News Snacks 13-05-10

PC games και στα Mac, Walkman για... καταδρομείς!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

E, και οι πέτρες το γνωρίζουν πως ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Mac της Apple δεν έχουν ξεπεράσει σε μερίδιο αγοράς το 8% παγκοσμίως είναι ο εξής απλός: δεν είναι αρκετά... παιχνιδιάρηδες - με άλλα λόγια, σε σχέση με τα PC, υστερούν τραγικά στον τομέα των διαθέσιμων games. Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, από σήμερα, αφού η πολυαναμενόμενη παρουσία του Δικτυακού καταστήματος της Valve, του Steam, "είναι στον αέρα" πλέον. Για να προωθήσει μάλιστα δυναμικά τη νέα υπηρεσία η Valve προσφέρει - τόσο στους χρήστες Mac OS-X όσο και Windows - το περίφημο Portal (!), ένα από τα αληθινά ξεχωριστά puzzle games της τελευταίας πενταετίας, εντελώς δωρεάν έως τις 24 Μαΐου. Ο κατάλογος με games του Steam για τους Mac αριθμεί αυτή τη στιγμή 60 τίτλους περίπου, η Valve έχει υποσχεθεί ωστόσο να εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη αυτή σε εβδομαδιαία βάση. Παρόντα, πάντως, είναι ήδη αληθινά διαμάντια όπως τα Braid και Machinarium, καθώς και τα... υποχρεωτικά Peggle, Luxor και Bejeweled. Μια χαρά!

Χαρά, πάντως, δεν το βλέπουμε πιθανό να κάνουν στο μέλλον όσοι και όσες είχαν... βολευτεί με την ευκολία που μπορεί να βρει κανείς "πειρατικούς" τίτλους για το Nintendo DS. Ο πρόεδρος της της ιαπωνικής εταιρείας, Shatoru Iwata, επιβεβαίωσε σε ομιλία του ότι το 3DS - ή όπως αλλιώς θα είναι η επίσημη ονομασία της επόμενης φορητής της πρότασης για ψυχαγωγία παντού - θα ενσωματώνει ισχυρότερα αντίμετρα κατά της παραβίασης του συστήματος προστασίας του. "Φοβόμαστε πως έχει αρχίσει να περνά στη συνείδηση του κοινού η εντύπωση ότι δεν είναι υποχρεωτικό να πληρώνει για τα games του", δήλωσε ο Iwata. "Το έχουμε αναγνωρίσει ως πρόβλημα και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε". Άδικο δεν έχει, βέβαια, ο θείος Shatoru, αλλά - ως γνωστόν - είτε... "ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει", είτε... "ό,τι κλειδώνει, χρησιμοποιεί το Internet και ταλαιπωρεί αδίκως το νόμιμο κοινό του". Ελπίζουμε για το καλύτερο.

Μία από τις καλύτερες, ομολογουμένως, συνέργειες ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της ίδιας εταιρείας, ήταν αυτή που ανακοίνωσε η Sony χθες. To νέο Metal Gear Solid της Konami για το PSP, το περίφημο MGS Peace Walker που υπογράφει ο Hideo Kojima, κυκλοφορεί στην Ευρώπη στα μέσα Ιουνίου. Η σειρά έχει συνδέσει το όνομά της με τα PlayStation περισσότερο απ' ότι με οποιοδήποτε άλλο φορμά - κι ας έχει κυκλοφορήσει και σε άλλα - και η Sony με την ευκαιρία της κυκλοφορίας αυτής θα διαθέσει ένα ειδικό Walkman MP3 player... "βαμμένο" MGS! Κυριολεκτικά, αφενός - το συγκεκριμένο Walkman είναι βαμμένο με... τα γνωστά πράσινα χρώματα καμουφλάζ και... αδιάβροχο (!) - μεταφορικά αφετέρου, αφού στη συσκευασία περιλαμβάνονται μουσικά κομμάτια από το soundtrack του Peace Maker και κωδικοί για να αποκαλύψει ο κάτοχός του ειδικούς χαρακτήρες μέσα στο νέο MGS. Ναι, αυτές είναι ενδιαφέρουσες συνέργειες. More!

Μιλώντας, δε, για το Peacemaker της Konami, είδηση που αφορά στην ελληνική αγορά: η Zegetron, αντιπρόσωπος των τίτλων της ιαπωνικής εταιρείας για τα PlayStation2, PlayStation3, PSP, Nintendo DS και Wii, προσέθεσε με ειδική συμφωνία και τα υπόλοιπα δύο φορμά στην γκάμα των προϊόντων της, αυτά των PC και Xbox 360. Είναι λοιπόν αποκλειστική πλέον εταιρεία εισαγωγής των games της Κonami για τη χώρα μας - και με παραγωγές όπως τα Pro Evolution Soccer 2011, Def Jam Rapstar και Castlevania Lords of Shadow στο πρόγραμμα κυκλοφοριών της, η διαχείριση όλων των φορμά από την ίδια εταιρεία θέλουμε να πιστεύουμε ότι θ' αποδειχθεί θετική για την εδώ αγορά. Ίδωμεν.

Καθώς φυσικά πλησιάζουμε στην έκθεση Ε3 2010, το μεγαλύτερο γεγονός στην αγορά της αλληλεπιδραστικής διασκέδασης φέτος, φήμες, υποθέσεις και εικασίες θα ακουστούν πολλές. Μία, ωστόσο, κέντρισε το ενδιαφέρον μας γιατί... επιμένει να επανέρχεται - και μάλιστα από εμπορικούς και όχι δημοσιογραφικούς κύκλους αυτή τη φορά: στο Los Angeles τον Ιούνιο ενδέχεται να αποκαλυφθεί ο πολυσυζητημένος διάδοχος του PlayStation Portable. Με αυτό εννούμε νέο hardware, με άλλα υποσυστήματα, όχι μία διαφορετική εκδοχή όπως το PSPgo. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν αποκλείεται: το PSP έχει ήδη διαδρομή 5 ετών στην αγορά, απέσπασε από την απόλυτη παντοκράτειρα έως το 2005 Nintendo αξιοπρεπέστατο μερίδιο αγοράς, καθιέρωσε το brand name του PlayStation και στον χώρο των φορητών... και τώρα, με τα δεδομένα της αγοράς αλλαγμένα - iPad, iPhone, smartphones κλπ. - ίσως είναι η σωστή στιγμή για το επόμενο βήμα. Το PSP2 παραμένει στο επίπεδο της φημολογίας για την ώρα, αλλά... αν; Θα ήταν όντως η μεγάλη έκπληξη της Ε3 2010, καθώς σχεδόν όλα τα υπόλοιπα - 3DS, Natal, PlayStation Move - είναι ήδη επιβεβαιωμένα ως παρουσίες. Για να δούμε, για να δούμε!

Και μία φήμη περισσότερο ουσιαστική ή/και πιθανή. Το Gran Turismo 5 για το PlayStation3 δεν... βιάστηκε να έλθει ακριβώς, και το θέτουμε μ' επιείκεια, όμως φαίνεται πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Αλλά όχι... του χρόνου, φέτος! Η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί φυσικά, όμως διαρροές από εμπορικά κανάλια (διάφορα e-shops σε Αμερική και Αυστραλία) θέλουν να διατίθεται ανάμεσα στις 20 Σεπτεμβρίου και τις 10 Οκτωβρίου. Λογικό μάς ακούγεται, καθώς αυτού του είδους οι ΑΑΑ τίτλοι δεν περιμένουν μόνο τα Χριστούγεννα για να σημειώσουν πωλήσεις και η Sony θα μπορούσε να τον προωθήσει σε δύο "κύματα", το φθινοπωρινό και το χειμωνιάτικο. Τότε, όμως, πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η ιαπωνική εταιρεία το PlayStation Move, που επίσης στα τέλη Σεπτέμβρη το είχαμε λίγο-πολύ τοποθετήσει; Ούτε καν πέντε εβδομάδες μέχρι την έκθεση της χρονιάς. Υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ