GamesCom 2010: Sony

Move, 3D και νέα PS3

Η ιαπωνική εταιρεία στο πλαίσιο της φετινής GamesCom φρόντισε, σε αντίθεση με πέρυσι, να αφιερώσει λιγότερο χρόνο σε ομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών της και περισσότερο στην επαφή των παρευρισκομένων με τα games αυτά καθ' αυτά. Ο Andrew House έκανε (βέβαια!) μια αναφορά σε αριθμούς πωλήσεων, οι οποίοι τοποθετούν αυτή τη στιγμή το PS3 σε εγκατεστημένη βάση 38 εκατομμυρίων συστημάτων (με τα 16 από αυτά στην Ευρώπη) και τα αντίστοιχα στατιστικά πωλήσεων σε software να σημειώνουν - παρά την οικονομική ύφεση - αύξηση της τάξης του 38%. Γρήγορα όμως ήλθε η σειρά του LittleBigPlanet 2, του οποίου ο προκάτοχος κατόρθωσε να εμπνεύσει ρεκόρ δημιουργίας περιεχομένου από τους ίδιους τους gamers - ρεκόρ που, βάσει των όσων έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η Sony, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να επαναλάβει ή και να ξεπεράσει η νέα έκδοση.

Η πρώτη αληθινά ενδιαφέρουσα ανακοίνωση της παρουσίασης, άλλωστε, ήταν - όχι τυχαία - σχετική με το PlayStation3. Από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά, το σύστημα της Sony θα διατίθεται σε νέες μορφές, με μεγαλύτερης χωρητικότητας σκληρό δίσκο, αλλά σε τιμές ίδιες με τις σημερινές. Συγκεκριμένα, το εισαγωγικό PS3 φέρει πλέον σκληρό δίσκο των 160 GB και όχι των 120 GB, με την τιμή να παραμένει στα €299, ενώ το νέο μοντέλο με σκληρό δίσκο των 320 GB και τον εισαγωγικό εξοπλισμό του PlayStation Move, θα κοστίζουν μαζί €349. Ανανέωση επιβεβαιώθηκε - είχε διαρρεύσει πριν από την έκθεση - και για τον περιφερειακό ψηφιακό δέκτη PlayTV και την συνοδευτική του υπηρεσία, η οποία πλέον συνδέεται με γνωστά κοινωνικά δίκτυα και προσφέρει ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων ανάμεσα στους χρήστες.

Νέα προσθήκη στη γκάμα λειτουργιών του PlayStation Network αποτελεί η υπηρεσία MUBI: αυτή θα προσφέρει για αγορά ή ενοικίαση ταινίες σινεφίλ χαρακτήρα, από ανεξάρτητα studio παραγωγής. Η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται σε αυτές που υποστηρίζονται στην πρώτη φάση λειτουργίας του MUBI, πιθανότατα τόσο λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και του γνωστού θέματος των ελληνικών υποτίτλων. Η παρουσίαση της Sony μετέβη στη συνέχεια στα του PSP (οι πωλήσεις του την τελευταία χρονιά ξεπερνούν τα 9.9 εκατομμύρια συστήματα), αλλά και του... PS2, το οποίο αναμένεται ν' αυξήσει ως το Μάρτιο την εγκατεστημένη βάση των 146 εκατομμυρίων χρηστών στα 152 (!).

Η δεύτερη, σημαντική όσο και... πολυπόθητη, ανακοίνωση της Sony δεν ήταν άλλη από την επιβεβαίωση της κυκλοφορίας του Gran Turismo 5 στην Ευρώπη στις 3 Νοεμβρίου. Το inFamous 2, αν και συνεχίζει να βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, επιδείχθηκε και πάλι ως ηπαραγωγή ΑΑΑ βεληνεκούς που όλοι περιμένουμε να είναι, ενώ η συνέχεια ανήκε στον Mike Shinoda των... Linkin Park, ο οποίος παρουσίασε ένα πεδίο μάχης από το καινούργιο Medal of Honor. Αναμενόμενα εμφατικές ήταν και οι αναφορές στην εικόνα 3D που ήδη υποστηρίζει το PlayStation 3, με το Virtua Tennis 4 της Sega να κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση για να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του τόσο σε αυτόν τον τρόπο προβολής γραφικών, όσο και στον χειρισμό με το PlayStation Move.

Το τελευταίο μέρος της παρουσίασης της Sony, πάντως, ανήκε εξ ολοκλήρου στην Insomniac. Η ταλαντούχα και κορυφαίας τεχνικής κατάρτισης ομάδα ανάπτυξης παρουσίασε πρώτα το Ratchet & Clank: All 4 One, έναν τίτλο δράσης με ταυτόχρονη συμμετοχή τεσσάρων παικτών, ο οποίος προορίζεται για κυκλοφορία το φθινόπωρο του 2011. Στη συνέχεια, ωστόσο, έξυπνα... έπαιξε με την πασίγνωστη φράση "one more thing" του Steve Jobs της Apple για να αποκαλύψει το πρώτο trailer του Resistance 3, του shoot' em up που θα κρατήσει τους κατόχους PS3 στις οθόνες τους κάποια στιγμή μετά από το τρίτο τρίμηνο του 2011. Οι πρακτικές μας εντυπώσεις από τα games της Sony που έκαναν την εμφάνισή τους στην GamesCom ακολουθούν τις επόμενες ημέρες, γι' αυτό... μείνετε συντονισμένοι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ