Nintendo: η καλύτερη τoυ κόσμου

Εταιρεία βάσει κερδών, δηλαδή. Άντε!

Είναι τόσα, μα τόσα τα καυστικά σχόλια που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη συγκεκριμένη είδηση... αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. To πασίγνωστο οικονομικό περιοδικό BusinessWeek δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες τον ανανεωμένο της "βαθμολογικό πίνακα" αυτών που οι εκδότες του αποκαλούν "οι καλύτερες εταιρείες στον κόσμο για το 2009". Το τί ακριβώς σημαίνει αυτό, πώς επιλέγονται τα σχετικά κριτήρια, ποιούς αφορά και ποιούς καθόλου ο πίνακας αυτός είναι μεγάλο θέμα συζήτησης, όμως η κατάκτηση της πρώτης θέσης από μία εταιρεία του gaming, τη Nintendo, είναι σαφώς είδηση.

Την επιλογή έκανε για λογαριασμό του BusinessWeek η συμβουλευτική εταιρεία A.T. Kearney, η οποία ξεχώρισε 40 εταιρείες όλων των κλάδων ανάμεσα σε 2.500 παγκοσμίως. Υποψήφιες γι' αυτό το Top 40 είναι μόνο εταιρείες με έσοδα άνω των 10 δις δολαρίων, από τα οποία το 25% θα πρέπει να προέρχεται από αγορές εκτός της "πατρίδας" κάθε εταιρείας. Από αυτές, επιλέχθηκαν και απονεμήθηκαν θέσεις σε αυτόν τον βαθμολογικό πίνακα σε αντίστοιχες εταιρείες βάσει της αύξησης πωλήσεων που σημείωσαν μέσα στο 2008 και της ανόδου αξίας της εταιρείας συνολικά. Το Top 5 του πίνακα "των καλύτερων εταιρειών στον κόσμο" έχει ως εξής:

1. Nintendo (καταναλωτικά ηλεκτρονικά)
2. Google (Δικτυακές υπηρεσίες)
3. Apple (καταναλωτικά ηλεκτρονικά)
4. Doosan (κατασκευαστικά προϊόντα και υπηρεσίες)
5. Hyundai (κατασκευή πλοίων)

Με βάσει τα παραπάνω κριτήρια, μάλλον αναμενόμενο ήταν το γεγονός ότι η Sony και η Microsoft δεν ανήκαν σε αυτό το Top 40. Όλα αυτά, φυσικά, από καθαρά οικονομική και (ίσως) επενδυτική οπτική γωνία, καθώς εμάς τους gamers πανελάχιστα έως καθόλου μας ενδιαφέρει το... "κατά κεφαλήν κέρδος" των πολυεθνικών και τί είδους πομπώδεις χαρακτηρισμούς αποδίδει αυθαίρετα οποιοδήποτε περιοδικό και οποιαδήποτε συμβουλευτική εταιρεία. Η σκόνη που έχει μαζέψει πάλι το Wii μας, άλλωστε - μετά από την τελευταία φορά που το ανοίξαμε το καλοκαίρι για να δούμε τα Sports Active και Sports Resort - δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από... βραβεία. Παράξενο, ε;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ