News Snacks 16/2/2010

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Άλλοι καιροί, άλλα ήθη. Κάποτε θεωρούσαμε... ύβρη, αμάρτημα και γενικώς κακή ιδέα την ύπαρξη fighting games σε φορητά συστήματα διασκέδασης - "έλα μωρέ τώρα... πώς θα παίξεις σοβαρά χωρίς μοχλό και έξι πλήκτρα!" - φροντίζοντας να στηλιτεύουμε με την πρώτη ευκαιρία τις κακές μεταφορές γνωστών τίτλων στα PSP και DS. Και μετά... ήλθε το iPhone/iPod Touch με τα εκατομμύρια κατόχων και... ακόμη και οι θρύλοι όπως το Street Fighter δεν είναι πια ασφαλείς! Η Capcom μόλις ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Street Fighter IV (!) για τις δύο φορητές συσκευές της Apple, και μάλιστα σε μία έκδοση πιστή σε αυτήν των PS3/Xbox 360 όσον αφορά το στυλ των γραφικών και αρκετές επιλογές παιχνιδιού. Να δούμε πώς θα εκτελούν οι gamers ένα Hurricane Kick ή ένα Shoryoken με οθόνη αφής, και τί στον κόσμο! Φυσικά τίποτε δεν αποκλείεται, οπότε υπομονή μέχρι το Μάρτιο, οπότε ο τίτλος θα εμφανιστεί στο App Store. Για όνομα...!

Το Street Fighter IV, τουλάχιστον, θα εμφανιστεί σε περισσότερα φορμά, όχι λιγότερα. Σε αντίθεση με το πολύπαθο Alan Wake της Remedy Entertainment, το οποίο πριν από τρία χρόνια σχεδόν η Microsoft προωθούσε ως τίτλο-παράδειγμα για την πρωτοβουλία της Games for Windows. Μεγάαααλο fast forward, λοιπόν, και πρόσφατα επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι φοβόμασταν: ο κινηματογραφικός τίτλος θρίλερ της Remedy έχει ακυρωθεί για τα PC και προορίζεται ως αποκλειστικός στο Xbox 360. Πέρα από τις, μάλλον γελοίες, δικαιολογίες τύπου "άλλοι τίτλοι προσφέρονται να παίζονται στο απομονωμένο περιβάλλον ενός PC και άλλοι στο σαλόνι μπροστά σε μεγάλη τηλεόραση", καταφανώς ούτε η DirectX 10 έφερε στη Microsoft και τους PC gamers τ' αναμενόμενα, ούτε η ίδια η αμερικανική εταιρεία πίστεψε ότι ο τίτλος θα κερδοφορήσει με τόσο υψηλό ποσοστό πειρατείας στις εκδόσεις των PC games γενικώς. Oh, well.

Το ποσοστό πειρατείας του PlayStation3, πάντως, παραμένει μηδενικό - παρά τα πρόσφατα κατορθώματα γνωστών hackers - γι' αυτό και η Sony επενδύει σε αυτό "δυνατά" το 2010. Το ότι η ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει να καταστήσει το PS3 συμβατό με το... hot τενσολογία της χρονιάς, δηλαδή την 3D εικόνα, το ξέραμε. Πρόσφατα ήλθε και επιβεβαίωση συγκεκριμένη από υψηλά ιστάμενο στέλεχος της εταιρείας, που δήλωσε ότι το σύστημα της Sony θα δεχθεί μέσα στο καλοκαίρι δύο firmware updates ξεχωριστά, ένα για προβολή games με στερεοσκοπική εικόνα και ένα για τα αντίστοιχα 3D Blu-ray. Το πρώτο, μάλιστα, λέγεται ότι θα είναι το 3.20 του οποίου στιγμιότυπα έχουν ήδη διαρρεύσει στο Web. Eννοείται ότι και τα δύο updates αναμένονται περίπου τον ίδιο καιρό με τις νέες τηλεοράσεις Bravia της Sony που θα υποστηρίζουν προβολή 3D με τα ειδικά γυαλιά. Τελικά, όπως ήλθαν τα πράγματα, αποδεικνύεται ότι η Sony είτε στάθηκε εξαιρετικά διορατική είτε εξαιρετικά τυχερή με το PS3: μπορεί να της κόστισε οικονομικά να το φέρει στην αγορά, αλλά... σαφώς super να έχεις 25 εκατομμύρια συσκευές "εκεί έξω" έτοιμες για 3D από την πρώτη μέρα. Αυτά είναι!

Μιλώντας, δε, για το πόσο η Sony εννοεί να συνδέσει το όνομά της με την έννοια της εικόνας 3D μέσα στους επόμενους 24 μήνες, πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή και μία ακόμη πρωτοβουλία της ιαπωνικής εταιρείας. Επειδή προφανώς οι νέες ταινίες που βγαίνουν στα σινεμά και μεταφέρονται σε Blu-ray δεν είναι αρκετές για να "στηρίξουν" την οικιακή εικόνα 3D με ικανοποιητικό αριθμό κυκλοφοριών, η Sony ετοιμάζει την υποδομή για να "μετατρέπει" την εικόνα παλαιότερων ταινιών σε στερεοσκοπική. Εξειδικευμένες εταιρείες στην Ινδία (!) μπορούν να αναλάβουν τη διαδικασία αυτή και η ιαπωνική εταιρεία θα συνεργαστεί μαζί τους από το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλη, ώστε να μεταφέρει παρελθούσες μεγάλες παραγωγές της στις τρεις διαστάσεις. Διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, γιατί αποδεδειγμένα δεν προσφέρονται όλα τα είδη ταινιών για αυτή τη "μετατροπή", όμως... ευελπιστούμε ότι οι επιλογές που θα κάνει η Sony θα είναι προσεκτικές κι ενδιαφέρουσες. Για να δούμε, για να δούμε.

Σε άλλα πράγματα, πάντως, η Sony δεν έχει πρόβλημα να αναγνωρίσει την ανωτερότητα αντίπαλων εταιρειών και - αφού η σύγκρουση μαζί τους σε κάποια πράγματα δεν έχει πια νόημα - να αξιοποιήσει τα θετικά τους προς όφελος των δικών της πελατών. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η εφαρμογή που η ιαπωνική εταιρεία είχε ανακοινώσει στην έκθεση CES για iPhone και iPod Τouch, η οποία θα μεταμορφώνει τις άκρως επιτυχημένες συσκευές της Apple σε τηλεχειριστήρια για Blu-ray player και ολοκληρωμένα συστήματα home cinema. Διέρρευσαν στο Web τα πρώτα στιγμιότυπα και video της εφαρμογής αυτής, που η Sony θα προσφέρει μέσω του App Store εντελώς δωρεάν: δείχνει να είναι πολύ χρήσιμη κι ενδιαφέρουσα, αντλώντας από το Δίκτυο πληροφορίες για τις ταινίες που εκείνη την ώρα παρακολουθεί ο χρήστης και προβάλλοντάς τις στην οθόνη του iPhone/iPod Touch. Με την πρώτη ευκαιρία θα μεταφέρουμε εντυπώσεις - φροντίζοντας όλως τυχαίως να χρησιμοποιήσουμε το Blu-ray, εχμ, των Transformers ή του Jennifer's Body στις δοκιμές μας...

Σημείο που μας μεταφέρει ομαλά στην... ανώμαλη προσγείωση που επιφυλάσσει πλέον η Apple στους απανταχού hackers του iPhone. Χωρίς καμία προειδοποίηση και με συνοπτικές διαδικασίες η αμερικανική εταιρεία πρόσφατα διέγραψε από το iTunes και το App Store τους λογαριασμούς τριών χρηστών που - είτε από βλακεία είτε από υπεροψία - ανακοίνωσαν δημόσια ότι έχουν συνεισφέρει στο hacking του κινητού της τηλεφώνου. H Apple με ένα σπαρτιάτικο e-mail τους πληροφόρησε ότι απενεργοποιεί τα accounts τους "για λόγους ασφαλείας" και... πάπαλα. Εδώ που τα λέμε, μικρή η έκπληξη - εδώ η Microsoft δεν δίστασε να διαγράψει από το Xbox Live χιλιάδες λογαριασμούς χρηστών που είχαν "σπάσει" τα Xbox 360 τους - αλλά εντύπωση προκαλεί το ότι η Apple δεν περιμένει πια να γίνουν γνωστοί οι hackers με τα κατορθώματά τους στην... παραβίαση του κινητού της, αλλά τους ψάχνει η ίδια, ενεργά. Και που να βγει το iPad, δηλαδή. Ιδιωτική εταιρεία cyber-security θα ιδρυθεί στο Cuppertino!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ