Metro Exodus

Και εκτός Μόσχας, ο ίδιος συναρπαστικός κίνδυνος

Στην δράση αυτή καθ' αυτή του νέου Metro κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, κάποια όχι. Ο παίκτης θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με μεταλλαγμένα πλάσματα κάθε είδους, με περιοχές των οποίων το περιβάλλον είναι τοξικό, με περιορισμένους πόρους που θα πρέπει να διαχειριστεί. Αυτή τη φορά ωστόσο στο διάβα του στέκονται και άλλοι επιζώντες με τις δικές τους επιδιώξεις, η χρήση και συνδυασμός των υλικών που συλλέγει ο παίκτης γίνεται σε συγκεκριμένους χώρους (workbench spots) για τα περίπλοκα αντικείμενα, ενώ η αναβάθμιση των διαθέσιμων όπλων είναι εκτενέστερη από ποτέ και παράλληλα ζωτικής σημασίας για την επίτευξη πολλών βασικών στόχων. Δεν έχει αλλάξει, δε, το πόσο... αγχωτικό έως και αληθινά τρομακτικό μπορεί να είναι ένα Metro σε πολλές περιπτώσεις, γιατί το Exodus φροντίζει να... αξιοποιεί κάθε τέτοια ευκαιρία ασχέτως "ανοιχτού" περιβάλλοντος!

Στο τελευταίο αυτό βοηθά και ο έξοχος τεχνικός τομέας της συγκεκριμένης παραγωγής. Στην έκδοση για PC που αξιολογήσαμε τα γραφικά είναι απίθανης λεπτομέρειας (τόσο σε 1080 όσο και σε 2160 γραμμές), ο φωτισμός εξαιρετικός (οι ολίγοι κι εκλεκτοί κάτοχοι nVidia RTX απολαμβάνουν και την υποστήριξη raytracing), τα εφέ προσεγμένα και η κίνηση σχεδόν πάντοτε ομαλή. Ο ήχος κινείται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα όσον αφορά στα περιβαλλοντικά και άλλα εφέ ή την προσεκτικά χρησιμοποιούμενη μουσική (οι και πάλι ολίγοι και εκλεκτοί με εξοπλισμό Dolby Atmos θα απολαύσουν κάτι αληθινά κινηματογραφικό), δεν ισχύει το ίδιο όμως για την απόδοση των διαλόγων (η οποία είναι ενίοτε κάπως αταίριαστη και μη πιστευτή). Κανένα παράπονο πάντως στον έλεγχο, τους χρόνους αναμονής ανάμεσα στα επίπεδα ή τις διαθέσιμες ρυθμίσεις.

Προσπερνώντας, ωστόσο, τις μετρημένες στα δάκτυλα κι εν τέλει όχι σημαντικές αδυναμίες που θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στον τίτλο της, δεν μπορεί παρά να αποδώσει τα εύσημα στην 4Α για την δουλειά που έχει κάνει και το αποτέλεσμα που έχει προσφέρει: το Metro Exodus είναι το καλύτερο μέλος της σειράς, το καλύτερο σεναριακό shoot'em up της νέας χρονιάς και μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραγωγές της κατηγορίας της τα τελευταία χρόνια. Την αίσθηση του κλειστοφοβικού και του μόνιμου κινδύνου που προαναφέραμε πανελάχιστα άλλα video games μπορούν να προσφέρουν στον ίδιο βαθμό. Αν η 4Α αποφασίσει να ολοκληρώσει εδώ τα Metro ως τριλογία, θα το έχει κάνει υπέροχα. Αν πάλι όχι - ο τρόπος που τελειώνει το Exodus αφήνει και τα δύο ενδεχόμενα ανοιχτά - τότε... πολύ θα χαρούμε να παίξουμε μία συνέχεια της ίδιας ποιότητας στο μέλλον. Με ή χωρίς τον Artyom ως πρωταγωνιστικό χαρακτήρα!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ