2009: Οι... παιχνιδο-προβλέψεις

Τί θα... "παίξει" και θα παίξουμε μέσα στο 2009;

Σε συνέχεια των προβλέψεων που έκανε η στήλη για το χώρο της τεχνολογίας και πώς αυτός θα εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς, παραθέτουμε τις αντίστοιχες προβλέψεις μας και για το χώρο του gaming. Εδώ τα πράγματα είναι κάπως... περίεργα, γιατί είτε απολύτως προφανείς, είτε απολύτως επισφαλείς προβλέψεις μπορούν να γίνουν. Από τη μία πλευρά, έχουμε τα... "σιγουράκια" τύπου Street Fighter IV, Killzone 2, Halo Wars, Resident Evil 5, Alan Wake, Final Fantasy XIII, Tekken 6, Infamous ή Gran Turismo 5, τα οποία είμαστε σχεδόν 100% βέβαιοι πως θα διακρίνονται από την ποιότητα που έχουμε καταλήξει πλέον να περιμένουμε από ΑΑΑ παραγωγές στο πανίσχυρο hardware των Xbox 360, PS3 και μοντέρνων PC. Έστω κι αν την όποια... "επανάσταση" στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα video games δεν νομίζουμε να φέρει κανένα από τα παραπάνω, οι πολλές εκατοντάδες ώρες διασκέδασης με τους παραπάνω τίτλους είναι πρακτικά εγγυημένες.

Από την άλλη πλευρά, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα release lists των εκδοτριών εταιρειών (αυτή εκτείνεται έως το καλοκαίρι για την ώρα), εύκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς τίτλους που ίσως κατορθώσουν να "κάνουν την έκπληξη", όπως τα Afro Samurai, HAWX, Prototype, Ninja Blade, Heavy Rain, Bionic Commando, Edge of Twilight, Bayonetta και Demigod. Υπάρχουν και κάποιοι "κρυμμένοι άσσοι" στο "μανίκι" των τριών μεγάλων εταιρειών (όπως το God of War III για το PS3), ενώ ως ουσιαστικά φορμά από μόνα τους, το Xbox Live και το PlayStation Network μπορούν επίσης να επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς οι χρόνοι και το κόστος ανάπτυξης τίτλων γι' αυτά είναι πολύ περισσότερο προσβάσιμα για τους ανεξάρτητους δημιουργούς (το Braid του 2008 για το Xbox 360 είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα). Έχουμε άλλωστε και μεγάλα, συναρπαστικά ερωτηματικά για τίτλους όπως το Rage της id Software ή το The Crossing της Valve. Ποιος ξέρει. Μπορεί το 2009 να είναι... ακόμη και η χρονιά που θα κυκλοφορήσει το Duke Nukem Forever!

Και... όσον αφορά στο hardware όπου θα παίξουμε τα games μας, φορητό και οικιακό; Ε, ασφαλής νομίζουμε - πλέον - πως είναι η "πρόβλεψη" μιας μείωσης τιμής για το PS3. Tο θέμα είναι πότε (γνωρίζουμε ήδη πως δεν θα συμβεί πριν το Μάρτη, ίσως όχι και πριν από τον Αύγουστο) και κυρίως σε ποιο επίπεδο - γιατί αν είναι από τα 399 ευρώ να δούμε μείωση στα 349, για... μείωση άνευ ουσίας θα γκρινιάζουμε πάλι. Μάλλον "ασφαλής" θα πρέπει να θεωρηθεί και η κυκλοφορία νέου μοντέλου PSP πριν το τέλος του 2009 (ειδικά με δεδομένο το πρόβλημα hardware στην οθόνη του) ενώ απομένει να διαπιστώσουμε πότε θα δεήσει να διαθέσει η Nintendo το DSi και στην Ευρώπη. Προβλέπουμε - και προσβλέπουμε - σε ένα χρονικό σημείο πριν τον Ιούνιο, ώστε να μη χαθεί η σημαντική για το συγκεκριμένο σύστημα καλοκαιρινή περίοδος.

Αυτό δεν θα ήταν ωστόσο ένα άρθρο με "προβλέψεις για το 2009" αν δεν... κάναμε και μερικές παρακινδυνευμένες τέτοιες, σωστά; Ας κάνουμε, λοιπόν. Η στήλη έχει την αίσθηση ότι η χρονιά που ήδη διανύουμε θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη για την κυκλοφορία ενός ΜΜΟRPG για το Xbox 360 - το οποίο διαθέτει και την κατάλληλη υποδομή μέσω Xbox Live, και τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση χρηστών. Θα μπορούσε επίσης να είναι η χρονιά μίας, δύο ή περισσοτέρων μεγάλων εξαγορών που συζητούνται για χρόνια, αλλά το κλίμα οικονομικής δυστοκίας στην παγκόσμια αγορά μπορεί εν τέλει να εξαναγκάσει. Η Eidos, η Ubisoft, η Sega, η Atari, η THQ, η CodeMasters είναι - για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία - προφανείς "στόχοι" για τις Electronic Arts, Microsoft, καθώς και δύο τουλάχιστον κολοσσούς του θεάματος εκτός gaming, όπως η Warner, η Universal και η Paramount. Θα μπορούσε να είναι και η χρονιά που το iPhone ή το iPod Touch θα αναδείξουν ένα νέο μοντέλο mobile gaming, με αξιοποίηση της touch screen και του Apple Store για ποιοτικά, διαφορετικά games με κόστος 9.99 ευρώ.

Θα συμβεί με οποιουδήποτε βαθμού βεβαιότητα κάτι από τα παραπάνω; Μόνο ο... θάνατος και η εφορία παραμένουν τα σίγουρα πλέον, η στήλη πάντως θεωρεί πως οι συνθήκες για κάποια πράγματα έχουν εμφανώς ωριμάσει πια. Από την άλλη πλευρά, είναι πάντοτε το απολύτως απροσδόκητο, αυτό που... "μαγειρευόταν" κάπου κρυφά για καιρό χωρίς να το ξέρει κανείς, εκείνο που συχνά αναδεικνύεται ως "η έκπληξη της χρονιάς". Και, δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε, μερικές τέτοιες εξελίξεις ελπίζουμε να προκύψουν μέσα στο 2009, κατά το οποίο πρόοδο σαφώς και θα έχουμε, αλλά στο πλαίσιο του... business as usual. Όπως διαφαίνεται με τα παρόντα δεδομένα, τουλάχιστον. Και τα μη παρόντα είναι αυτά που ευθύνονται για τις παραπάνω εκπλήξεις, οπότε αυτά προσβλέπουμε να ανακαλύψουμε κιόλας. Καλή χρονιά σε όλους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ