Journey

Ταξίδι μαγικό, ακόμη ομορφότερο

Αυτή είναι μία από τις ελάχιστες φορές που δεν θέλουμε να περιγράψουμε τί ακριβώς κάνει κάποιος στο Journey - δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε το ίσως περισσότερο πρωτοποριακό στοιχείο του. Πρόκειται για την εμφάνιση μέσα στο παιχνίδι... άλλων παικτών που ασχολούνται, στον ίδιο πραγματικό χρόνο, με το Journey, απρόβλεπτα όμως και χωρίς κάποιου είδους αναγκαιότητα παρούσα για την εμφάνισή τους αυτή. Αυτός ο μηχανισμός δρα τυχαία και επιτρέπει στους παίκτες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε βασικό επίπεδο (όχι π.χ. φωνητικά) και να μοιραστούν ένα τμήμα της διαδρομής και των προκλήσεων. Η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο να πορεύεσαι σε μία έρημο μόνος και να πορεύεσαι, έστω και χωρίς... υψηλή αλληλεπίδραση, παρέα με κάποιον άλλο, είναι ομολογουμένως μεγάλη.

Στα τεχνικά, από τη μία υπάρχει λόγος για να αναφερθεί κανείς, από την άλλη... όχι. Όχι, επειδή δεν πρόκειται για την παραγωγή με τα πλέον εντυπωσιακά γραφικά ή τον συγκλονιστικό ήχο - αλλά αυτές τις φιλοδοξίες δεν τις είχε το Journey βάσει σχεδιασμού ούτως ή άλλως. Από την άλλη ναι, επειδή το αφαιρετικό στυλ γραφικής αναπαράστασης και η όλη εικαστική φροντίδα του Journey κατορθώνουν να αποδώσουν μία ατμόσφαιρα διαφορετική από αυτήν οποιουδήποτε άλλου τίτλου μπορούμε να σκεφτούμε. Η μαγεία του φωτισμού του και η κινηματογραφική του αίσθηση είναι ασύγκριτα, ενώ ο απλοϊκός έλεγχος βοηθά και δεν στέκεται εμπόδιο στην εμπλοκή του παίκτη με το ταξίδι που προσφέρει ο τίτλος. Πρόκειται για το είδος της παραγωγής που θα μείνει στη μνήμη των παικτών για άλλους λόγους: όχι για τα... αμέτρητα πολύγωνα και τον πολυκάναλο ήχο, αλλά για τη συνολική εμπειρία που προσφέρει - κι αυτό έχει πιο πολλή σημασία για το gaming ως μορφή διασκέδασης συνολικά.

Στην επανέκδοσή του στο PS4, πάντως, οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το αρχικό Journey στο PS3 όντως θα παρατηρήσουν διαφορές. Δεν είναι αποφασιστικής σημασίας και πιθανώς όχι λόγος για να ξαναγοράσει κανείς το Journey εκ νέου, αλλά... γι' αυτό ακριβώς ο τίτλος είναι cross-buy και όσοι τον έχουν ήδη στο προηγούμενο PlayStation δεν θα τον πληρώσουν στο νέο. Είναι όμως διαφορές αντιληπτές, τόσο όσον αφορά στη λεπτομέρεια (ανάλυση 1080p από 720p), όσο - πολύ περισσότερο - στην ομαλότητα της κίνησης, αφού... άλλο πράγμα τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, άλλο τα 30. Ως σαφέστρατα ευπρόσδεκτο bonus, δε, το Journey στο PS4 υποστηρίζει πλήρως τη λειτουργία Remote Play, πράγμα που σημαίνει πως o τίτλος μπορεί να παιχθεί και στο PlayStation Vita μέσω Wi-Fi, με μόνη προϋπόθεση αυτό και το PS4 να υπάγονται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο.

Αν... έπρεπε οπωσδήποτε να εντοπίσει κανείς ένα αρνητικό στοιχείο στο Journey, αυτό πιθανότατα θα ήταν η διάρκειά του. Επειδή είναι έτσι σχεδιασμένο - και τυγχάνει να μην είναι πολύ δύσκολο ούτως ή άλλως - δεν θα απασχολήσει τους περισσότερους παίκτες για πιο πολλές από 4 ή 5 ώρες. Όμως η τιμή του - €14.99 και €11.99 για τους συνδρομητές PlayStation Plus, και στις δύο περιπτώσεις με ένα Journey theme για το γραφικό περιβάλλον του PS4, δώρο - αντικαθρεπτίζει το γεγονός, ενώ έχουμε την... υποψία πως οι πιο πολλοί gamers θα το ξαναπαίξουν τουλάχιστον άλλη μία ή δύο φορές. Αν μη τί άλλο για την πιθανότητα να ξαναμοιραστούν το ταξίδι τους στην έρημο με κάποιον άγνωστο ή άγνωστη, γνωρίζοντας πως αυτός ή αυτή εισπράττουν, χιλιόμετρα μακριά, τα ίδια συναισθήματα. Λίγο το' χεις;

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ