Και η Capcom, το βιολί της!

Όριο δεν έχει το θράσος της σχετικά με την πώληση extra περιεχομένου σε games

Οφείλουμε να τ' ομολογήσουμε: τέτοιο ρεσιτάλ υπεροψίας και... εμμονής σε μία δημόσια εικόνα που μόνο καλή δεν μπορεί να είναι στο εξής, είχαμε πάρα πολύ καιρό να συναντήσουμε. Αλλά η Capcom αληθινά "παίρνει το βραβείο" αυτόν τον καιρό βάσει τις στάσης που τηρεί απέναντι στο θέμα που έχει προκύψει με το Street Fighter X Tekken (το οποίο παρεμπιπτόντως μόνο κακό δεν είναι). Υπενθυμίζουμε ότι η ιαπωνική εταιρεία έχει δεχθεί πυρά από παντού το τελευταίο διάστημα επειδή αποκαλύφθηκε - και στη συνέχεια η ίδια παραδέχθηκε - ότι οι 12 extra χαρακτήρες που θα προσφέρει η έκδοση του PS Vita το φθινόπωρο, βρίσκονται ήδη στoυς οπτικούς δίσκους του τίτλου για PS3/Xbox 360. Για το περιεχόμενο αυτό η Capcom σκοπεύει να ζητήσει από τους κατόχους των τελευταίων €15 επιπλέον το φθινόπωρο, ώστε να τους "ξεκλειδώσει" στο σύστημά τους. Το ζήτημα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το τί... ακριβώς είναι το extra Δικτυακό περιεχόμενο (DLC) τελικά, συζήτηση στην οποία έχουμε ήδη καταθέσει τη γνώμη μας.

Ένας αριθμός καταναλωτών κατέφυγε γι' αυτό το λόγο με μηνύσεις στο αντίστοιχο αμερικανικό Ινστιτούτο Καταναλωτών (Good Business Bureau) και σε έναν από αυτούς η Capcom απάντησε ακριβώς τα παρακάτω:

"Η Capcom εκτιμά τους καταναλωτές και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να βρει μια λύση στα παράπονά τους. Λυπούμαστε που ο συγκεκριμένος καταναλωτής δηλώνει τόσο απογοητευμένος με το Street Fighter X Tekken και θα θέλαμε να δώσουμε μία απάντηση στα παράπονά του. Το SFxT προσφέρει στη μορφή οπτικού δίσκου με την οποία πωλείται, πλούτο περιεχομένου έτοιμου να ψυχαγωγήσει το κοινό. Με δεδομένο το γεγονός ότι 38 χαρακτήρες είναι άμεσα διαθέσιμοι εξ αρχής, καθώς και ότι το SFxT περιλαμβάνει πολλαπλές επιλογές παιχνιδιού, θεωρούμε πως ο τίτλος προσφέρει υψηλό συντελεστή κόστους/αξίας για όλους τους παίκτες από την πρώτη μέρα.

Αν και λυπούμαστε που κάποιοι από τους φίλους της Capcom δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που επιλέξαμε να προσφέρουμε το έξτρα Δικτυακό περιεχόμενο του τίτλου (DLC), θεωρούμε πως μ' αυτόν θα παράσχουμε περισσότερο ευέλικτα κι αποτελεσματικά πρόσθετα στοιχεία για το SFxT σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του τίτλου στην αγορά.

Κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο (α) να είναι αυτό το extra περιεχόμενο ήδη μέσα στον οπτικό δίσκο του τίτλου "κλειδωμένο" και (β) στο να λάβει ο παίκτης το περιεχόμενο αυτό αργότερα μέσω Internet. Πέρα από τη μέθοδο με την οποία λαμβάνει αυτό το extra υλικό, δεν υπάρχει άλλη διαφορά".


Μετάφραση των παραπάνω, σύμφωνα με την ταπεινή μας γνώμη μεν, αλλά τη μόνη που έχουμε το περιθώριο να σχηματίσουμε από τα παραπάνω: "Ειλικρινά πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των καταναλωτών δεν βρίσκεται στο ότι τους ζητάμε να πληρώσουν δύο φορές για το ίδιο περιεχόμενο, αλλά στο πώς λαμβάνουν αυτό το περιεχόμενο" (!). Η Capcom προσπαθεί, με άλλα λόγια, να εστιάσει το θέμα στη... μέθοδο με την οποία θα λάβει ο καταναλωτής το περιεχόμενο και όχι στο γεγονός ότι ηθελημένα εξαίρεσε 12 ήδη έτοιμους χαρακτήρες από την τελική εμπορική μορφή του Street Fighter X Tekken ώστε να τους εισπράξει για δεύτερη φορά αντί €15 (υπενθυμίζουμε... το 1/4 του κόστους που έχει ο πλήρης τίτλος!). Κάποιος στα κεντρικά της ιαπωνικής εταιρείας υποτιμά τη νοημοσύνη μας, έχουμε την αίσθηση, γιατί αυτήν την ανύπαρκτη διαφορά που αναφέρει η Capcom, εμείς... πολύ καλά τη διακρίνουμε στην τσέπη μας!

Όλα αυτά είναι άκρως λυπηρά. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η ιαπωνική εταιρεία το Street Fighter X Tekken ως... μακροπρόθεσμη πηγή εσόδων είναι κάκιστος γιατί, αληθινά, δεν χρειαζόταν να είναι αυτός. Ας μάς χρεώσει, όπως σκοπεύει, για την ανταλλαγή "εμφανίσεων" ανάμεσα στους χαρακτήρες των Street Fighter και Tekken - δεν είναι bonus που είχαμε θεωρήσει ως δεδομένο, "πλάκα έχει", άλλους ενδιαφέρει κι άλλους όχι... δεν μας πειράζει. Ας μας χρέωνε για πρόσθετες επιλογές παιχνιδιού, οι οποίες θ' αναλάμβαναν να αυξήσουν την αντοχή του τίτλου στο χρόνο. Οι 12 χαρακτήρες όμως που δημιουργήθηκαν στο ίδιο διάστημα ανάπτυξης με τον τίτλο που αγοράσαμε, είναι σημαντικό τμήμα του. Έχουν ουσιαστικά πληρωθεί και ανήκουν στους gamers που κατέβαλλαν το αντίτιμο του Street Fighter X Tekken στα καταστήματα. Δεν είναι πρόσθετο υλικό. Είναι επιτηδευμένα "κομμένο" από το αρχικό, με σκοπό να ξαναπουληθεί. Με όποιο "περιτύλιγμα" κι αν το "καλύπτει" η Capcom, αυτή είναι η επιλογή που έχει κάνει τελικά.

Ο γράφων ήταν επί σειρά δεκαετιών παθιασμένος φίλος της Capcom και των τίτλων της - κυρίως, αλλά όχι μόνο, των Street Fighter. Τα τελευταία 4 χρόνια είχε "τιμήσει" με προσωπικά του έξοδα τα SF Turbo HD Remix, SFIV, SFIV PC, Super SFIV, Super SFIV AE και Street Fighter X Tekken, προκειμένου να παρουσιαστούν στο Αθηνόραμα Digital. Ε, μετά απ' όλα αυτά δεν προτίθεται να υποστηρίξει άλλο την ιαπωνική εταιρεία και τις επιλογές της - ούτε ως καταναλωτής, ούτε δημοσιογραφικά, σε κανένα επίπεδο. Υπάρχει κι ένα όριο ανάμεσα στο "αγαπώ μια ιστορική εταιρεία" και "εθελοτυφλώ να παραδεχθώ το προφανές". Και η Capcom με την απληστία της το ξεπέρασε απροκάλυπτα αυτό το όριο, αδιαφορώντας παντελώς για το κοινό που την ακολουθεί και στηρίζει εδώ πολλά, πάρα πολλά χρόνια. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του... κι εμείς τη δική μας. Εσείς;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ