Τι και πώς θα πίνουμε το 2024

Θα συνεχιστεί η τάση των clarified cocktails και η εξάπλωση της premium αγαύης; Πόσο έτοιμος νιώθεις για νέα ποτά με καφέ και τι παίζει με το premiumization; Αντέχει άλλα φυσικά κρασιά η φάση; Έρχεται η εκδίκηση του happy hour; Απαντήσεις για όλα τα προσεχώς στα του πίνειν δρώμενα.

Τι και πώς θα πίνουμε το 2024

Ήρθε ξανά εκείνη η εποχή του χρόνου, που ο καθένας από το πόστο του καταθέτει τις προβλέψεις για τα trends της επόμενης χρονιάς, μόνο και μόνο για να πάει κουβά λίγους μήνες αργότερα. Προφανώς και αστειεύομαι. Ως εκ τούτου, ακολουθούν μερικές από τις τάσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε σύντομα στις μπάρες. Το 2024 στο μπαρ λοιπόν.

Αυτά που (πιθανότατα) έρχονται

Αρχικά, θα υπάρξει συνέχεια αυτού που παρατηρούμε ήδη εδώ και μία διετία και ξεκινά από τα αγαυένια λιβάδια του Μεξικό, περνά από την αγορά των ΗΠΑ (εκεί όπου η τεκίλα είναι το νο.1 spirit σε πωλήσεις) και καταλήγει, προφανώς, στο αγαπημένο μας μπαρ. Παράλληλα και συμπληρωματικά, αναμένουμε και την άνοδο των anejo και extra anejo επιλογών, μαζί με εκείνη του mezcal.

Τι και πώς θα πίνουμε το 2024 4

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε να αυξάνεται το ενδιαφέρον για cocktails με καφέ. Αναφέρομαι σε εκείνες τις τάσεις, τα ποτά και τις συνταγές που μοιάζουν να έκλεισαν one-way εισιτήριο για το hype train του Espresso Martini, που πιάνει πια τη μέγιστη ταχύτητά του. Δε θα μου κάνει εντύπωση εάν δούμε ακόμη περισσότερες παραλλαγές του EM ενώ με ιντριγκαδόρικη περιέργεια περιμένω άλλες εκδοχές του Irish ή του Spanish Coffee.

Τι και πώς θα πίνουμε το 2024 2

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο οι bartenders όσο και οι bar-goers έχουν ερωτευτεί τα clarified cocktails και τα "ξεκάθαρα" ποτά. Το trend θα συνεχιστεί. Σερβίρονται πανεύκολα, με ή χωρίς γαρνιτούρα, και κρύβουν το wow factor του να πίνεις μία διάφανη Piña Colada, που όντως έχει τα χαρακτηριστικά και την αυθεντική γεύσης μίας Piña Colada. Καθώς όλο και περισσότεροι μπάρμεν (και στα μέρη μας) τελειοποιούν τις τεχνικές τους, δε θα μου προκαλέσει καμία απολύτως εντύπωση να αρχίσουμε να βλέπουμε ακόμη και ολόκληρα μενού με ποτά που θα μοιάζουν με... νεράκι.

Τι και πώς θα πίνουμε το 2024 1

"Λιγότερο αλλά καλύτερο" φαίνεται να είναι το motto για τους drinkers, ειδικά αυτών των επόμενων γενεών, που δείχνουν το δρόμο στο επόμενο στάδιο αυτού που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια ως premiumization, τόσο όσον αφορά τα καθαρά spirits όσο και τις NoLo (λίγο ή καθόλου αλκοόλ) κατηγορίες. Στην εν λόγω περίπτωση, αυτό που πρόκειται να μετρήσει περισσότερο είναι η έκταση της απόλαυσης σε πεδία πολύ πιο μακριά από την άμεση κατανάλωση.

Διαβάστε Επίσης

Πώς ακριβώς μεταφράζεται αυτό; Αφενός πως ο καταναλωτής θα επιλέγει περισσότερο υψηλής ποιότητας αποστάγματα που σχετίζονται με παραδοσιακές τεχνικές, συγκεκριμένα μέρη παραγωγής ή ακόμη και την αισθητική της φιάλης και αφετέρου θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερα αν κάτι του κινήσει το ενδιαφέρον και ανταποκρίνεται -ή ξεπερνά- τα ποιοτικά standards που έχει θέσει. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πιει λιγότερο.

Ένα τεράστιο κύμα από openings οινικών σταθμών σάρωσε την περασμένη χρονιά, με τα περισσότερα εξ' αυτών να αποτελούν ένα είδος καμουφλαρισμένων wine bars, συνήθως με πολύ ενδιαφέρουσες κάβες και μεγάλα μενού φαγητού. Τι σε κάνει να πιστεύεις πως αυτό δε θα συνεχιστεί; Οπότε ετοιμάσου για ακόμη περισσότερο (καλό, θέλω να πιστεύω) κρασί, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει (και) η ζήτηση για περισσότερες πρεσβείες "φυσικών" οίνων στην πόλη.

Τι και πώς θα πίνουμε το 2024 3

Κλείνω με το hot take μου. Ή περισσότερο, με μία επιθυμία/ένοχη απόλαυση: Την επιστροφή του Happy Hour. Ο πληθωρισμός μας έχει τσακίσει και δεν είναι ώρες για Martinis των €25. Χρειαζόμαστε, έστω και σε ένα συγκεκριμένο χωροχρονικό πλαίσιο, πράγματα οικεία, κατανοητά και σε προσιτή τιμή. Cheers.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.