Killzone 3: η συμμετοχή πολλών παικτών

Στο σαλόνι ή μέσω PlayStation Network

Οι νέες επιλογές ανταγωνιστικού online παιχνιδιού στο Killzone 3 είναι ουσιαστικά δύο: η Guerilla Warfare και η Operations. Η πρώτη μπορεί να χαρακτηριστεί κατά βάση ως Team Deathmatch, διαμορφωμένη έτσι ώστε κάθε γύρος συγκρούσεων να είναι γρήγορος και έντονος, χωρίς μεγάλη έμφαση σε τακτικές - χρήσιμη, πάντως, σε περιπτώσεις του "παιχνιδιού για μια ώρα", συχνές πια για πολλούς από μας. Η δεύτερη είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα: δύο ομάδες έως και οκτώ παικτών, η μία στρατιώτες της ISA και η άλλη Helghast, συγκρούονται online σε... mini αποστολές με συγκεκριμένο σκοπό (υπάρχουν ακόμη και συνδετικές σκηνές ανάμεσά τους!) και συγκεκριμένες παραμέτρους. Στην Operations τα περιθώρια γι' αυτοσχεδιασμό δεν είναι τόσα όσο στο Guerilla Warfare, όμως αναδεικνύουν γλαφυρά την αποτελεσματική συνεργασία των παικτών κάτω από δεδομένες, πιεστικές συνθήκες. Η Friends List του παίκτη έχει και εδώ τον πρώτο λόγο για τη σύνθεση των ομάδων, αλλά όχι απαραίτητα και τον τελευταίο.

Μεγάλο ρόλο στη ροή και τον... υψηλό συντελεστή ψυχαγωγίας των online συγκρούσεων στο Killzone 3 παίζουν τα οκτώ διαφορετικά πεδία μάχης που προσφέρει ο τίτλος εξ ορισμού. Αυτά δεν είναι μόνο υπέροχα σχεδιασμένα, αλλά κυρίως μελετημένα ώστε να προσφέρουν όλων των ειδών τις τακτικές επιλογές στους παίκτες που διακρίνουν ευκαιρίες για την απόκτηση πλεονεκτικής θέσης απέναντι στους αντιπάλους, κάθε δεδομένη στιγμή. Για αυτά τα 8 πεδία μάχης η Guerilla διαθέτει ως πρόσθετα ακόμη 2 μέσω PSN, τα οποία είναι ανασχεδιασμένες εκδόσεις αντίστοιχων του Killzone 2. Όσοι είχαν προπαραγγείλει το Killzone 3 μπορούν να τα αποκτήσουν από σήμερα δωρεάν, για τους υπόλοιπους το κόστος (αναλογικά με τις ώρες παιχνιδιού που θα εισπράξουν από αυτά) κρίνεται σχετικά μικρό.

Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω και το σύστημα προόδου και βαθμολόγησης στην online συμμετοχή των παικτών, με απόδοση πόντων με το πέρασμα του χρόνου - πόντων που οι gamers μπορούν να "ξοδέψουν" όπως επιθυμούν για να "αγοράσουν" νέες δυνατότητες και νέους ρόλους στις ομάδες παικτών που συγκρούονται μέσω PSN - εύκολα αντιλαμβάνεται το προφανές: τουλάχιστον το... μισό Killzone 3 βρίσκεται στις multiplayer επιλογές του. Όσον αφορά τις ώρες που θα ξοδέψουν, δε, σε βάθος χρόνου οι παίκτες στα επιμέρους του τμήματα, οι online συγκρούσεις είναι αυτές που διεκδικούν "τη μερίδα του λέοντος". Η Guerilla φρόντισε ώστε ποιοτικά αυτό το τμήμα να βρίσκεται πολύ ψηλά, σκοπεύει άλλωστε να το υποστηρίξει σοβαρά για πολύ καιρό, με νέα πεδία μάχης, τρόπους παιχνιδιού και τις σχετικές αναβαθμίσεις. Βρήκε λοιπόν το PS3 το... Halo του για online multiplayer στην κατηγορία των shoot' em up πρώτου προσώπου; Ω, ναι. Και κάτι παραπάνω!

Στην πέμπτη και τελευταία ημέρα της Killzone 3 Week του Αθηνόραμα Digital, την Παρασκευή 25/2: η ανακεφαλαίωση, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του Killzone 3 και η βαθμολογία μας για τον τίτλο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ