PlayStation5: ερωτήσεις, απαντήσεις

Όλα - μα όλα - όσα θα ήθελε να γνωρίζει κανείς για το καινούργιο οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας της Sony

Ποιές είναι οι γενικές τεχνικές προδιαγραφές του PS5;
Είναι βασισμένο σε αρχιτεκτιονική σχεδιαασμού AMD: κεντρικός επεξεργαστής γενιάς Zen2 οκτώ πυρήνων χρονισμένος στα 3.5 GHz, υποσύστημα γραφικών με 36 επεξεργαστικούς πυρήνες χρονισμένο στα 2.23 GHz, 16GB μνήμης συστήματος, 825GB αποθηκευτικού χώρου σε δίσκο SSD ειδικής διαμόρφωσης και υψηλών ταχυτήτων, UltraHD Blu-ray drive ανάγνωσης οπτικών δίσκων (ανάλογα με την έκδοση του PS5).

Ποιά νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες προσφέρει το PS5;
Το νέο PlayStation φέρει θύρα έκδοσης HDMI 2.1 η οποία προσφέρει απειικόνιση σε ανάλυση 4K (σε ρυθμούς ανανέωσης έως τα 120 Hz) και σε ανάλυση 8K (σε ρυθμό ανανέωσης έως τα 60 Hz), καθώς και μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης τύπου VRR (για σταθερή και ομαλή κίνηση σε συμβατές τηλεοράσεις ή προβολείς). Προσφέρει επίσης αληθινό τρισδιάστατο ήχο - όχι μόνο αντικειμενοστρεφή αλλά κι επιδραστικό - καθώς και εξελιγμένη συνδεσιμότητα USB 3 (με θύρες USB-A και USB-C).

Το χειριστήριο του PS5 είναι διαφορετικό, τί καινούργιο προσφέρει;
Μια σειρά από πράγματα, αλλά αυτά είναι τα σημαντικότερα: απτική ανάδραση (κάτι σαν την παρούσα δόνησης αλλά με κατά πολύ μεγαλύτερη γκάμα και λεπτομέρεια), πλήκτρα-σκανδάλες μεταβλητής αντίστασης (αναγνωρίζουν πολύ περισσότερα επίπεδα πίεσης), εσνωματωμένο μικρόφωνο και ηχείο (είναι εφικτή η φωνητική επικοινωνία χωρίς την ανάγκη σετ ακουστικών - αυτά συνεχίζουν να υποστηρίζονται μέσω θύρας 3.5 χιλιοστών), πιο μεγάλη μπαταρία και θύρα τύπου USB-C για φόρτιση.

Ποιούς τρόπους Δικτυακής διασύνδεσης προσφέρει το PS5;
Προσφέρει γρήγορη ασύρματη διασύνδεση μέσω Wi-Fi 6 (παραμένει βεβαίως συμβατό και με τις προηγούμενες εκδόσεις Wi-Fi) αλλά και ενσύρματη μέσω θύρας Εthernet (σε ταχύτητες 10/100/1000 Mbps).

Μπορώ να αναβαθμίσω τον αποθηκευτικό χώρο του PS5;
Ναι, το νέο PlayStation φέρει ειδική υποδοχή - η πρόσβαση σε αυτήν δεν ακυρώνει την εγγύηση του προϊόντος - στην οποία μπορεί να συνδέσει κανείς δίσκους SSD τύπου NVME PCIe 4.0 όπως αυτούς που διατίθενται για PC. O μόνος περιορισμός είναι πως ο δίσκος που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι ίσης ή υψηλότερης ταχύτητας ανάγνωσης κι εγγραφής δεδομένων με τον εσωτερικό του PS5 (5.5GB/sec), οπότε συγκεκριμένα μοντέλα τέτοιων δίσκων θα πρέπει να έχουν πρώτα πιστοποιηθεί από την Sony. Σε βάθος χρόνου θα είναι διαθέσιμη μεγάλη γκάμα τέτοιων δίσκων από πολλαπλούς κατασκευαστές, οπότε το σχετικό κόστος θα μειώνεται σταθερά.

Θα διατεθούν για το PS5 διαφορετικών χρωμάτων περιβλήματα και χειριστήρια;
Ναι. Τα δύο - εξ ορισμού λευκά - μεγάλα τμήματα του περιβλήματος του PS5 μπορούν με ευκολία να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν, οπότε αναμένουμε πως τόσο η ίδια η Sony όσο και άλλες ανεξάρτητες εταιρείες θα προσφέρουν σύντομα εναλλακτικά τέτοια αποσπώμενα τμήματα. Χειριστήρια DualSense και σε άλλα χρώματα είναι πρακτικά βέβαιο πως θα εμφανιστούν κάποια στιγμή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ