News Snacks 26/2/2010

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Ορίστε. Γκρίνια στη γκρίνια στη γκρίνια από εκατοντάδες χιλιάδες hardcore gamers επειδή η Nintendo τους παραμέλησε με το Wii - προκειμένου να στοχεύσει το ευρύτερο κοινό και τις υψηλότερες πωλήσεις - ε, κάποια στιγμή θα έφερναν αποτέλεσμα. Και έφεραν. Τί Mario Galaxy 2, τί Metroid Other M, τί Dragon Quest IX, τί Monster Hunter Tri, τί Sin and Punishment 2... όλα games για gamers και όλα μέσα στο 2010. Από την άλλη, η ιαπωνική εταιρεία θα μπορούσε επιτέλους να κατάλαβε ότι οι casual gamers σε καιρούς χαλεπούς είναι αναξιόπιστοι όσον αφορά στο πόσο προτίθενται να ξοδέψουν για το, ε, casual hobby τους... και ότι οι hardcore gamers παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της αγοράς, το κοινό που πιστά ξοδεύει για την αγαπημένη του ενασχόληση. Αλλά αυτό θα ήταν υπόθεση εμπαθής και ποτισμένη με κακεντρέχεια, ε; Ε; Ε;

Μάλλον όχι. Κακεντρεχής αλλά απόλυτα αληθινή, από την άλλη, είναι η απορία μας σχετικά με την ανακοίνωση της Nintendo τη σχετική με τα... e-books (!!!). Συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρεία προτίθεται να κυκλοφορήσει τον τίτλο "100 Classic Books" - κυρίως με βιβλία των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν παρέλθει, προκειμένου η Nintendo να μην πρέπει να πληρώσει κάτι γι' αυτά... φυσικά - για το Nintendo DS κάποια στιγμή το καλοκαίρι. Και αναρωτιόμαστε. Με ανάλυση 256x192 pixel - ω, ναι... LOL - στην οθόνη του DS, πόσα, μα πόσα, μα ΠΟΣΑ scroll πρέπει να κάνουμε για να διαβάσουμε μια παράγραφο, μια σελίδα, ένα κεφάλαιο; Τόση υπομονή όχι ο Ιώβ, ούτε ο Θεός ο ίδιος για να διαβάσει ολόκληρο... βιβλίο!

Μιλώντας πάντως για βιβλία, ένας άνθρωπος που πριν από τα 60 του θα μπορούσε ήδη να είναι θέμα για περισσότερα βιβλία απ' όσα μπορούμε να φανταστούμε, είναι ο Steve Jobs της Apple. Χαρισματικός, πεισματάρης, οραματιστής, ξεροκέφαλος, επαναστάτης, κακότροπος, σκληροπυρηνικός, αλλά σίγουρα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής διασκέδασης στην ιστορία, ο... tech Jesus έχει σήμερα τα γενέθλιά του. Κλείνει τα 55. Ευχόμαστε η περιπέτεια της υγείας του η περυσινή να ήταν απλώς μία κακή παρένθεση και να βρίσκεται στην αγορά μας και στην ενεργό δράση για πολλά, πολλά χρόνια - κι ας διαφωνούμε συχνά με τις δηλώσεις και τις επιλογές του. Είναι, όπως όλοι οι αληθινά χαρισματικοί, απαραίτητος για να ταράζει τα νερά... κι ας ταράζει και τα νεύρα μας ενίοτε!

Μιλώντας για νεύρα, από αυτά πρέπει να έχουν πολλά οι ιθύνοντες του Blu-Ray Consortium, του ελεγκτικού σώματος που ορίζει και χειρίζεται το μόνο πλέον οπτικοακουστικό πρότυπο υψηλής ευκρίνειας σε μορφή δίσκου. Οι κύριοι ανακοίνωσαν ότι ο μηχανισμός Managed Copy θα είναι εμπορικά διαθέσιμος από τα μέσα Μαρτίου και... ουδείς έδωσε την παραμικρή σημασία! Υπενθυμίζουμε, πρόκειται για εκείνον τον μηχανισμό που μάς... παραχώρησαν μεν ώστε να μπορούμε να κάνουμε αντίγραφο ασφαλείας του Blu-ray μας, αλλά που το έκαναν με τρόπο τόσο περιοριστικό, ώστε να μην έχει κανένα νόημα. Και, φυσικά, όλοι τους περιφρόνησαν. Οι κατασκευαστές; Ούτε ένα Blu-ray player απ' όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν θα μπορεί να αναπαράγει τα "νόμιμα αντίγραφα". Οι κινηματογραφικές; Ούτε μία δεν έχει ανακοινώσει πως θα κυκλοφορήσει ταινίες της σε Blu-ray που να τον υποστηρίζουν. Οι καταναλωτές; Αυτοί κι αν τους έχουν περιφρονήσει. Και τρόποι να κάνουν αντίγραφα μια χαρά υπάρχουν ήδη, και τα... αναρίθμητα εκατομμύρια αρχεία Matroska στο Internet. Άντε γεια...

Μιλώντας για... αποχαιρετισμούς (και τα αναπόφευκτα neeeeeext!), μικρές υπενθυμίσεις. Για όλους εκείνους τους χρήστες που χρησιμοποιούν ακόμη Windows Vista και δεν έχουν περάσει σε αυτά το Service Pack 1 ή 2, η επίσημη υποστήριξη της Microsoft λήγει στις 13 Απριλίου. Για εκείνους που η 13η Ιουλίου θα τους βρει πεισματικά να χρησιμοποιούν ακόμη Windows XP Service Pack 2 ή Windows 2000 (εδώ είναι που λένε... whaaaaa???), η Microsoft δεν θα παρέχει υποστήριξη επίσης. Ηθικό δίδαγμα: Ε, περάστε επιτέλους εκείνα τα Service Pack στα Vista, περάστε και το SP3 στα XP αν πρέπει σώνει και καλά να τα κρατήσετε, και μένετε εξασφαλισμένοι ως προς το θέμα της υποστήριξης με νέα updates για την ασφάλεια του συστήματός σας. Για όσους σκέφτονται σοβαρά να κρατήσουν τα Windows 2000, δεν έχουμε λόγια. Εκτός από τα εξής: "Νέα δεκαετία, τα μάθατε...;"!

Μιλώντας για δεκαετίες, είναι γνωστή η πεποίθηση της Sony ότι το PlayStation3 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει γόνιμη διαδρομή για 10 ή περισσότερα χρόνια. Κάποτε τα θεωρούσαμε "βαρύγδουπες δηλώσεις" όλα αυτά, όμως φαίνεται πως το PS3 έχει όντως . Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η ιαπωνική εταιρεία με αλλεπάλληλα firmware updates έχει καταφέρει να μειώσει την ωφέλιμη μνήμη που καταλαμβάνει το λειτουργικό του PS3 στην κεντρική του μνήμη, από τα 120 στα... 50 (!) ΜΒ. Δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι έγινε τόσο αξιοθαύμαστη βελτιστοποίηση στον κώδικα του λειτουργικού χωρίς να αφαιρεθεί απολύτως τίποτε, το σίγουρο πάντως είναι ότι στα 512 ΜΒ (256+256) συνολικής μνήμης, 70 "γλιτωμένα" δεν είναι καθόλου λίγα. Συν τοις άλλοις, έτσι δημιουργείται περιθώριο για περισσότερες πρόσθετες δυνατότητες στο λειτουργικό μελλοντικά. Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ