E3 2010: Έρχεται το PlayStation Plus

Συνδρομητικό, με ΑΑΑ παροχές, σύντομα

Είχαν ακουστεί πολλαπλές φήμες πριν από την έκθεση της E3, η ίδια η Sony είχε επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει - και από πλευράς εμπορικής και από πλευράς περιεχομένου - το PlayStation Network στο επόμενο επίπεδο κάποια στιγμή... οπότε φυσιολογική μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί η ανακοίνωσή της στο Los Angeles για το PlayStation Plus. Πρόκειται για μία συνδρομητική "επέκταση" του ήδη γνωστού PSN, η οποία δημιουργήθηκε τόσο για να προσφέρει προστιθέμενη αξία στους κατόχους του PlayStation3 όσο και - κακά τα ψέματα - μια πηγή εσόδων στη Sony, η οποία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά σε υποδομές και υποστήριξη προκειμένου να προσφέρει τα τελευταία 3 χρόνια όλες τις πλευρές του υπάρχοντος PSN χωρίς κανένα κόστος.

Αυτό το τελευταίο, ευτυχώς και αξιοπρόσεκτα, συνεχίζει να ισχύει: λειτουργίες όπως αυτές της συμμετοχής πολλών παικτών online σε games ή αυτή του PlayStation Home συνεχίζουν να διατίθενται δωρεάν σε όλους. Αυτό που η Sony ουσιαστικά κάνει με το PSN Plus είναι να προσφέρει "το κάτι παραπάνω" με την έννοια της πρόσβασης σε αποκλειστικό περιεχόμενο και προνομιακής μεταχείρισης στην τιμολόγησή του. Τα μέλη του PSN Plus καταβάλλουν ένα αντίτιμο ετήσιας συνδρομής (€49.99 για την Ευρώπη και τη χώρα μας) και στη συνέχεια για τους επόμενους 12 μήνες έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικές παροχές όπως: τη δοκιμή games σε πλήρη μορφή για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικές εκπτώσεις στην αγορά τίτλων για PS3 και PSP κάθε μήνα, extras διαθέσιμα μόνο στους συνδρομητές PSN Plus (όπως themes ή avatars), και αλλά και την επιλογή να συμμετέχουν σε beta δοκιμές τίτλων πριν από τους άλλους χρήστες του PSN.

Όλα πάρα, πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Μόνο θέμα προς συζήτηση σχετικά με το PlayStation Plus είναι αυτό που αφορά στην κατά μία έννοια... ενοικίαση περιεχομένου: συγκεκριμένα games θα είναι μεν διαθέσιμα δωρεάν στην πλήρη τους μορφή για τους συνδρομητές του PSN Plus, αλλά θα παύουν να είναι αν η συνδρομή των τελευταίων λήξει και δεν ανανεωθεί. Το μοντέλο της συνδρομητικής διάθεσης ψυχαγωγικού περιεχομένου δεν είναι κάτι νέο (υπηρεσίες ενοικίασης ταινιών με χρονικούς περιορισμούς υπάρχουν εδώ και χρόνια), είναι όμως η πρώτη φορά που εταιρεία διαχειρίζεται video games με την ίδια συλλογιστική.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, με άλλα λόγια, να διαπιστώσουμε (α) αν το κοινό θα βρει αυτήν την προσέγγιση θελκτική και (β) αν η δοκιμή τίτλων πριν την αγορά τους θα οδηγήσει όντως σε αύξηση των πραγματικών πωλήσεων των games αυτών. Όλα, φυσικά, θα εξαρτηθούν από το πόσο ενδιαφέρον θα είναι το αποκλειστικό για το PSN Plus περιεχόμενο, αλλά και πόσο μεγάλες οι εκπτώσεις στους τίτλους των PS3/PSP προτίθεται να κάνει η Sony. Το σίγουρο είναι πως €49.99 ακούγονται ως αντίτιμο λογικότατο για τα παραπάνω - και μόνο τα χρήματα που μπορεί να... "γλιτώσει" κανείς παίζοντας games που αργότερα θα διαπίστωνε πως δεν τον διασκέδασαν ιδιαίτερα, αρκούν - και, κατά συνέπεια, οι προβλέψεις αναλυτών για 1 εκ. συνδρομητές PSN Plus μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του δεν ακούγονται υπεραισιόδοξες. Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ