PlayStation5: ερωτήσεις, απαντήσεις

Όλα - μα όλα - όσα θα ήθελε να γνωρίζει κανείς για το καινούργιο οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας της Sony

Ποιά games του PS4 μπορώ να παίξω στο PS5;
Πάνω από 4000 διαφορετικά, σχεδόν όλα δηλαδή. Οι δοκιμές της Sony μέχρι σήμερα έχουν εντοπίσει μόνο 10 τίτλους του PS4 μη συμβατούς με το PS5 - κανείς από αυτούς εξαιρετικά σημαντικός ή δημοφιλής - και με μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού δικές τους και του ίδιου του λειτουργικού του PS5 ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά.

Βελτιώνει το PS5 τα games του PS4 και αν ναι, πώς;
Εξαρτάται από τον κάθε τίτλο ξεχωριστά. Όλα τα games του PS4 πιθανότατα θα αξιοποιούν τον ταχύτατο SSD του PS5 για γρήγορη μεταφορά των δεδομένων τους. Πολλοί τίτλοι επίσης του PS4 - ειδικά όσοι είχαν σχεδιαστεί εξ αρχής να αξιοποιούν την λειτουργία Boost Mode στο PS4 Pro - θα είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλότερες αναλύσεις απεικόνισης ή/και υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης οθόνης. Αλλά μέχρι την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (25/10/2020) δεν είχε γνωστοποιηθεί πως υπάρχει σύστημα αναβάθμισης που λειτουργεί εξ ορισμού στο PS5 και αναβαθμίζει όλα τα games του PS4 "αυτόματα", χωρίς οι δημιουργοί των τελευταίων να προσφέρουν κάποιου είδους ενημέρωση λογισμικού γι' αυτά.

Θα αναγνωρίζονται τα αρχεία προόδου μου (save games) του PS4 στο PS5;
Επικρατεί μία μικρή... σύγχυση όσον αφορά στο συγκεκριμένο αυτήν την στιγμή, όλα δείχνουν ωστόσο πως είναι θέμα των ομάδων ανάπτυξης κάθε τίτλου για PS4 ξεχωριστά. Το PS5 πιθανότατα χρησιμοποιεί διαφορετική διαμόρφωση αρχείων για τα save games και κάθε τίτλος PS4 θα πρέπει να δεχθεί κάποιου είδους ενημέρωση λογισμικού για να μετατρέψει τα αρχεία αυτά σε συμβατά (είναι λοιπόν έμμεσα θέμα διαθέσιμων πόρων και χρόνου). Κάποιες εταιρείες ανάπτυξης δηλώνουν πως οι τίτλοι τους προσφέρουν συμβατά save games, άλλες πως όχι. Ο παίκτης λοιπόν θα πρέπει, μέχρις ότου... ξεκαθαρίσει το τοπίο, να μάθει τί ισχύει για τα games που τον ενδιαφέρουν συγκεκριμένα.

Μπορεί το PS5 να παίξει games του PS4 απευθείας από εξωτερικό σκληρό δίσκο;
Ναι, αν ο εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι συνδεσμολογίας USB 3.0 (πρακτικά όλοι της τελευταίας π.χ. διετίας ή τριετίας το λιγότερο είναι). Αυτός ο τρόπος εξοικονομεί και αποθηκευτικό χώρο από τον εσωτερικό δίσκο SSD του PS5, τον οποίο χρειάζονται απαραίτητα τα δικά του games.

To PlayStation VR και τα games του λειτουργούν στο PS5;
Ναι και ναι (με εξαίρεση 2 τίτλους που ανήκουν στους προναφερθέντες 10 μη συμβατούς). Η PlayStation Camera του PS VR χρειάζεται έναν απλό προσαρμογέα σύνδεσης με το PS5 αλλά η Sony τον προσφέρει δωρεάν σε οποιονδήποτε καταναλωτή τον ζητήσει.

Συνεργάζονται τα περιφερειακά κι αξεσουάρ του PS4 με το PS5;
Η συντριπτική τους πλειοψηφία ναι, λειτουργεί κανονικά. Όλα τα χειριστήρια που διαθέτει η Sony, όλα τα χειριστήρια άλλων κατασκευαστών που έχει εγκρίνει, όλα τα ακουστικά, τα ειδικά χειριστήρια - τιμονιέρες, fightsticks κλπ. - όλα είναι συμβατά. Μόνος "αστερίσκος": τα χειριστήρια του PS4 λειτουργούν μόνο με τα games του PS4, όχι του PS5. Σε αυτά αξιοποιείται μόνο το νέο χειριστήριο DualSense. Tα games του PS4, αντιθέτως, μπορούν να παιχθούν και με DualSense κανονικά.

Συνεργάζεται η νέα HD Camera του PS5 με το PlayStation VR;
Παραδόξως... όχι - είναι ενδεικτικό το ότι και τα νέα "πακέτα" PS VR που κυκλοφορεί η Sony από τις αρχές Οκτωβρίου συνεχίζουν να περιλαμβάνουν την PlayStation Camera, κάτι που σημαίνει πως το πιθανότερο είναι η HD Camera να μην συνεργαστεί ποτέ με το PS VR.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ