσιμα 667GB από τα συνολικά 825 του ταχύτατου αυτού SSD θα πρέπει κάποια στιγμή - σχετικά σύντομα - να αντιμετωπιστεί καθώς οι αφοσιωμένοι gamers δεν θα δυσκολευτούν να τα εξαντλήσουν. Η Sony αναμένουμε πως θα πιστοποιήσει ορισμένα μοντέλα NVME SSD για τοποθέτηση στην ειδική υποδοχή επέκτασης μέσα στους επόμενους μήνες - εναλλακτικά, στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να δώσει στους κατόχους PS5 την επιλογή να μεταφέρουν τα games του σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο προσωρινά.

Το άλλο πράγμα που θα εκτιμήσουν οι παίκτες όσο περισσότερο το παρατηρούν είναι το γραφικό περιβάλλον χρήσης του PS5. Αυτό όχι μόνο είναι μινιμάλ, καλαίσθητο, μοντέρνο και πάρα πολύ γρήγορο, αλλά πραγματικά επιδιώκει να βρίσκεται "ανάμεσα" στον παίκτη και τα games του όσο το δυνατόν λιγότερο. Τόσο η Sony όσο και η Microsoft τους προηγούμενους μήνες υπογράμμιζαν πως θέλουν τα νέα τους συστήματα να προσφέρουν το "παιχνίδι στα γρήγορα" με τρόπο περισσότερο άμεσο από ποτέ και στο PS5 το "εισπράττει" κανείς αυτό. Το σύστημα των "καρτών", εξάλλου, που χρησιμοποιεί το σύστημα της Sony για να παρουσιάσει πληροφορίες ή να προσφέρει λειτουργίες όπως τα Activities είναι άκρως αποτελεσματικό και ταιριάζει με την όλη μινιμαλιστική συλλογιστική του γραφικού περιβάλλοντος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ