News Snacks 5/3/2010

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Έτσι είναι τα... δικαστικά δράματα. Έχουν συνέχεια! Η απόλυση των Vince Zampella και Jason West από τις κορυφαίες διοικητικές θέσεις της Infinity Ward, δημιουργού εταιρείας των Call of Duty Modern Warfare, επέφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο όλο οικοδόμημα της Activision. Τα δύο στελέχη μήνυσαν την αμερικανική εταιρεία για μη καταβολή μερισμάτων από τα κέρδη του Modern Warfare 2 (έως και 36 εκατ. δολάρια παρακαλούμε!), ισχυρισμό που η Activision φυσικά απέρριψε, διαρρέοντας παράλληλα και στοιχεία βάσει των οποίων υποτίθεται πως οι Zampella και West είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για να... αυτομολήσει η Infinity Ward στο στρατόπεδο της Electronic Arts.

Το σίγουρο είναι πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με αυτήν την ιστορία, καθώς οι Zampella και West διατηρούν λόγο στη μελλοντική πορεία των Μodern Warfare - όχι όλων των Call of Duty, αλλά των συγκεκριμένων - έχοντας ποσοστό στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων του franchise. Με άλλα λόγια, αν δεν συμφωνήσουν και αυτοί, η Activision δεν μπορεί να εκδόσει άλλο MW! Το θέμα σίγουρα θα λυθεί κάποια στιγμή εξωδικαστικά, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι η Activision δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο... αθώα και αδικημένη όσο θέλει να φανεί. Και μόνο από το πόσο κυνικός και αδίστακτος είναι - και θέλει να εμφανίζεται - ο πρόεδρός της Bob Kotick να κρίνει κανείς, αρκεί.

Μιλώντας πάντως για αδίστακτους, τα στελέχη του Holywοοd απέδειξαν για πολλοστή φορά πρόσφατα ότι δεν δικαιούνται καλύτερο χαρακτηρισμό. Μετά από δικαστική διαμάχη δύο ετών με τη Real Networks - την εταιρεία που κατασκευάζει το λογισμικό RealDVD για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ταινιών σε DVD - η ομάδα των κινηματογραφικών εταιρειών που τη μήνυσε απέσπασε καταδικαστικό συμβιβασμό ύψους 4.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το όλο σκηνικό είναι, φυσικά, τραγελαφικό, καθώς ούτε οι... "ζημίες" που υποτίθεται πως υπέστη το Holywood από τη χρήση του προγράμματος θα ήταν τόσο μικρές (αν υπήρχαν), ούτε το Interner έπαψε να βρίθει από δωρεάν, καθ' όλα ικανά προγράμματα που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Άσε που συνεχίζει να είναι νομικά συζητήσιμο το αν και κατά πόσο δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κάνει αντίγραφο ασφαλείας του DVD που αγόρασε, για προσωπική του χρήση. Όλα για το θεαθήναι, ουσία μηδέν. Όπως πάντα.

Μιλώντας για το θεαθήναι, αυτές τις... αποκαλύψεις τύπου "Ναι, σκοπεύουμε να κάνουμε αυτό, αλλά σιγά και μη σας πούμε τι είναι αυτό το αυτό", δεν τις καταλαβαίνουμε. Παράδειγμα, αυτό της Eidos, η οποία "αποκάλυψε" ότι ετοιμάζει νέο Tomb Raider, με πρωταγωνίστρια φυσικά τη Lara Croft. Έλα! Κι εμείς νομίζαμε θα αφήνατε τον δημοφιλέστερο χαρακτήρα video gaming ανεκμετάλλευτο για πάνω από μία διετία. Τα μόνα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eidos; Ο υπότιτλος της περιπέτειας είναι "Lara Croft and the Guardian of the Light" και θα είναι αποκλειστικά Δικτυακής διανομής, δεν θα κυκλοφορήσει δηλαδή σε DVD/Blu-ray αλλά θα αγοράζεται μόνο σε ψηφιακή μορφή μέσω Internet. Θα είναι σε μορφή "επεισοδίων"; Θα κυκλοφορήσει και στα τρία πιθανά φορμά που υποστηρίζουν αυτόν τον τρόπο διανομής (PS3, Xbox 360, PC); Θα σχετίζεται με παρελθόντα Tomb Raider; Θα έχει διαφορές ή/και προσθήκες στο gameplay; Ποιός ξέρει. Αρκεί όμως η... πρόθεση ανακοίνωσης που εξέφρασε η Eidos, βρε!

Μιλώντας πάντως για ανακοινώσεις, ευχάριστο είναι το γεγονός ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες εξοπλισμού για home cinema φαίνεται να έχουν πάρει σοβαρά το θέμα του "επόμενου" βήματος", τόσο στη 3D εικόνα όσο και στις διασυνδέσεις HDMI. Μετά από την Onkyo και τη Sony, η Pioneer επίσης ανακοίνωσε ενισχυτές που είναι συμβατοί με 3D Blu-ray player και φέρουν 3 ή περισσότερες θύρες HDMI 1.4. Όπως και οι άλλες δύο εταιρείες, έτσι και η Pioneer ξεκίνησε "από τα χαμηλά", από τα μοντέλα δηλαδή κόστους 500-1000 δολαρίων/ευρώ, και υποθέτουμε ότι έως το καλοκαίρι μας περιμένουν και οι ανακοινώσεις νέων "ναυαρχίδων" μοντέλων, ακριβών αλλά με αυξημένες δυνατότητες. Ουδέν νεότερο μέχρι στιγμής από την Denon, τη Marantz και τη Yamaha ακόμη, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αργούν: πώς αλλιώς θα έχουμε... νέα μάχη το Σεπτέμβριο;

Μιλώντας, τέλος, για μάχες, φαίνεται πως η Sony δεν διατίθεται να αφήσει κανένα τμήμα της αγοράς στους παρόντες κυρίαρχούς τους χωρίς μάχη. Στις φήμες για την κατασκευή και κυκλοφορία κάποια στιγμή ενός PSPphone - που επανερχονται από καιρό σε καιρό - ήλθαν πρόσφατα να προστεθούν και φήμες για την αντίστοιχη κατασκευή ενός iPad killer. Το σκεπτικό για το πρώτο έχει όμως αντιστραφεί πια: στόχος είναι να μην είναι ένα κινητό με τη δυνατότητα να "παίζει" games του PSP, αλλά ανασχεδιασμένο PSP που θα εμπεριέχει κινητό - έτσι ώστε να συνδέεται στο PlayStation Network, αλλά και στην online υπηρεσία της Sony για μουσική και ταινίες, απ' οπουδήποτε. Το iPad killer, δε; Θα πρέπει να μπορεί να συνδέεται στις ίδιες υπηρεσίες διανομής ταινιών, μουσικής και βιβλίων, αλλά να μην χαρακτηρίζεται από τους περιορισμούς του iPad. Θα καταφέρει η ιαπωνική εταιρεία να δημιουργήσει μία τέτοια συσκευή με τελική τιμή πώλησης τα 499 δολάρια; Απομένει ν' αποδειχθεί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ