News Snacks: 27/01/10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Καλύτερα να ξεκινήσουμε με το ζήτημα για το οποίο... εισπράξαμε τα περισσότερα mail από προχθές (αναμενόμενα βέβαια): η παραβίαση του συστήματος προστασίας του PlayStation3 από τον George Hotz είναι ένα ζήτημα ακόμη ασαφές. Ο γνωστός hacker βρήκε μεν έναν τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στη μνήμη και τον Cell του PS3, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημα "έχει σπάσει" και σίγουρα όχι ότι θα κυκλοφορήσουν κλεψίτυπα αντίγραφα τίτλων του... αύριο. Η προστασία του Blu-ray drive παραμένει άθικτη, η Sony μπορεί πάντοτε να αλλάξει τα "κλειδιά ασφαλείας" σε καίρια σημεία του PS3 με firmware update και, φυσικά, οι τιμές των άγραφων Blu-ray καθιστούν τα αντίγραφα των games του ακόμη ασύμφορα. Συν τοις άλλοις, ο ίδιος ο Hotz έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα βοηθήσει στο "ξεκλείδωμα" του PS3 με σκοπό την πειρατεία τίτλων και ότι δεν προτίθεται να ασχοληθεί πολύ περισσότερο με το όλο θέμα. Δημοσίευσε απλώς τον τρόπο με τον οποίο εισχώρησε στα άλλοτε άδυτα του συστήματος της Sony και... τέλος. Τώρα, τί θα κάνουν άλλοι hackers με τα στοιχεία που γνωστοποίησε, είναι άλλο θέμα - όπως πάντα.

Άλλο θέμα είναι και η φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την "διαρροή" των περασμένων ημερών μέσα από τα κεντρικά της Nintendo σχετικά με το... Project Natal της Microsoft (!). Συγκεκριμένα, υψηλά ιστάμενη πηγή από τα γραφεία της ιαπωνικής εταιρείας φέρεται να αποκαλύπτει ότι ο Satoru Iwata είχε την ευκαιρία να δει σε δράση την τεχνολογία ανίχνευσης κίνησης του Project Natal στα τέλη του 2007 (;) και ότι δεν την επέλεξε, επειδή θεώρησε ότι θα είναι πολύ ακριβή στην υλοποίησή της. Φυσικά είχε δίκιο, υπό την έννοια ότι το Wii δεν έχει σε καμία περίπτωση την επεξεργαστική δύναμη να αναγνωρίσει τόσα σημεία κίνησης όσα το Xbox 360, οπότε ένα... Wii Natal θα έπρεπε να είναι τόσο περίπλοκο κατασκευαστικά, ώστε δεν θα κυκλοφορούσε στη χαμηλή τιμή που θα ήθελε η Nintendo. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το timing της... αποκάλυψης και τί αυτή υποννοεί. Στο χέρι της Microsoft είναι να αποδείξει στη Nintendo το λάθος της!

Μιλώντας για τη Microsoft, η αμερικανική εταιρεία ξαναγυρίζει μετά από χρόνια σε μία προσφιλή της, κάποτε πολύ σημαντική, συνήθεια: τις εκδηλώσεις X για το Xbox 360. Είχε ξεκινήσει με την X01 το 2001 για το αρχικό Xbox και συνέχισε σχεδόν non-stop μέχρι και την X06. Η επόμενη ακυρώθηκε και έκτοτε δεν γίνονταν αντίστοιχα events σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά κάποια περισσότερο ειδικά και πάντοτε αποσπασματικά. Η Microsoft ωστόσο έχει ήδη ανακοινώσει την X10, για τους εκπροσώπους του αμερικανικού Τύπου, στο San Fransisco τον επόμενο μήνα. Εκεί θα επιδειχθούν ΑΑΑ τίτλοι όπως τα Halo Reach, Final Fantasy XIII, Fable III και Splinter Cell Conviction. Λεπτομέρεια που ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει: το τελευταίο είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά στην X06!

Μπορεί να φταίει η Ubisoft για την καθυστέρηση δύο ετών του Splinter Cell, μπορεί και όχι. Όμως... όλο και κάτι θα έχουν να πουν οι PC gamers για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την περίπτωσή τους στο Assassin's Creed II. Ένα από τα κορυφαία games του 2009 κυκλοφορεί για ηλεκτρονικούς υπολογιστές τρεις μήνες μετά, η Ubisoft ωστόσο ως κίνηση "αποζημίωσης", τρόπον τινά, προσφέρει τα δύο packs έξτρα περιεχομένου για τα οποία οι κάτοχοι PS3/Xbox 360 είχαν πληρώσει το 2009, ως τμήμα του τίτλου εξ αρχής. Όλα ωραία και καλά, μέχρι τη στιγμή που θυμόμαστε ότι - κατ' ομολογία της ίδιας της Ubisoft - και τα δύο αυτά packs είχε προγραμματιστεί να συμπεριληφθούν στο κανονικό παιχνίδι, κόπηκαν για λόγους χρόνου και στη συνέχεια... πωλήθηκαν κανονικά. Ο ορισμός του δώρου-άδωρου, με άλλα λόγια! Πότε θα καταλάβουν οι εταιρείες ότι αυτές δεν είναι σοβαρές τακτικές, είμαστε περίεργοι να δούμε...

Επικεντρωμένη στο gaming προέκυψε η σημερινή στήλη, αλλά... με την Apple και την συνέντευξη Τύπου της να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Web, είναι να απορεί κανείς; Από την επόμενη εβδομάδα, επιστροφή στην ισορροπία...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ