iPhone 3.0, Games 2.0

Ανανέωση εν όψει, καλύτερα games καθ' οδόν

Πολύς και... πολύχρωμος ήταν ομολογουμένως ο "θόρυβος" που δημιουργήθηκε (ειδικά στο Web) πριν από μερικές ημέρες, όταν η Apple σε ειδική της εκδήλωση παρουσίασε την δεύτερη σημαντική αναβάθμιση του λειτουργικού που αξιοποιεί το διάσημο κινητό της, το iPhone. Παρά τη δημοτικότητά του και το σημαντικό ρόλο που έχει παίξει στην εξέλιξη των συσκευών αυτών, το iPhone συνεχίζει να στερείται λειτουργιών που πάρα πολλά άλλα κινητά προσφέρουν εξ ορισμού - και πολλές από αυτές περιλαμβάνονται στις σχεδόν 100 (!) προσθήκες ή αλλαγές που φέρνει η έκδοση 3.0 του λειτουργικού στους ήδη κατόχους iPhone το καλοκαίρι. Πολύ πιο ενδιαφέρουσες, ωστόσο, είναι οι αλλαγές στην υποδομή του λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς στα δύο μοντέλα - για τους gamers και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα: η Apple με το firmware 3.0 του iPhone προσφέρει πλέον στους προγραμματιστές άμεση πρόσβαση σε όλα τα υποσυστήματα (API) του λειτουργικού της συσκευής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι π.χ. ένα video game μπορεί να αξιοποιεί τον δέκτη GPS του κινητού, με τον ίδιο τρόπο που πριν από πολλούς μήνες επεδείκνυε η Sony με τον δέκτη GPS του PSP (στο iPhone 3G όμως ο δέκτης είναι ενσωματωμένος και όχι περιφερειακό). Επίσης σημαίνει ότι η δυνατότητα συμμετοχής δύο η περισσότερων κατόχων iPhone στο ίδιο παιχνίδι μέσω Bluetooth (με άλλα λόγια, γρήγορα και δωρεάν) είναι πλέον υλοποιήσιμη, όπως και η ίδια η Apple επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης. Τα δύο αυτά στοιχεία μπορούν να ωθήσουν "στο επόμενο επίπεδο" τα μελλοντικά games του iPhone, τα οποία ήδη βρίσκονται σε ικανοποιητικότατο σημείο και ενίοτε ξεπερνούν αντίστοιχα games του PSP και του DS.

Ένα τρίτο όμως στοιχείο, που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους προγραμματιστές που ασχολούνται με το iPhone, έχει να κάνει με την πρόσβαση των ίδιων των εφαρμογών πλέον στο App Store. Αυτό συνεπάγεται τη δυνατότητα να αγοράζουν οι χρήστες περιεχόμενο για ένα iPhone game μέσα από τον ίδιο τον τίτλο, γεγονός που ουσιαστικά δημιουργεί υποδομή αντίστοιχη του Xbox Live Marketplace για την πώληση extra περιεχομένου για games που το προβλέπουν. Το μοντέλο που ακολουθείται είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ακολουθείται με την πώληση μιας πλήρους εφαρμογής μέσα από το App Store (ο δημιουργός της πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό του αντιτίμου και η Apple κρατά ένα μικρότερο), κάτι που σίγουρα θα λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την περαιτέρω ενασχόληση ακόμη περισσότερων δημιουργών games για το διάσημο κινητό. Και με την "όρεξη" που δείχνουν να έχουν οι κάτοχοι iPhone στην "κατανάλωση" games - υπάρχουν πάνω από 6.000 διαφορετικοί τίτλοι στο App Store αυτή τη στιγμή - μια μικρή αγορά γύρω και από τα microtransactions των iPhone games αναμένεται να δημιουργηθεί σύντομα.

Βεβαίως, πέρα από τα παραπάνω η Apple δεν παρέλειψε να ικανοποιήσει και μερικά από τα... μόνιμα αιτήματα των χρηστών iPhone ανά τον κόσμο, όπως την υποστήριξη μηνυμάτων MMS, την δυνατότητα αντιγραφής, αποκοπής και επικόλλησης κειμένου, την οριζόντια διάταξη στο εικονικό του πληκτρολόγιο, καθώς και τη δυνατότητα ανεύρεσης στοιχείων στα δεδομένα του κινητού (δυστυχώς όχι τα μυνήματα e-mail) μέσω εισαγωγής λέξεων-κλειδιών. Παρούσα θα είναι επιτέλους και η υποστήριξη του "στερεοφωνικού" (A2DP) Bluetooth, η καθοδήγηση βήμα-προς-βήμα στα Google Maps, αλλά και η δυνατότητα ελέγχου τρίτων συσκευών και περιφερειακών (π.χ. ηχοσυστημάτων) απευθείας από το iPhone. Μέχρι πρότινος, για κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητη η χρήση ξεχωριστού προγράμματος, ειδικά σχεδιασμένου για κάθε συσκευή.

Με... αυτά και με κείνα, πάντως, η Apple φαίνεται όντως διατεθειμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να υπερασπίσει την περίοπτη θέση του iPhone στην αγορά - ειδικά ενάντια στο "κύμα" των φιλόδοξων iPhone-killer κινητών που έρχονται τους επόμενους μήνες (όπως το εντυπωσιακό Palm Pre). Δεν είναι λίγες οι ενδείξεις, άλλωστε, που οδηγούν πολλούς στο συμπέρασμα ότι η Apple το καλοκαίρι δεν θα διαθέσει μόνο το λειτουργικό 3.0 για υπάρχοντα iPhone, αλλά και ένα νέο μοντέλο, με βελτιωμένο hardware και πιθανώς πρόσθετες λειτουργίες και μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο. Πρόκειται περί θεωρίας μόνο, μέχρι στιγμής, όμως έχει νόημα από πολλές απόψεις και το αμερικανικό δίκτυο τηλεφωνίας ΑΤ&T δείχνει ήδη να ετοιμάζεται για τον Ιούλιο. Λέτε;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ