Concrete Genie

Αποκλειστικό, πρωτότυπο, πανέμορφο

Το πλέον απολαυστικό στοιχείο του Concrete Genie είναι (όπως είχαμε φανταστεί και ελπίζαμε από την ημέρα που πρωτοπαρουσιάστηκε από την Sony) η δημιουργικότητά του. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός στο πώς θα σχεδιάσει κανείς τα graffiti του ή τί είδους πλάσματα θα προκύψουν από το ψηφιακό πινέλο του - οι δημιουργίες π.χ. πέντε διαφορετικών παικτών μπορούν να μην μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Όσοι και όσες φροντίσουν να ψάξουν κάθε γωνιά στους δρόμους και στις γειτονιές της Denska θα έχουν στην κατοχή τους πιο πολλά "προσχέδια" για να συνθέσουν μεγαλύτερης ποικιλίας graffiti - όμως ακόμη και με τα βασικά οι συνδυασμοί με τα σχήματα και τα χρώματα είναι πάρα πολλοί για να τους εξαντλήσει κανείς εύκολα.

Αν το πλέον απολαυστικό στοιχείο του τίτλου της PixelOpus είναι η δημιουργικότητα, το πλέον εντυπωσιακό είναι δίχως αμφιβολία τα γραφικά του: αυτά όχι μόνο θυμίζουν ως προς την τεχνοτροπία τους επιτυχημένες ταινίες animation των π.χ. Pixar ή DreamWorks, αλλά αποδίδουν τα σχεδιαζόμενα graffiti με τρόπο εκπληκτικό, αξιοποιώντας υπέροχα λαμπερά χρώματα και απίθανο επίπεδο λεπτομέρειας για να τα "ζωντανέψουν στην οθόνη"... κυριολεκτικά σχεδόν! Ο ήχος ακολουθεί από κοντά καθώς και τα εφέ είναι προσεγμένα αλλά, κυρίως, η μουσική είναι γραμμένη έτσι ώστε να "ακολουθεί" την δημιουργική διαδικασία και την δράση υπέροχα. Σε μεγάλες τηλεοράσεις ή/και home cinema το Concrete Genie είναι οπτικοακουστικά ένα από τα καλύτερα δείγματα που έχει προσφέρει ως τώρα το PS4 και αυτό... μιλά από μόνο του!

Αν υπάρχει περιθώριο για ένα μόνο παράπονο όσον αφορά στο Concrete Genie, αυτό θα μπορούσε να είναι η σχετικά μικρή του διάρκεια: αυτή για το σεναριακό τμήμα ανέρχεται σε 6-8 ώρες περίπου. Κατά βάση επικροτούμε την επιλογή της PixelOpus να μην καταφύγει στις... γνωστές πρακτικές "ανακύκλωσης" περιεχομένου που χρησιμοποιούν άλλες εταιρείες για να "μεγαλώσουν" τεχνηέντως έναν τίτλο, όμως ακριβώς επειδή το απολαύσαμε τόσο, θα θέλαμε να είχε κρατήσει λίγο παραπάνω. Το Concrete Genie πάντως αφενός επιτρέπει μετά την ολοκλήρωσή του να περιπλανηθεί κανείς στην Denska ανενόχλητος και να ζωγραφίσει περισσότερο, να συλλέξει όλα τα κρυφά bonus κλπ., αφετέρου προσφέρει και μία από τις καλύτερα υλοποιημένες λειτουργίες Photo Mode έχουμε δει - η οποία επιτρέπει και την απόδοση δημιουργίας κάθε graffiti ως animation (!).

Οι PixelOpus και Sony αναγνωρίζουν αυτήν την μικρότερη διάρκεια του Concrete Genie και γι' αυτόν τον λόγο η τιμή του έχει οριστεί στα €29.99 και όχι στα τυπικά €59.99 ή €69.99 (θεωρούμε πως τα έξτρα €10 της Deluxe Edition δικαιολογούνται απόλυτα από το πλούσιο και ποιοτικό πρόσθετο υλικό). Είναι, ωστόσο, θεωρούμε τα καλύτερα €29.99 που μπορεί να ξοδέψει κανείς σε νέο τίτλο του PS4 αυτήν την στιγμή, καθώς το Concrete Genie είναι μια παραγωγή κυριολεκτικά μοναδική και μία από τις όχι πολλές που μπορούν να παίξουν μαζί γονείς και παιδιά (διαθέτει και ελληνικούς υπότιτλους). Προσφέρει ακόμη και υποστήριξη στο PlayStation VR για όσους διαθέτουν το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της Sony για το PS4. Ε, είναι να... το σκέφτεται κανείς πολύ; Ούτε καν!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ