© Λεωνίδας Τούμπανος
Ichigo Ichie λοιπόν (一期一会, αν προτιμάς στα ιαπωνικά). Πρόκειται για ένα ιαπωνικό τετράγραμμα ιδίωμα (yojijukugo) που περιγράφει μια πολιτισμική αντίληψη η οποία τονίζει την ανεπανάληπτη φύση κάθε στιγμής. Ο όρος έχει μεταφραστεί περίπου ως "μόνο για αυτή τη φορά" και "μια φορά στη ζωή". Υπενθυμίζει στους ανθρώπους να εκτιμούν κάθε συνάντηση στην οποία συμμετέχουν, επισημαίνοντας ότι καμία στιγμή στη ζωή δεν μπορεί να επαναληφθεί - ακόμη κι όταν τα ίδια άτομα ξαναβρεθούν στο ίδιο μέρος, μια συγκεκριμένη σύναξη δε θα είναι ποτέ ακριβώς η ίδια. Έτσι, κάθε στιγμή είναι πάντα μια μοναδική, ανεπανάληπτη εμπειρία.



Με βάση αυτή τη φιλοσοφία/ αρχή, πέντε φίλοι και συνεργάτες, όλοι τους με σημαντική εμπειρία στην εστίαση, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μέρος λίγο πιο διαφορετικό από ό,τι έχουμε συναντήσει έως τώρα στην Αθήνα. Ένα μπαρ με δικό του χαρακτήρα και αρκετά ιδιαίτερο όνομα. Το Ichigo Ichie άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες, όταν ξεκινούσε και το Athens Bar Show και έκανε δυναμική είσοδο με κάποια πολύ δυνατά guest shifts.

Το μπαρ (που πιάνει πόστο στον όμορφο και ήσυχο πεζόδρομο της Αγίου Μάρκου) έχει 'καθαρή αισθητική', σκούρες αποχρώσεις και ταβάνι χαμηλό, γενικότερα σκοτεινό ambience που αν μη τι άλλο κάνει εντύπωση, όπως επίσης συμβαίνει και με το πανέμορφο -custom made- bar station.
"Δεν είμαστε ένα ιαπωνικό μπαρ, σαν αυτά που βρίσκεις στην Ιαπωνία. Θα έλεγα πως ιαπωνίζουμε από την άποψη πως μας αρέσει αυτή η κουλτούρα και έχουμε αρκετά στοιχεία της εδώ. Τα βρίσκεις στο φαγητό μας, στο ποτά μας - προσπαθούμε λοιπόν να μεταδώσουμε στον κόσμο τη δική μας ερμηνεία για τη μίξη Ιαπωνίας και Ελλάδας" μου λέει η Νικόλ Λίτσα, φιγούρα γνώριμη στις μπάρες της πόλης (Diego, Abstract) που πλέον συναντάς εδώ και είναι μία εκ των δημιουργών του Ichigo Ichie.


Ice craftings και σημασία στον πάγο που τοποθετείται στα ποτά, bar food που βλέπει προς Άπω Ανατολή και μπόλικες μικρές λεπτομέρειες ενισχύουν τη japanίλα του φρέσκου σποτ.
Στον ατσάλινο (κυριολεκτικά - είναι από τους πιο βαρείς της Αθήνας) κατάλογο βρίσκεις cocktails που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με φίλους του Ichigo Ichie, σε μία α λα Nakama διαδικασία. Μεταξύ άλλων δοκιμάζεις Osaka Highball (με whisky blend, cordial ροδάκινου και Milky Oolong tea), Kintsugi Rita (η εδώ Margarita με φύλλα shiso) και το Ichigo No Yume (με ρούμι infused με λάδι καρύδας, λικέρ lychee, cordial φράουλας και χυμό γκρέιπφρουτ). Παίζει και μπύρα Asahi και μερικές ετικέτες σάκε, ενώ δίνεται έμφαση και στο πεδίο του τσαγιού.


"Όταν άρχισα να μπαίνω στον κόσμο του Nobu γοητεύτηκα από αυτή την κουζίνα αλλά και αυτή την κουλτούρα, γενικότερα. Έπειτα, δεν υπήρχε γυρισμός" μου λέει χαριτολογώντας ο Ιωακείμ (με θητεία σε Matsuhisa Mykonos και Bungalow 7), σεφ και συνιδιοκτήτης, που, προφανώς, έχει αναλάβει τη γευστική διεργασία για όλα όσα συνοδεύουν τα ποτά. Μεταξύ άλλων, βρίσκεις wagyu sliders, chicken karaage, gyoza με γαρίδα και χοιρινό αλλά και ένα ασυνήθιστο στρείδι Negroni.



Οι μουσικές ακολουθούν κατά βάση ηλεκτρονικές κατευθύνσεις αλλά δίχως να περιορίζονται, πηγαίνοντας συχνά και προς πιο ψαγμένα genres.

Info
Αγίου Μάρκου 38, Αθήνα
Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
