Crysis Warhead

Σε κρίσιμη κατάσταση. Happy!

Είδος: Shooter
Φορμά: PC
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Electronic Arts
Διανομή: Electronic Arts Greece

Ελάχιστα PC games τα τελευταία χρόνια έχουν τύχει τόσης κάλυψης και αναφοράς, πολλούς μήνες μετά την κυκλοφορία τους, όσο το Crysis - και ο λόγος δεν είναι προφανώς το gameplay του: είναι το γεγονός ότι, με τα υπέροχα αλλά άκρως απαιτητικά σε υπολογιστική ισχύ γραφικά του, το δημιούργημα της Crytek είναι η... standard "μέθοδος βασανιστηρίων" για επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, ακόμη και για τα κορυφαία δείγματα της αγοράς. Έτσι, σε όλα σχεδόν τα hardware test των τελευταίων 12 μηνών περίπου, το Crysis ήταν παρόν, υπενθυμίζοντας τον πολύ υψηλού επιπέδου τεχνικό του τομέα (και διατηρώντας σε αξιόλογο επίπεδο τις πωλήσεις του φυσικά). Και τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του στα ράφια των καταστημάτων, επανέρχεται σε νέα μορφή, παραμένοντας το ίδιο... "βαρύ και ασήκωτο" αλλά και το ίδιο (αν όχι περισσότερο) εντυπωσιακό. Το θέμα είναι: έχει να επιδείξει το Warhead και το είδος του gameplay, που θα παρακινήσει τους PC gamers να μην το θυμούνται μόνο ως "το mini-sequel του Crysis";

Πρακτικά, το Warhead δεν είναι καν "συνέχεια" με την παραδοσιακή έννοια του όρου, καθώς ουσιαστικά... μοιράζεται την ίδια υπόθεση με το αρχικό Crysis: η διαφορά είναι ότι τα δικά του τεκταινόμενα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του νησιού απ' όπου οι παίκτες ξεκινούσαν στο Crysis και ο πρωταγωνιστής αυτή τη φορά είναι ένας Βρετανός λοχίας ονόματι Michal Sykes. Η αρχή και το τέλος του σεναρίου παραμένουν ίδια και αλλάζει η οδός ανάμεσα στα δύο: το εξωγήινης προέλευσης αντικείμενο που ενδιαφέρει Αμερικανούς και Κορεάτες παραμένει το εφαλτήριο, και πάλι οι εξωγήινοι φέρνουν το πολικό ψύχος στο νησί, έχουμε και πάλι την τελική αναμέτρηση με τον γνωστό boss αντίπαλο. Το σκηνικό, με άλλα λόγια, είναι οικείο, γεγονός που σε άλλους gamers θα αρέσει, σε άλλους πιθανώς όχι.

Το gameplay έχει επίσης διατηρήσει πολλά στοιχεία ίδια, φέρνει στο προσκήνιο πάντως και κάποια διαφορετικά. Για παράδειγμα, τον σημαντικότερο ρόλο συνεχίζει να παίζει ο εξωσκελετός που φορά ο πρωταγωνιστής και οι δυνατότητες που ο πρώτος προσδίδει στον δεύτερο: αυτές πρέπει και πάλι να αξιοποιηθούν με τρόπο έξυπνο, ώστε να βελτιώσουν τις πιθανότητες του μοναχικού στρατιώτη έναντι πολλών αντιπάλων, ανθρωπίνων και εξωγήινων. Στη διάθεση του παίκτη ωστόσο είναι πλέον και μερικά καινούργια όπλα, όπως το οβιδοβόλο, ένα βαρύ οπλοπολυβόλο και νάρκες ειδικές για την αντιμετώπιση των τανκ. Επίσης, τα πεδία μάχης είναι περισσότερο "ανοιχτά" και οι συγκρούσεις συχνότερες και πολύ εντονότερες, ειδικά απέναντι στους εξωγήινους - γεγονός που έχει σε ένα βαθμό μεταφέρει τις ισορροπίες του gameplay περισσότερο προς τη φρενήρη δράση και λιγότερο προς την "σιωπηλή" προσέγγιση. Και πάλι, άλλοι gamers θα το εκτιμήσουν, άλλοι όχι, αυτή τη φορά όμως έχουμε την αίσθηση ότι οι πρώτοι θα είναι περισσότεροι.

Σίγουρα περισσότεροι, πάντως, θα είναι εκείνοι που θα μπορούν να καμαρώσουν σε υψηλές ρυθμίσεις τα γραφικά του Warhead - όχι τόσο επειδή, όπως διατείνεται η Crytek, αυτά έχουν βελτιστοποιηθεί καθ' οποιονδήποτε τρόπο (παραμένουν ό,τι απαιτητικότερο υπάρχει αυτή τη στιγμή) αλλά κυρίως επειδή οι κάρτες γραφικών είναι ισχυρότερες από πέρυσι και οι σχετικοί drivers των Windows Vista πολύ ωριμότεροι. Τα γραφικά πάντως είναι όντως βελτιωμένα σε ευδιάκριτο βαθμό, σημαντικά βελτιωμένος μάλιστα εμφανίζεται και ο ήχος, που έχει "κινηματογραφική" υφή και πάρα πολύ πειστικά εφέ. Αδιαμφισβήτητο "βήμα μπροστά" και στον τομέα της συμμετοχής πολλών παικτών μέσω Internet, αφού το περυσινό mode του Power Struggle αντικαθιστούν περισσότερο "παραδοσιακά" (και ισορροπημένα) modes σε στυλ Team Deathmatch. Ο έλεγχος είναι άψογος, ενώ η παρουσίαση εμφανίζεται περισσότερο φροντισμένη, στο επίπεδο σχεδόν... παραγωγής του Holywood.

Η Crytek, με τον τρόπο που το Crysis Warhead είναι διαμορφωμένο, δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά τόσο το κοινό στο οποίο απευθύνεται, όσο και πόσα χρήματα μπορεί να ζητήσει από αυτό για όσα προσφέρει η νέα της δημιουργία. Με την διάρκεια των αποστολών για έναν παίκτη να μην ξεπερνά τις 5 ή 6 ώρες, αλλά και τα multiplayer modes συγκεκριμένα σε αριθμό, η αντοχή του τίτλου στο χρόνο εμφανίζεται μειωμένη. Εξ ου και τα 30 ευρώ στα ράφια των καταστημάτων, αντί για τα 50 ή 60 ενός ΑΑΑ PC game. Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυτή η τιμή πώλησης καθιστά ιδιαίτερα δελεαστικό το Weahead όχι μόνο επειδή δεν έχει να αντιμετωπίσει κανένα άλλο FPS "περιοπής" φέτος, αλλά και επειδή η κοινότητα του Crysis δείχνει ήδη τη διάθεση να παράγει άφθονο extra περιεχόμενο για την νέα έκδοση με τον επίσης εμπλουτισμένο editor. Εξάλλου, κακά τα ψέματα. Θα έλεγε κανείς όχι σε μια εκ νέου επίσκεψη στο... ομορφότερο 3D τροπικό νησί αυτή τη στιγμή; Μάλλον όχι!

Βαθμολογία: ****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ