Νέο PlayStation VR στον ορίζοντα, επίσημα

Η Sony επιβεβαιώνει την σχετική φημολογία, η διάθεσή του όμως από το 2022 το νωρίτερο

Με μία δημοσίευση στο επίσημο blog του PlayStation κυριολεκτικά... "από το πουθενά" η Sony Interactive Entertainment μόλις ανακοίνωσε πως οι πολλαπλές φήμες που "ακούγονταν" τους τελευταίους μήνες αναφορικά με το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας που προωθεί, το PlayStation VR, έχουν βάση: οι Ιάπωνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης καινούργιου, αντίστοιχου περιφερειακού, αλλά ειδικά για το PlayStation5.

Το νέο περιφερειακό - ας το ονομάσουμε για την ώρα PlayStation VR 2 - υπόσχεται βεβαίως υψηλότερου επιπέδου τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και εμπλουτισμένες δυνατότητες αλληλεπίδρασης σε σχέση με το παρόν μοντέλο. Αυτό σημαίνει πως θα προσφέρει όχι μόνο υψηλότερη ανάλυση απεικόνισης και ευρύτερο οπτικό πεδίο, αλλά και μεθόδους ανίχνευσης κίνησης και εισαγωγής εντολών που δεν υπάρχουν στο PS VR των PS4/PS4 Pro αυτήν την στιγμή. Το PS VR 2 θα συνδέεται, δε, με το PS5 με ένα μόνο καλώδιο ώστε να διευκολύνει την τοποθέτηση και χρήση.

Η Sony κάνει στην δημοσίευσή της ειδική αναφορά σε νέο χειριστήριο VR, το οποίο μάλιστα "θα δανείζεται ορισμένα από τα στοιχεία του DualSense" (εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τον μηχανισμό ανάδρασης του χειριστηρίου του PS5 ενσωματωμένο σε ένα χειριστήριο α λα PS Move) και θα είναι ανασχεδιασμένο στοχεύοντας σε υψηλότερη εργονομία. Με αυτό και τις μεγαλύτερες δυνατότητες του PS VR 2 σε επίπεδο hardware η Sony, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, στοχεύει σε μία αληθινά "επόμενη γενιά" αλληλεπιδραστικών εμπειριών.

Στην δημοσίευση, πάντως, υπογραμμίζεται πως είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη - υποθέτουμε σε επίπεδο τόσο υλικού όσο και λογισμικού - πριν από την εμπορική κυκλοφορία του PlayStation VR 2. Οι φίλοι των PlayStation λοιπόν δεν θα πρέπει να το περιμένουν πριν από το 2022. Η Sony διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως οι δικές της ομάδες ανάπτυξης και συνεργαζόμενες με τον ιαπωνικό κολοσσό εταιρείες ανάπτυξης έχουν ήδη ξεκινήσει την διαδικασία δημιουργίας τίτλων εικονικής πραγματικότητας για το καινούργιο PlayStation VR, ώστε να συνοδεύεται από ποικιλία τέτοιων παραγωγών όταν έλθει η ώρα της εμπορικής του πρεμιέρας.

Αν και φυσικά η ανακοίνωση της Sony στερείται λεπτομερειών σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά στο επερχόμενο προϊόν της, είναι σαφέστατα σημαντική γιατί - όταν όλα έχουν ειπωθεί - το PS VR είναι αυτήν την στιγμή το πλέον επιτυχημένο σύστημα εικονικής πραγματικότητας της αγοράς, με εγκατεστημένη βάση άνω των 5 εκατομμυρίων παγκοσμίως. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς, έστω και αν δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο επί λέξει στην ανακοίνωση, πως το PS VR 2 θα είναι συμβατό με την βιβλιοθήκη τίτλων του PS VR - εξάλλου το δεύτερο λειτουργεί κανονικά στο PlayStation5, ενίοτε και με καλύτερες επιδόσεις στα ίδια games του PS VR.

Θα έχει, αν μη τί άλλο, ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα ανταποκριθεί η αγορά του gaming στην ανακοίνωση αυτή: παραδοσιακά, για παράδειγμα, η αποκάλυψη ενός νέου μοντέλου για... ο,τιδήποτε πλήττει τις πωλήσεις του υπάρχοντος μοντέλου (αλλά ίσως η Sony σχεδιάζει μείωση τιμής του δεύτερου γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο). Εξάλλου τίθεται πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις και το θέμα της ικανοποιητικής ή όχι αρχικής υποστήριξης με αποκλειστικούς τίτλους από τις μεγάλες εκδότριες εταιρείες games, καθώς όσους πόρους και να διαθέσει η ίδια η Sony δεν μπορεί να παράξει από μόνη της αρκετά games επιπέδου ΑΑΑ ώστε να προωθήσει "δυνατά" ένα PS VR 2.

Θα... δείξει για όλα αυτά, λοιπόν, έστω κι αν (καθώς διανύουμε ακόμη τον Φεβρουάριο) οι φίλοι των PlayStation θα χρειαστεί να περιμένουν 12 ή 18 μήνες το λιγότερο για ν' αποκτήσουν το πρώτο περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας για το PlayStation5. Η Sony θα προτιμήσει, εννοείται, να έχει στην διάθεσή της όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πελατειακή βάση PS5 την οποία θα στοχεύσει με το νέο της προϊόν - κάτι που μπορεί να σημαίνει πως, αν το ίδιο το PS5 συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα διαθεσιμότητας για πολλούς ακόμη μήνες ή και για ολόκληρο το 2021, το PS VR 2 θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Με τόσα δεδομένα ακόμη ρευστά, με άλλα λόγια, απλώς υποδεχόμαστε με ικανοποίηση το πλάνο της Sony για νέο PS VR και... αναμένουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ