Gran Turismo 5, καλοκαιρινό

Ιούνιο ως Αύγουστο στις ΗΠΑ. Σε μας;

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι ένας από τους αληθινά "συμβολικούς" τίτλους των PlayStation, το Gran Turismo, έχει τη δυναμική να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του PS3 προς την καθιέρωση στο ευρύ κοινό. Η κυκλοφορία ενός τόσο μεγάλης επιρροής τίτλου απαιτεί και αξίζει την αντίστοιχη προσοχή από τη Sony και την Polyphony Digital. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι το GT5 έχει αργοπορήσει να εμφανιστεί - ήδη, κορυφαία racing games όπως το Forza MotorSport 3 για το Xbox 360 έχουν "ανεβάσει τον πήχυ" τόσο πολύ, ώστε τα standards με τα οποία κρίναμε αυτήν την κατηγορία πριν από 3 χρόνια, όταν εμφανίστηκε το GT5 Prologue, δεν είναι πια τα ίδια. Και μπορεί να... βλέπουμε πια φως στο βάθος του τούνελ, με τον τίτλο να έχει προγραμματιστεί για κυκλοφορία στην Ιαπωνία το Μάρτιο, όμως για τις Δυτικές αγορές τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο απλά.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Chris Hinojosa Miranda, συμμετέχων στην παραγωγή του GT5 για λογαριασμό της Sony Computer Entertainment America, δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει για την κυκλοφορία του τίτλου στις ΗΠΑ "το καλοκαίρι του 2010". Αυτό ακούγεται λογικό - 3 μήνες το λιγότερο έπονται οι Δυτικές κυκλοφορίες αυτού του βεληνεκούς από τις ιαπωνικές - όμως είναι αρκετά ασαφές για να σημαίνει ο,τιδήποτε ανάμεσα στον Ιούνιο του 2010 και τον Αύγουστο του 2010. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι για την Ευρώπη - για την οποία παραδοσιακά υπάρχει περαιτέρω καθυστέρηση λόγω της προσθήκης των 4 ακόμη ευρωπαϊκών γλωσσών - πλησιάζουμε... επικίνδυνα στο φθινόπωρο του 2010, σημείο που θα είχε περισσότερο νόημα για την Sony Computer Entertainment Europe να κυκλοφορήσει το GT5, ώστε να δώσει μεγάλη ώθηση στο PS3 για όλο το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Σημείο όμως που - με την ανυπομονησία που έχουμε να παίξουμε επιτέλους τον πλήρη τίτλο της Polyphony Digital σε 1080p και Δικτυακά - φαντάζει αυτή τη στιγμή πολύ μακριά. Το GT PSP μας έχει... παρηγορήσει σε ένα βαθμό, ναι. Υπάρχει ένα πρώτο τρίμηνο του 2010 που βρίθει από ΑΑΑ κυκλοφορίες, σύμφωνοι. Το God of War III θα μας απασχολήσει την άνοιξη όσο αξίζει σε αληθινό blockbuster, όντως. Δεν παύουμε να αισθανόμαστε όμως μια μικρή απογοήτευση με όλα αυτά, ακριβώς επειδή είναι ήδη αρκετό το χρονικό διάστημα που ο Kazunori Yamauchi και η ομάδα του μας... "ψήνει" με το GT5. Από την άλλη, η Polyphony Digital επισημαίνει ότι ένας από τους λόγους της αργοπορίας είναι και το γεγονός πως υπάρχουν χαρακτηριστικά στο GT5 που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ενώ και η έμφαση που έχει δοθεί στο Δικτυακό κώδικα (που θα εξασφαλίζει το απροβλημάτιστο online gaming μέσω PlayStation Network) επίσης δείχνει να παίζει ένα ρόλο. Ε, αν "το καλό πράγμα αργεί να γίνει"... ας αργήσει όσο χρειάζεται. Καλοκαίρι; Καλοκαίρι. Φθινόπωρο; Φθινόπωρο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ