Kαι πιο φτηνό, και πιο καλό!

PS3 Slim, σε τιμή... κλοπή

Τιμή: €0,00

Εταιρία: [κενό]
Διανομή: [κενό]

Το γνωστό... "ουδέν κρυπτόν πια στο Web" μάλλον είναι η τελευταία φορά που η στήλη το χρησιμοποιεί σε άρθρο της για οποιοδήποτε λόγο: πριν από όλες τις μεγάλες ανακοινώσεις όλων των πολυεθνικών μέσα στο 2009, είχαμε όχι απλώς φημολογία, αλλά πληθώρα στοιχείων που μας είχαν προετοιμάσει για τα προϊόντα τους, συχνά με λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά χαιρόμαστε διπλά που οι φήμες ήταν αληθινές - και το "διπλά" δεν είναι μεταφορικό, αφού η Sony υλοποίησε και τις δύο επιλογές που συζητούνταν για το μέλλον του PlayStation3 τις προηγούμενες ημέρες. Με άλλα λόγια, και μείωσε την τιμή πώλησής του, και κυκλοφορεί σε λιγότερο από ένα μήνα τον διάδοχό του, το PS3 "Slim"!

Στο πλαίσιο της έκθεσης GamesCom, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Κολωνία της Γερμανίας, έχουμε λοιπόν συγκεκριμένα και επίσημα πια τα στοιχεία για το καινούργιο PS3. Κάποια τεχνικά του χαρακτηριστικά δεν διαφέρουν βεβαίως σε τίποτε - επεξεργαστής, υποσύστημα γραφικών, οπτικό μέσο αποθήκευσης, έξοδοι εικόνας και ήχου, θύρες σύνδεσης περιφερειακών, τρόποι δικτύωσης - κάποια άλλα όμως έχουν αλλάξει. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ενσωματωμένος σκληρός δίσκος, χωρητικότητας 120 GB πια, αλλά και η συρρίκνωση όλων των υποσυστημάτων και της βασικής πλακέτας του PS3 (οι βελτιωμένες διαδικασίες κατασκευής που έχουν χαμηλώσει και το κόστος παραγωγής του). Αυτές οι αλλαγές έχουν περαιτέρω θετικές επιπτώσεις: το νέο PS3 είναι κατά 36% ελαφρύτερο, ο όγκος του έχει μειωθεί κατά 32% και η κατανάλωσή του σε ρεύμα κατά 34%.

Ο μικρότερος όγκος έχει αξιοποιηθεί στον ανασχεδιασμό του περιβλήματος, που είναι σημαντικά διαφορετικό: πέρα από το γεγονός ότι είναι περισσότερο "τετραγωνισμένο" από του υπάρχοντος μοντέλου, έχει πλέον ματ φινίρισμα και όχι γυαλιστερό, ενώ το χρώμα του είναι βαθύ ανθρακί και όχι κατάμαυρο. Δείχνει έτσι διακριτικότερο, κάτι που δεν ξέρουμε αν θα αρέσει απαραίτητα σε όλους - όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός πως παραμένει όμορφα σχεδιασμένο και αρκούντως hi-tech. Από την εξωτερική του εμφάνιση άλλες αλλαγές που αξίζει να σημειωθούν περιλαμβάνουν την απουσία πια των ασημί διακοσμητικών στην πρόσοψη, την περισσότερη έμφαση στην καμπύλη πάνω από το Blu-ray drive, τα πλήκτρα εκκίνησης και εξαγωγής του δίσκου (δεν είναι πια αφής) και το λογότυπο, που δεν είναι πια τυπωμένο με τη γραμματοσειρά "Spiderman" και δεν αναγράφει "PlayStation 3" αλλά απλώς "PS3". Το νέο μοντέλο θα μπορεί να στηριχθεί και όρθιο, με τη βοήθεια της προαιρετικής βάσης που θα πωλεί η Sony το Σεπτέμβριο.

Τα σημαντικότερα νέα, ωστόσο, δεν βρίσκονται στον ανασχεδιασμό της εξωτερικής εμφάνισης ή στον πιο μεγάλο εσωτερικό δίσκο. Βρίσκονται στην μείωση της τιμής. Αυτή διαμορφώνεται μετά από πολύ καιρό στα 299 δολάρια/ευρώ (ναι, ξέρουμε αλλά... έχουμε βαρεθεί να γκρινιάζουμε γι' αυτό, οπότε απλώς προσπερνάμε), επίπεδο τιμής που καθιστά το PS3 εξαιρετικά ανταγωνιστικό πια απέναντι στον αντίπαλό του, το Xbox 360 της Microsoft. To μοντέλο Elite, γιατί αυτό πλησιάζει περισσότερο τις προδιαγραφές του PS3, κοστίζει τα ίδια χρήματα, δεν προσφέρει όμως την αναπαραγωγή ταινιών υψηλής ευκρίνειας που το σύστημα της Sony απολαμβάνει μέσω των Blu-ray. Αν συνυπολογίσει κανείς και την ασύρματη δικτύωση (για την οποία στο Xbox 360 πρέπει να αγοράσει κανείς περιφερειακό) και το δωρεάν online gaming (καθώς για το Xbox Live απαιτείται συνδρομή) δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει τον πολύ υψηλότερο δείκτη κόστους/αξίας που προσφέρει πια το PS3 ως συσκευή ηλεκτρονικής διασκέδασης συνολικά.

Η μειωμένη τιμή ισχύει τόσο για το νέο μοντέλο PS3, που θα εμφανιστεί στην ελληνική αγορά στις 3 Σεπτεμβρίου ή λίγο αργότερα, όσο και για το παρόν μοντέλο με το σκληρό δίσκο των 80 GB. Οι μόνοι άνθρωποι που μπορούμε να σκεφτούμε ότι θα προτιμούσαν να αγοράσουν αυτή τη στιγμή το υπάρχον μοντέλο είναι οι... λάτρεις του Linux, αφού η Sony δήλωσε πως αφαιρεί από το σύστημά της τη δυνατότητα να φιλοξενεί άλλα λειτουργικά συστήματα. Καμία ανακοίνωση ή διευκρίνιση δεν έγινε σχετικά με τη συμβατότητα του PS3 με τίτλους του PS2, ούτε μέσω software όπως μέχρι και πριν από κάποιο καιρό συζητούνταν, οπότε αυτό το θέμα μάλλον θα πρέπει να το θεωρήσουμε λήξαν. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, καιρός είναι κιόλας, εν έτει 2009 και με την υψηλή ευκρίνεια πλέον στα στόματα όλων. Respect, PS2, αλλά... πάμε παρακάτω!

Οι ισορροπίες της αγοράς εν όψει Χριστουγέννων, λοιπόν, αλλάζουν και πάλι με αυτήν την κίνηση της Sony. Tα 300 ευρώ είναι πλέον ένα πάρα, μα πάρα πολύ λογικό ποσό που μπορεί να ζητηθεί από κάποιον να καταβάλλει για ένα σύστημα των δυνατοτήτων του PlayStation3. Έχουμε την αίσθηση ότι ως προϊόν συνολικά αυτή τη στιγμή δίνει την εικόνα του πλέον ισορροπημένου και μεγαλύτερης αξίας "για τα λεφτά του" απέναντι στο Xbox 360 και το Wii. Το δεύτερο δεν θεωρείται πιθανό να υποστεί μείωση τιμής, καθώς δεν το χρειάζεται. Το πρώτο, όμως, αντιμετωπίζει πια εμφανές πρόβλημα. Φυσικά, ο δρόμος μέχρι την αρχή της εορταστικής περιόδους έχει ακόμη χιλιόμετρα να διανύσει - και μία μείωση τιμής του Xbox 360 το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη δεν αποκλείεται. Σε κάθε περίπτωση... welcome back, PS3!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ