PlayStation5: ερωτήσεις, απαντήσεις

Όλα - μα όλα - όσα θα ήθελε να γνωρίζει κανείς για το καινούργιο οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας της Sony

Μπορώ να παίζω games του PS5 απευθείας από εξωτερικό σκληρό δίσκο στην περίπτωση που δεν έχω άλλο διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο στον εσωτερικό του δίσκο SSD;
Όχι. Οι τίτλοι που έχουν δημιουργηθεί εξ αρχής και συγκεκριμένα για το PS5 μπορούν να παιχθούν μόνο από τον εσωτερικό του δίσκο SSD ή από δίσκο SSD που έχει τοποθετηθεί στην ειδική υποδοχή που προσφέρει το σύστημα της Sony (με την προϋπόθεση αυτός να είναι πιστοποιημένος από την εταιρεία). Δίσκος συνδεσμολογίας USB 3.0, είτε σκληρός δίσκος είναι είτε SSD, απλώς δεν μπορεί να προσφέρει την ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων που χρειάζονται τα games του PS5.

Μπορώ να αποθηκεύσω προσωρινά games του PS5 σε εξωτερικό σκληρό δίσκο προκειμένου να εξοικονομήσω χώρο στον εσωτερικό SSD;
Δεν γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά. Θα θεωρήσουμε πως ναι, παρ' εκτός κι αν αποδειχθεί με έμπρακτες δοκιμές το αντίθετο (ή αν η Sony επιβεβαιώσει το αντίθετο προφανώς). Θα ήταν σίγουρα άκρως εξυπηρετικό, ειδικά για τον πρώτο καιρό που οι SSD για την ειδική θύρα επέκτασης δεν θα είναι φθηνοί ακριβώς. Ακόμη περισσότερο εξυπηρετικό αν στον ίδιο εξωτερικό σκληρό δίσκο μπορούσαμε να έχουμε και τα αγαπημένα μας games του PS4, έτσι ώστε να μην έχουμε δύο διαφορετικούς τέτοιους δίσκους για το ίδιο PS5.

Πώς λειτουργεί η δωρεάν αναβάθμιση games από το PS4 στο PS5;
Με τον απλούστερο δυνατό τρόπο: αν ένας παίκτης κατέχει ήδη την έκδοση ενός τίτλου για PS4 και η εκδότρια εταιρεία του τίτλου αυτού προσφέρει την δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης, τότε όταν ο παίκτης κάνει την μετάβαση στο PS5 δικαιούται να λάβει την έκδοση του τίτλου αυτού για PS5 χωρίς πρόσθετο κόστος. Δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη όλες οι εκδότριες εταιρείες αυτήν την προσέγγιση, ενώ κάποιες το έχουν κάνει θέτοντας κάποιους περιορισμούς (π.χ. όσον αφορά στο χρονικό περιθώριο της αναβάθμισης). Όλοι ωστόσο ελπίζουμε πως η Sony θα παρακινήσει σταδιακά όλες τις μεγάλες εκδότριες να προσφέρουν την δυνατότητα αυτή μελλοντικά, ειδικά από το 2021 και μετά που θα μεταβούν πολύ περισσότεροι παίκτες από το PS4 στο PS5.

Θα προσφέρει η Sony δύο δωρεάν games για PS5 μηνιαίως στους συνδρομητές PlayStation Plus όπως έκανε και με το PS4;
Δεν γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά. Θα ήταν το αναμενόμενο να κάνει, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη για να μάθουμε.

Τί κάνει το πλήκτρο Create στο νέο χειριστήριο DualSense;
Η Sony δεν έχει μιλήσει εδώ και πολύ καιρό γι' αυτό το θέμα και πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι σκόπιμο επειδή επιφυλάσσει εκπλήξεις με κάποιου είδους πρωτότυπη λειτουργία ή λειτουργίες που δεν ήθελε να αποκαλύψει νωρίτερα. Σε βασικό επίπεδο, πάντως, το πλήκτρο Create θα εκτελεί λειτουργίες παρόμοιες αυτών που τώρα αναλαμβάνει το πλήκτρο Share στο χειριστήριο του PS4 συλλαμβάνοντας στιγμιότυπα και video, δημοσιεύοντας υλικό σε επιλεγμένα social media κλπ. Όμως η επιλογή του όρου "Create" είναι ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα: δεν αποκλείεται η Sony να έχει σκεφτεί κάτι όντως ξεχωριστό και δημιουργικό πέρα από τις δυνατότητες του απλού πλήκτρου Share.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ