Η ζωή με το PS3, σε video

Καινούργιες δυνατότητες, νέες προοπτικές

Σε κατάσταση... σύγχυσης βρίσκεται, κατά γενική ομολογία, τα τελευταία δύο χρόνια η Sony όσον αφορά την εικόνα που θέλει να διαμορφώσει για το νέο της PlayStation στην αγορά. Η αλήθεια είναι πως το PS3 είναι όντως πολυτάλαντο σύστημα, με προδιαγραφές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες πολλών διαφορετικών κοινών, αυτό δεν δικαιολογεί ωστόσο σε καμία περίπτωση τη συγκεχυμένη στρατηγική της ιαπωνικής εταιρείας που, εν πολλοίς, θυμίζει την αντίστοιχη που έχει υιοθετήσει για το PSP (και όλοι συμφωνούν ότι έχει αποδειχθεί εν τέλει επιβλαβής). Είναι το PS3 κατ' εξοχήν παιχνιδομηχανή; Είναι προσιτό Blu-ray player; Είναι γενικό κέντρο αναπαραγωγής multimedia περιεχομένου; Είναι κάτι άλλο; Με αντιφατικές δηλώσεις και πρωτοβουλίες η Sony δεν βοηθά - αν μη τί άλλο, ενώ υποτίθεται πως το PlayStation3 έχει μπει ήδη στην καμπή της πορείας εκείνη, όπου τα games και όχι οι extra δυνατότητες θα βοηθήσουν στην επέκταση της πελατειακής βάσης του, με κάθε της επιλογή η ιαπωνική εταιρεία καταλήγει να "θολώνει τα νερά" της εικόνας του PS3 ακόμη περισσότερο.

Αυτή είναι η μία οπτική γωνία από την οποία θα μπορούσε να κρίνει κάποιος τις δύο πρόσφατες ανακοινώσεις της Sony σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των λειτουργιών του PlayStation3. Και είναι μια οπτική γωνία που έχουν υιοθετήσει αρκετοί άνθρωποι των media μέχρι στιγμής. Η άλλη οπτική γωνία, βεβαίως, ανήκει στους ίδιους τους καταναλωτές που έχουν ήδη επενδύσει σε ένα PS3, για τους οποίους κάθε νέα δυνατότητα του συστήματος είναι αναμφισβήτητο κέρδος - έστω κι αν δεν την χρησιμοποιήσουν ποτέ. Οποιαδήποτε οπτική γωνία κι αν υιοθετήσει κανείς, πάντως, το μόνο βέβαιο είναι πως τα "ενδιαφέροντα extras" που συνεχίζει να προσθέτει η Sony στο "οπλοστάσιο" του PlayStation3 δεν πρόκειται να βοηθήσουν το σύστημα να μειώσει την απόσταση που το χωρίζει από το Xbox 360, όσο μερικά αποκλειστικά, πραγματικά ξεχωριστά games (όπως έκανε πρόσφατα το MGS4).

Τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με την επίσημη πλέον πρόθεση της ιαπωνικής εταιρείας να ξεκινήσει την διάθεση ταινιών προς ενοικίαση μέσα από το PlayStation Network, όπως κάνει αυτή τη στιγμή και το Xbox Live, και μάλιστα μέσα στο τρέχον έτος. Η Sony θα επιδιώξει πιθανότατα να "πουλήσει" - α λα Apple - τις ταινίες αυτές και/ή τα επεισόδια τηλεοπτικών σειρών που θα διαθέτει ως high definition, απλώς και μόνο βάσει της ανάλυσης 720p, ενώ βέβαια η ποιότητα της εικόνας και του ήχου δεν δικαιούνται σε καμία περίπτωση τον χαρακτηρισμό. Επειδή, ωστόσο, έχει αρχίσει να αποτελεί... κοινή πρακτική πια η προσέγγιση αυτή (εν μέρει και επειδή δεν στηλιτεύεται αρκετά), ουσιαστικά δεν μπορεί να την "χρεώσει" κανείς στη Sony μόνο.

Το σίγουρο είναι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ιαπωνική εταιρεία ως προς το κόστος ενοικίασης (καθώς το αντίστοιχο του Xbox Live ουσιαστικά "δεν συμφέρει" σε σχέση π.χ. με την ενοικίαση ενός DVD από video club), καθώς και από το timing έναρξης της υπηρεσίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία άλλη μεγάλη εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών - πλην της Sony Pictures, για προφανείς λόγους - δεν έχει ανοιχτά δηλώσει την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία της ιαπωνικής εταιρείας: αν και οριακά οι ταινίες της ίδιας της Sony υποθετικά θα αρκούσαν για την έναρξη της υπηρεσίας, σαφώς θα πρέπει να βρεθούν και αξιόπιστοι "σύμμαχοι" προκειμένου το εγχείρημα να αποφέρει καρπούς γρήγορα.

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώσεων η Sony αποκάλυψε και μία διαφορετική υπηρεσία: πρόκειται για το Life with PlayStation, μία λειτουργία που εκμεταλλεύεται εξίσου την "δικτυωμένη" φύση του PS3 και τις προηγμένες του δυνατότητες προβολής γραφικών για να προσφέρει έναν "φουτουριστικό" τρόπο ενημέρωσης. Στον χρήστη της υπηρεσίας παρουσιάζεται μια τρισδιάστατη άποψη της Γης, πάνω στην οποία μπορεί να μετακινηθεί κανείς με το χειριστήριο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μεταβεί στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και να μάθει τον κατά τόπους καιρό, τους τίτλους των σημαντικότερων τοπικών ειδήσεων (τις οποίες μπορεί στη συνέχεια να διαβάσει) και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, πάντοτε υπό τη συνοδεία μουσικής της αρεσκείας του. Η Sony δεν έχει κάνει ακόμη γνωστό το πότε ακριβώς θα διαθέσει τη λειτουργία αυτή στο κοινό, καθώς και τις συνεργασίες βάσει των οποίων θα αντλεί τις ειδήσεις που θα εμφανίζει. Δυστυχώς, οι Έλληνες κάτοχοι του νέου PlayStation φοβόμαστε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά σε αυτόν τον τομέα καθώς, στα στιγμιότυπα που κυκλοφόρησαν, οι τίτλοι ειδήσεων παραπέμπουν σε Web σελίδες και η Sony... δεν παρέχει υποστήριξη για τις κωδικοσελίδες που προβάλλουν σωστά τους ελληνικούς χαρακτήρες (ναι, 18 μήνες μετά την κυκλοφορία του PS3 και τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του PSP). Όπως πάντα, "φτωχοί συγγενείς"...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ