Need For Speed ProStreet

Μία ταχύτητα... κάτω

Τιμή: €0,00

Εταιρία: Electronic Arts

Με το νέο αυτό μέλος της οικογένειας των NFS, η Electronic Arts επιλέγει να μας μεταφέρει σε "κανονικές", νόμιμες αγωνιστικές πίστες. Απώτερος σκοπός παραμένει φυσικά η πρώτη θέση απέναντι στους υπόλοιπους οδηγούς. Aυτή όμως εξαρτάται πλέον από τους βαθμούς που συγκεντρώνει ο παίκτης σύμφωνα με τη θέση του στην κατάταξη όταν περνά τα "checkpoints" κάθε αγωνιστικής πίστας (Sector Shootout), την γοργή εναλλαγή στις ταχύτητες και τη χρήση του nitro (Drag races) ή την έμφαση στην επιθετική οδήγηση στις στροφές (Grip Races).

Το πρόβλημα είναι ότι το gameplay που προκύπτει από τα παραπάνω είτε δεν προσφέρει καμία ιδιαίτερη πρόκληση είτε καταντά επαναλαμβανόμενο και ανιαρό πολύ γρήγορα. Με τον χειρισμό του ProStreet να ακολουθεί τις επιταγές των προηγούμενων εκδόσεων (να είναι δηλαδή arcade συλλογιστικής και να μην επιδιώκει σε κανέναν βαθμό να προσεγγίσει την πραγματικότητα) το όλο ζήτημα της επιδέξιας οδήγησης γύρω από τις αγωνιστικές πίστες καθίσταται μάλλον... μη-ζήτημα. Αυτό που μένει ύστερα από ελάχιστων ωρών ενασχόληση είναι η αίσθηση ότι η πλειοψηφία των οχημάτων μπορεί να οδηγηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και, με τον σχεδιασμό κάθε αγωνιστικής πίστας δεδομένο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον παίκτη να καταβάλλει προσπάθεια και ως εκ τούτου να ψυχαγωγηθεί.

Το στοιχείο του ProStreet που πραγματικά αξίζει συγχαρητηρίων - και είναι κρίμα που ουσιαστικά δεν αξιοποιείται μέσα από το gameplay του τίτλου αυτό καθ' αυτό - είναι αυτό της λεπτομερούς διαμόρφωσης των οχημάτων και της "ρύθμισής" τους (tuning). Το λεγόμενο "Auto Sculpting" του NFS Carbon επηρεάζει πλέον με τρόπο εμφανή τις επιδόσεις και το χειρισμό ενός αυτοκινήτου, ενώ οι επιλογές διακόσμησης είναι τόσες και τέτοιες, ώστε ακόμη και ο πλέον αδιάφορος γι' αυτά τα πράγματα παίκτης (πόσο μάλλον αυτός με φαντασία) να είναι σε θέση να δημιουργήσει οχήματα κυριολεκτικά μοναδικά.

Στον τεχνικό τομέα τα πράγματα (όπως ίσως θα περίμενε κανείς) κινούνται σε επίπεδα καλύτερα του gameplay. Σε ισχυρό PC, ικανό να αποδώσει τα γραφικά του ProStreet χωρίς κανέναν συμβιβασμό, το νέο NFS είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό - τουλάχιστον όσον αφορά τα οχήματα, γιατί ο σχεδιασμός κάθε αγωνιστικής πίστας δεν βοηθά στον ίδιο βαθμό. Πολύ καλά είναι και τα ηχητικά εφέ, ενώ όσον αφορά στη μουσική - ως είθισται πια για τίτλο NFS - "περί ορέξεως"... Ελπίζουμε η επόμενη έκδοση να έχει περισσότερα να προσφέρει, καθώς ακόμη και οι πλέον ενθουσιώδεις θιασώτες του franchise κάποια στιγμή θα ζητήσουν κάτι διαφορετικό την "ίδια γεύση" που αυτό αφήνει τα τελευταία χρόνια.

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ