Στο Via Maris, τη νέα βερμουτερία του Ψυρρή

Ένα μαγαζί-κρυμμένο διαμαντάκι ποντάρει στην ευ πίνειν φιλοσοφία του βερμούτ και την πλαισιώνει με διαβολεμένα νόστιμα tapas.

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή © Λεωνίδας Τούμπανος

Via Maris δηλαδή Δρόμος της Θάλασσας. Η αρχαία εμπορική οδός κατά μήκος της μεσογειακής ακτής της σύγχρονης Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Συρίας, που χρονολογείται από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ονοματοδοτεί το ολοκαίνουριο σποτ στου Ψυρρή, που από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου έρχεται να δώσει κάτι διαφορετικό στην αθηναϊκή σκηνή.

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Via Maris πιάνει πόστο στην ήσυχη και περίπου κρυμμένη οδό Μίκωνος, σε απόσταση αναπνοής από τη βασική περαντζάδα της γειτονιάς του αλλά παράλληλα και αρκετά 'μακριά' από αυτή - ξέρεις, εκείνο το πολυσύχναστο κομμάτι του Ψυρρή που ενώ διαθέτει ζωντάνια, αλεγρία και πλήθος κόσμου, μοιάζει να στερείται πιο προσωπικά στέκια από εκείνα που 'έχουν ψυχή΄. Από τα πιο ουσιαστικά μέρη ως προς το τι πρεσβεύουν και τι προσφέρουν στον επισκέπτη. 

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή 13
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ακριβώς εδώ έρχεται να μπει το Via Maris, που συστήνεται ως μια χαλαρή και feelgood βερμουτερία και tapas bar - ενδεχομένως να σου θυμίσει το κόνσεπτ εκείνων των ανοιχτόκαρδων σποτ που συναντάς κυρίως στην Ιβηρική χερσόνησο ή σε κάποιες μητροπόλεις της Ευρώπης και τα οποία ξεχωρίζουν για τα ζωντανά vibes, την ωραία ατμόσφαιρα και τις νοστιμιές που σερβίρονται κυρίως σε μπάρες. 

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Χώρος ιδιαίτερος, σαν στοά με τραπέζια στο 'έμπα' του, που καταλήγει σε μία open kitchen και μία μεγάλη ξύλινη μπάρα-τραπέζι ακριβώς μπροστά της, συν ένα μικρό αίθριο στο βάθος. Αποχρώσεις του λευκού και γήινες πινελιές, μαζί με λεπτομέρειες που γλυκαίνουν το μάτι και χαλαρώνουν το πνεύμα, σε μια μίνιμαλ συνθήκη. 

'Οσα πίνεις, όσα τρως

Στο drinking πεδίο, το βερμούτ έχει προφανώς την τιμητική του. Έτσι, εδώ βρίσκεις 12 προτάσεις (από Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα) που σερβίρονται με σόδα ή ανθρακούχο νερό και τις ελάχιστες μεν, απαιτούμενες δε γαρνιτούρες (βλέπε ελιά, πορτοκάλι) συν μικρά συνοδευτικά πιατάκια. Τα βερμούτ είναι οι πρωταγωνιστές και των cocktails, που ακολουθούν σχετική κατεύθυνση.

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή 116
© Λεωνίδας Τούμπανος

Επιπροσθέτως, έχει γίνει σωστή επένδυση και στο πεδίο του κρασιού, με τον ελληνικό αμπελώνα να επικρατεί, σε μία περιεκτική και ενδιαφέρουσα οινική λίστα, επιβεβαιώνοντας αβίαστα την αίσθηση πως το Via Maris μπορεί κατά κάποιον τρόπο να παίξει το ρόλο και του επόμενου level του wine bar.

"Αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι κλείσουμε τις γεύσεις των χωρών που διέσχιζε το Via Maris στα πιάτα μας. Να παντρέψουμε κουλτούρες, εντάσεις, υλικά και να προσαρμόσουμε στα παραπάνω ιδέες και επιρροές από την Ιαπωνία, το Περού και άλλα μέρη του πλανήτη. Μέσα από μικρά πιάτα που μοιράζονται, θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους, καθώς πιστεύουμε πως το φαγητό απολαμβάνεται καλύτερα μαζί με άλλους. Γενικά, οτιδήποτε στο Via Maris συμβολίζει την ανταλλαγή πολιτισμών, γεύσεων και ιστοριών" υποστηρίζει ο συνιδιοκτήτης και σεφ Ayal Kitches, που φέρει την επιμέλεια της γεύσης εδώ, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του -επίσης σεφ και γνωστού από το MasterChef αλλά και άλλα projects- Λέβις Κοδημάι.

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή 113
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η βερμουτερία - tapas bar Via Maris στου Ψυρρή 111
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τα παραπάνω ερμηνεύονται -μεταξύ άλλων- σε πιάτα όπως τα στρείδια με πικάντικο αφρό και ελαιόλαδο, σε σασίμι από ψάρι ημέρας με μαγιονέζα και σόγια από koji, σε γκοργκοντζόλα με μαρμελάδα, χτένι με αφρό κουνουπιδιού ή συκώτι κοτόπουλου με πουρέ από χόρτα και μαϊντανό. Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχουν τα 'απεριτίβο σνακ' όπως η φοκάτσια με μαύρο κύμινο, duqqa και ελαιόλαδο, το σαλάμι ή το Αρσενικό με μαύρο πιπέρι. Απλό, fine, με καλή πρώτη ύλη το φαγητό, που ασφαλώς παίζει στη λογική του μοιράσματος.

Γενικότερα, το Via Maris έχει ωραία ενέργεια. Ξεκουράζει από τον φόρτο της ημέρας. Είναι ανοιχτό για ντόπιους και επισκέπτες. Αγαπά τη walk in λογική. Υποστηρίζει το after office αλλά προχωρά και πιο μακριά από αυτό. Μπορεί να είναι και μπαρ και εστιατόριο. 


Info

Μίκωνος 10, Ψυρρή
Τηλ. 211 0080529
Ανοιχτά Τρ. - Κυρ. 18.00 - 23.30

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Την Ημέρα των Νεκρών, η Espolòn Tequila γιορτάζει την ίδια τη ζωή

Από το Jalisco μέχρι την Αθήνα, η Espolòn Tequila φέρνει τη μαγεία της Día de los Muertos σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, τέχνη και γεύσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/10/2025

Κάτι πρωτότυπο παίζει αυτές τις ημέρες στη Red Lion Pub

Παρασκευή 31/10 και Σάββατο 01/11 έχεις έξτρα λόγους για να επισκεφθείς την πιο παλιά αθηναϊκή παμπ.

Η -περίπου- μυστική mezcaleria του Barro Negro επιστρέφει

Για 4 μόνο βράδια, κάτι δυνατό θα τρέξει και πάλι στο υπόγειο της πρεσβείας της Paloma στην Αθήνα.

'George, The Lobby Bar': Στο King George για το νέο του μπαρ

Έμφαση στο premium τζιν και την τεκίλα, μενού με βραβευμένες υπογραφές, ένας εξαιρετικά γοητευτικός χώρος και μία sui generis ατμόσφαιρα συνθέτουν το σκηνικό στο ολοήμερο, μητροπολιτικό σημείο του περίφημου ξενοδοχείου.

Ένα designάτο burgerάδικο γίνεται το πιο χοτ μπαρ της Athens Bar Week

Το One Burger Athens και η εξαίρετη bartender Manon Kapfer παρουσιάζουν το Pour Me One, με εκλεκτούς καλεσμένους από το σύμπαν του fine drinking.

Εκεί θα βρεις κάποια από τα κορυφαία μπαρ του πλανήτη στην Αθήνα

Η Athens Bar Week είναι εδώ και μερικά από τα πιο φημισμένα σποτ του πλανήτη καταλαμβάνουν με guests τις αθηναϊκές μπάρες. Τι θα παίξει, πότε και πού.

Πώς και γιατί το The Bar in Front of the Bar έφτασε στα 50 Καλύτερα Μπαρ του Κόσμου

Στο κέντρο της πόλης και εκεί όπου τα πεζοδρόμια έχουν γίνει πια σκηνές διασκέδασης και τα ποτήρια μικρές δηλώσεις ζωής, το The Bar in Front of the Bar εξελίχθηκε από σημείο συνάντησης σε μια δήλωση πως η αθηναϊκή ψυχή μπορεί να αποστάζεται με ουσία και fun.