Nα τα εκατοστήσεις, Tetris!

Ένα τέταρτο του αιώνα, ακόμη κορυφαία τα... τουβλάκια

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της Ε3 2009 και των εντυπωσιακών επιδείχθηκαν εκεί, να πέρασε σε ένα βαθμό... απαρατήρητο το γεγονός, όμως είναι κατά τη γνώμη της στήλης τόσο σημαντικό, ώστε αξίζει αναφοράς έστω και καθυστερημένα: το Tetris, το πιθανώς διασημότερο video game όλων των εποχών, συμπλήρωσε στις 6 Ιουνίου εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια πορείας στο παγκόσμιο στερέωμα της ηλεκτρονικής διασκέδασης. Ναι, οι λάτρεις της ιστορίας του gaming θα παρατηρήσουν ότι τους χαρακτηρισμούς αυτούς τους διεκδικούν και άλλοι τίτλοι, όπως τα Space Invaders, Breakout και Donkey Kong, όμως κανένα άλλο video game δεν αγαπήθηκε, παίχθηκε σε βαθμό εμμονής από τόσο ευρεία γκάμα ανθρώπων, αναπαράχθηκε σε τόσες παραλλαγές, φιλοξενήθηκε σε τόσα διαφορετικά συστήματα και παραμένει τόσο απολαυστικό σήμερα, όσο το 1984. Κι αν στη στήλη δεν αρέσει να υπερβάλλει, αυτή είναι η μόνη περίπτωση εξαίρεσης που απλώς μάς... επιβάλλει να το κάνουμε.

Ακόμη και σήμερα, λίγοι είναι συγκριτικά οι άνθρωποι που γνωρίζουν την πραγματική ιστορία πίσω από "το παιχνίδι με τα τουβλάκια": το πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε, τις δολοπλοκίες και τις μηχανοραφίες μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών για να "παγιδεύσουν" το δημιουργό του Alexei Pajitnov και να εξασφαλίσουν τα πνευματικά δικαιώματα του τίτλου, την εμπλοκή της σοβιετικής κυβέρνησης σε όλα αυτά και την οριστική απόδοση των δικαιωμάτων του τίτλου, μετά από νομικές και δικαστικές περιπέτειες μιας δεκαετίας, στην Tetris Company. Όλοι, ωστόσο, γνωρίζουν πόσο εθιστικό μπορεί να είναι το Tetris ακόμη και στην απλούστερη μορφή του - και όλοι έχουμε δει... έστω και μία φορά "τουβλάκια στον ύπνο μας" αφού, σύμφωνα με ψυχολόγους, οι οπτικοί συνειρμοί που κάνουν οι παίκτες του Tetris είναι τόσο ισχυροί, ώστε μεταφέρονται στα όνειρά μας αυτούσιοι: σχήματα, χρώματα, γραμμές!

Το Tetris έχει επηρεάσει τη ζωή όλων των gamers με τρόπους άμεσους και έμμεσους. Πολλοί είναι αυτοί, για παράδειγμα, που υποστηρίζουν ότι το αρχικό Gameboy της Nintendo δεν θα είχε ποτέ σημειώσει τόση εμπορική επιτυχία, και ιδρύσει ουσιαστικά το handheld gaming, χωρίς την περίφημη εκείνη ασπρόμαυρη έκδοση του τίτλου (που πούλησε μόνη της τα 33 εκατομμύρια αντίτυπα από τα 70 εκατομμύρια που υπολογίζεται ότι συνθέτουν τις πωλήσεις των εμπορικών εκδόσεων του Tetris). Άλλοι πάλι διατείνονται ότι ολόκληρη η κατηγορία των puzzle games με σχήματα και χρώματα (όπως το Bejeweled και το Puzzle Quest) δεν θα είχε ποτέ καταστεί τόσο δημοφιλής αν δεν είχε εμφανιστεί το Tetris. Το μόνο βέβαιο είναι πως, για να παίζει κανείς σήμερα ακόμη και την απλούστερη εκδοχή του σε κινητά και MP3 player, και να την απολαμβάνει όσο ελάχιστα άλλα games μπορούμε να σκεφτούμε, τo Tetris όντως χαρακτηρίζεται από κάτι μαγικό. Μακάρι να εμφανιστεί στη μελλοντική πορεία της ηλεκτρονικής διασκέδασης κι άλλος τίτλος που θα τύχει τόσο μεγάλης αγάπης από τόσα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, έστω κι αν αμφιβάλλουμε γι' αυτό σ' ένα βαθμό. Χρόνια πολλά, Tetris!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ