Ace Combat 7

Αδρεναλίνη στα ύψη, κυριολεκτικά και μεταφορικά

Προκειμένου φυσικά να κρατήσει το ενδιαφέρον των αποστολών σε υψηλά επίπεδα και να προσφέρει κίνητρο ολοκλήρωσής τους με όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις, η Bandai/Namco έχει συμπεριλάβει και σύστημα "πόντων" ως ανταμοιβή για τις αποστολές - ειδικά εκείνες που είναι περισσότερο "ανοιχτές" και επιτρέπουν την επιτυχία των στόχων τους με διαφορετικούς τρόπους. Αυτούς τους "πόντους" ο παίκτης μπορεί στην συνέχεια να εξαργυρώσει "αγοράζοντας" καινούργια μαχητικά αεροσκάφη ή αναβαθμίζοντας υπάρχοντα μέχρις ότου αυτά να αγγίξουν το maximum των δυνατοτήτων τους, αλλά και αποκτώντας ορισμένα ειδικά όπλα που βοηθούν πάρα πολύ στις δύσκολες καταστάσεις. Από ένα σημείο και πέρα, άλλωστε, το νέο Ace Combat αναγνωρίζει πως - όσο καλός πιλότος κι αν τυγχάνει κανείς - κάποια αεροπλάνα είναι καταλληλότερα από άλλα για συγκεκριμένες αποστολές, οπότε "λαμβάνει στα υπ' όψιν" και αυτόν τον παράγοντα.

Ο τίτλος της Bandai/Namco δεν... αλλοιώνει φυσικά ποτέ τον χαρακτήρα του, αυτόν της καταιγιστικής δράσης, με πολλά στοιχεία τακτικής ή στρατηγικής: πρώτα και πάνω απ' όλα σημασία έχει ο καλός χειρισμός, τα αντανακλαστικά και η αντίληψη του "χώρου" των ουρανών ψηλά ή της διαμόρφωσης του εδάφους πολύ χαμηλά, το πείσμα και η καλή σκόπευση όταν έλθει επιτέλους η ώρα της... "ευθυγράμμισης" με τον αντίπαλο στις αερομαχίες. Το νέο Ace Combat προσφέρει μεν δύο διαφορετικούς "τρόπους ελέγχου", έναν εντελώς εύκολο, συλλογιστικής arcade α λα... Sega Afterburner σχεδόν, και έναν δυσκολότερο αλλά ακριβέστερο και περισσότερο ευέλικτο, όμως εν τέλει και οι δύο είναι επιεικείς και δεν επιφέρουν ουσιαστική διαφορά. Δεν χρειάζονταν καν, ίσως, καθώς ακόμη και ο δεύτερος "δυσκολότερος" απλώς χρειάζεται εξοικείωση, τίποτε παραπάνω.

Αυτό που δεν θα δυσκολευτεί να εντυπωσιάσει τους πάντες, άλλωστε, είναι ο οπτικοακουστικός τομέας του Ace Combat 7. Η Bandai/Namco έκανε και εδώ, όπως στο νέο SoulCalibur, την μετάβαση στον μηχανισμό προβολής γραφικών Unreal Engine 4 και το αποτέλεσμα είναι απλώς απίστευτο: μοντέλα αεροσκαφών σχεδόν φωτορεαλιστικά, ειδικά εφέ εξαιρετικής ποιότητας (ειδικά τα σημαντικά σύννεφα και όλα τα σχετικά με εκρήξεις είναι υπέροχα), απεικόνιση του εδάφους και των κτιρίων με πειστικότητα ανεπανάληπτη, όλα συνθέτουν το... φεστιβάλ αερομαχιών που πάντοτε θέλαμε να δούμε επί της οθόνης όλα αυτά τα χρόνια - και τώρα έχουμε στην διάθεσή μας χάρις στην ισχύ του PS4 (η αξιολόγηση του τίτλου έγινε σε μοιντέλο Pro), του Xbox One και των σύγχρονων PC. Ο ήχος ακολουθεί από κοντά με πάρα πολύ καλά εφέ και "ομιλία μέσα από ασυρμάτους" κατά την διάρκεια των πτήσεων, αλλά και με προσεμγένη συνοδευτική μουσική. Οι επιλογές και ρυθμίσεις που προσφέρονται για γραφικά και ήχο δεν είναι εκτενείς, είναι όμως επαρκείς.

Με το εκτενές σεναριακό τμήμα του νέου της τίτλου η Bandai/Namco θα προσέφερε ήδη μία πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή, αλλά φρόντισε για λόγους πληρότητας να συμπεριλάβει και άλλο περιεχόμενο. Παρόν είναι, για παράδειγμα, το τμήμα συμμετοχής πολλών παικτών μέσω Internet, με δύο διαφορετικές επιλογές: την... αναγκαστικά ονομασμένη Battle Royale οκτώ παικτών - που κατά βάση είναι απλώς αντίστοιχη των παλαιότερων Deathmatch με κάθε πιλότο να προσπαθεί για την δική του επιβίωση - και μία με δύο ομάδες πιλότων που συγκρούονται για την συλλογή των περισσότερων βαθμών μέσα σε σύντομο χρονικό περιθώριο. Παρόν είναι, επίσης, ένα τμήμα... εικονικής πραγματικότητας (!), το οποίο απαρτίζεται από 3 ειδικές αποστολές που μπορούν να παιχθούν στα PS4/PS4 Pro μέσω του περιφερειακού PlayStation VR. Αυτές είναι άκρως εντυπωσιακές, αν και συντομότερες των κανονικών αποστολών, και αποκλειστικές στο PS4 (σε PC θα γίνουν διαθέσιμες το 2020).

Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε κάτι αληθινά αρνητικό στο Ace Combat 7 ακόμη κι όταν... ψάχναμε γι' αυτό - θα θέλαμε π.χ. να προσφέρεται ανάλυση 4Κ στο PS4 Pro αλλά με τόση λεπτομέρεια στην 2Κ και προβολή στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο δεν διαμαρτυρόμαστε - είναι πιθανώς ενδεικτικό: ο νέος τίτλος της Bandai/Namco ανήκει σε εκείνο το είδος παραγωγών που πετυχαίνει όλους του τους στόχους και το κάνει με άψογο στυλ. Επαναφέρει την αδρεναλίνη της δράσης που χαρακτήριζε τα πρώτα, καλύτερα Ace Combat, εντυπωσιάζει με τον οπτικοακουστικό του τομέα, περιέχει εκτενές και προσεγμένο περιεχόμενο, προσφέρει άψογο χειρισμό στους βετεράνους πιλότους και προσβάσιμο στους αρχάριους. Έχουμε πολύ καιρό να αποδώσουμε άριστη βαθμολογία σε video game αλλά αυτή τη φορά το κάνουμε με τόση σιγουριά, όση και χαρά. Κι αναμένουμε συνέχεια!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ