Concrete Genie

Αποκλειστικό, πρωτότυπο, πανέμορφο

Είδος: Action Adventure
Τιμή: €29,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Interactive Entertainment

Οποιοσδήποτε παρακολουθεί την αγορά του gaming για κάποιο καιρό θα βεβαιώσει πως δεν είναι επιχειρηματικά μία από τις... πλέον ασφαλείς ακριβώς: η δημιουργία ενός video game μπορεί να διαρκέσει δύο, τρία ή και πέντε ή έξι χρόνια, να κοστίσει πάρα πολλά χρήματα και τελικά όχι μόνο να μην φέρει κέρδη, αλλά να μην καλύψει ούτε τα έξοδα ανάπτυξής του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τόσες παραγωγές προβλέψιμες, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αλλά... "copy/paste" - ο ίδιος για τον οποίο βλέπουμε τόσο σπάνια παραγωγές διαφορετικές και πρωτότυπες: οι δεύτερες θεωρούνται εν πολλοίς "ριψοκίνδυνες". Γι' αυτό χαιρόμαστε διπλά όταν εμφανίζονται τίτλοι όπως το Concrete Genie που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες αποκλειστικά για το PS4: είναι από εκείνα τα "ριψοκίνδυνα" games που αξίζουν εμπορικής επιτυχίας κι αναγνώρισης ως ανταμοιβή για την "τόλμη" τους.

Πρωταγωνιστικός χαρακτήρας στο Concrete Genie είναι ένα αγόρι ονόματι Ash, ο οποίος αγαπά το σκίτσο και τις βόλτες σε μία πόλη εγκαταλελειμένη που λέγεται Denska. Όταν μία ομάδα άλλων παιδιών - που συστηματικά τον εκφοβίζει - σκίζει το βιβλίο με τα σκίτσα του και τον παγιδεύει σε έναν φάρο που θεωρείται στοιχειωμένος, ο Ash θα αποκτήσει ένα μεγάλο μαγικό πινέλο, αλλά θα τού αποκαλύψει πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει στους τοίχους της Denska για να "φέρει στην ζωή" τα σκίτσα του. Και εκεί ξεκινά μία περιπέτεια που θα φέρει τον Ash αντιμέτωπο με απρόσμενους αντιπάλους, με το παρελθόν της πόλης και τους λόγους της εγκατάλειψής της, αλλά και με την διαδικασία που χαρίζει σε έναν νέο άνθρωπο την κατανόηση και την αυτοπεποίθηση με την οποία μπορεί να καταπολεμήσει τον εκφοβισμό.


Όπως ίσως έχει γίνει... ήδη προφανές, ο βασικός μηχανισμός του τίτλου κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι αυτός του σχεδιασμού σκίτσων στους τοίχους. Στηρίζεται στον πλέον... φυσικό τρόπο που θ' ανταποκρινόταν και στην πραγματική ζωή: στην ελεύθερη κίνηση "στον αέρα" του χειριστηρίου όπως θα κατεύθυνε κανείς ένα σπρέι για να "ψεκάσει" σε μία επιφάνεια ένα graffiti. Ο παίκτης μπορεί ν' αξιοποιήσει και τους αναλογικούς μοχλούς, αλλά ο "ελεύθερος" τρόπος αφενός είναι... περισσότερο διασκεδαστικός, αφετέρου ευκολότερος και για τα παιδιά - τα οποία με την περισταστιακή βοήθεια ενός γονιού μπορούν σχετικά άνετα να παίξουν το Concrete Genie (δίνοντάς του το χειριστήριο όταν αργότερα ενίοτε... δυσκολεύουν τα πράγματα).

Αυτό που πρέπει να κάνει στην εξέλιξη του Concrete Genie ο παίκτης είναι να περιπλανηθεί στις διάφορες συνοικίες της Denska και να κοσμήσει την κάθε μία με τα graffiti του (όταν ολοκληρώσει μία θα αποκαλυφθεί η επόμενη κλπ) ώστε να "αναστήσει" την πόλη. Τα σχέδιά του, που "ζωντανεύουν" από τους τοίχους χάρις στις ιδιότητες του μαγικού πινέλου, τον βοηθούν να ξεπεράσει τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο του, ζητώντας και αυτά βέβαια... μικρά ανταλλάγματα. Όσο διασκεδαστική και αν είναι αυτή η ακολουθία ενεργειών, πάντως, η αλήθεια είναι πως μόνη της θα γινόταν ανιαρή μετά από κάποιες ώρες, γι' αυτό και η δημιουργός PixelOpus εισάγει στα μισά περίπου του σεναρίου ένα νέο στοιχείο (δεν αποκαλύπτουμε ποιό!) το οποίο αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού σημαντικά - παραμένοντας, ωστόσο, εξίσου ψυχαγωγικό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ