Digital Revolution: έκθεση νοσταλγίας με γεύση από μέλλον

Η ψηφιακή επανάσταση στη μουσική, το σινεμά, τα games και... όχι μόνο, αλληλεπιδραστικά

Ο κυρίως χώρος της Digital Revolution στο κτίριο της Στέγης, ωστόσο, φιλοξενεί πέρα από τις συσκευές ως εκθέματα και αλληλεπιδραστικά τμήματα. Ο χώρος π.χ. της DevArt επιδεικνύει πώς προγραμματιστικός κώδικας μπορεί να στηρίξει την καλλιτεχνική έκφραση σε πραγματικό χρόνο - προσφέροντας ως... demo την εγκατάσταση Wall of Wishes που "μεταφράζει" λεκτικά πεφρασμένες ευχές, τις αναγράφει στον σχετικό "τοίχο" και τις "ανταμοίβει" με πεταλούδες φωτός. Στο ίδιο πλαίσιο προσφέρεται για πειραματισμό κι η εγκατάσταση Les métamorphoses de Mr. Kalia, η οποία αξιοποιεί αναγνώριση κίνησης σώματος α λα Xbox Kinect για τον έλεγχο και την απεικόνιση ανυσματικού σχεδίου. Το ρόλο που παίζει η τεχνολογία στη σύγχρονη Τέχνη επιδεικνύουν ειδικές εγκαταστάσεις προβολής φιλμ τα οποία θα ήταν απλώς αδύνατο να υπάρξουν χωρίς τη συνδρομή της πρώτης, όπως τα Gravity και Inception.

Η αλληλεπίδραση παίζει, άλλωστε, ακόμη μεγαλύτερο ρόλο σε άλλα τμήματα της έκθεσης (τα οποία φιλοξενούνται είτε σε άλλους ορόφους είτε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε παρακείμενα της Στέγης κτίρια). Η εγκατάσταση Assemblance "παίζει" με την αναγνώριση κίνησης και τον φωτισμό laser ώστε να δημιουργήσει ένα φαντασμαγορικό "χορό" από ακτίνες που καθοδηγεί ο επισκέπτης, η εγκατάσταση Together συνθέτει δημιουργικά animation από καρέ που σχεδιάζουν οι επισκέπτες σε οθόνες αφής, ενώ η εγκατάσταση The Treachery of Sanctuary τούς προκαλεί να συμμετάσχουν στην ερμηνεία της ζωής και του θανάτου με κινήσεις του σώματός τους και "παιχνίδι" των σκιών.


Μιλώντας για παιχνίδια, δε, στον τέταρτο όροφο της Στέγης φιλοξενείται - με ένα μικρό... fast forward στην εποχή μας πια - ένας αριθμός από video games που προήλθαν είτε από αντισυμβατική χρηματοδότηση (crowdfunding), είτε από συμμετοχή των επίδοξων καταναλωτών τους, είτε και από... τα δύο ταυτόχρονα. Ναι, είναι τα γνωστά ως indie games, οι ανεξάρτητες ψυχαγωγικές παραγωγές που και στηρίζονται και σε σημαντικό βαθμό διαμορφώνονται από το ίδιο κοινό, το οποίο καθιστά εφικτή τη δημιουργία τους παραμένοντας συμμέτοχο σε αυτές.

H έκθεση Digital Revolution ξεκινά σήμερα (20/10/2015) με κύριο χορηγό την CosmOTE. Θα διαρκέσει έως και τις 10/1/2016. Τα εισιτήρια είνα προσιτά, οι ώρες λειτουργίας άφθονες επιλογών (12 το μεσημέρι έως 9 το βράδυ όλες τις ημέρες της εβδομάδας), η δυνατότητα παραμονής στους χώρους της έκθεσης πολύωρη. Αξίζει μίας επίσκεψης όχι μόνο από τους θιασώτες των σύγχρονων τεχνολογιών (που θα απολαύσουν την... επανασύνδεση με μία εποχή που πιθανώς έζησαν και οι ίδιοι) ή τα παιδιά τους (που θα γνωριστούν με τους προγόνους συσκευών που χρησιμοποιούν καθημερινά), αλλά και από το κοινό που αγαπά την οπτικοακουστική έκφραση και ενδιαφέρεται να βιώσει τρόπους με τους οποίους οι τεχνολογίες αυτές την ωθούν στο επόμενο επίπεδο. Αυτό της αλληλεπίδρασης, ατομικής και συλλογικής. Θα σάς δούμε εκεί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ