
Αγαπημένο σημείο συνάντησης το καλοκαίρι, οι ταράτσες της πόλης πληθύνονται και ανανεώνονται με νέες λίστες κοκτέιλ και φαγητού, όπως και άλλες υπηρεσίες, που τις κάνουν ελκυστικές όχι μόνο σε εμάς τους Αθηναίους αλλά και σε ένα premium τουριστικό κοινό. Από το ολοκαίνουργιο «Mary Pickford» των Προυναρούς και Λαζάρου στον Πειραιά μέχρι το ανακαινισμένο «A for Athens», σας μεταφέρουμε ό,τι νέο συμβαίνει με θέα στις ομορφιές της Αθήνας.

Μια καθημερινή απόγευμα στο «Mary Pickford», καθισμένοι σε μεταλλικές, art deco καρέκλες, απαθανατίζουμε την αθηναϊκή ακτογραμμή ανάμεσα στα κατάρτια των σκαφών που είναι αραγμένα στο Μικρολίμανο, όσο προλαβαίνουμε μέχρι να σβήσει το σούρουπο. Στα χαμηλά τραπέζια (η επίπλωση είναι χαμηλή ώστε να μην κόβει καθόλου από τη θέα) είναι ακουμπισμένα πέτρινα πλατό με κουταλάκια που περιέχουν ceviche από λαβράκι με κόλιαντρο και αβοκάντο, και καπνιστό χέλι με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με σοκολάτα, καθώς και φοντί τυριού στο οποίο βουτάμε μεγάλες γαρίδες – ιδανικός συνδυασμός ένα φρέσκο Days of Summer με τσίπουρο αρωματισμένο με δεντρολίβανο, λουλούδια, κεράσι μαρασκίνο, λεμόνι και βοτανικό λικέρ Chartreuse, και μια umami παραλλαγή του Bloody Mary, το Latin Mary, που αρωματίζεται με σκόνη στρειδιού.
Το bar στην ταράτσα του «Varoulko Seaside», σύμπραξη του Θάνου Προυναρούς και του Λευτέρη Λαζάρου, που το εμπνεύστηκαν από τα σαλόνια των μυθικών υπερωκεάνιων των ’20s και των ’30s, έχει μόλις ξεκινήσει το ταξίδι του με «καύσιμα» τα πάντα ισορροπημένα και νόστιμα cocktails του πρώτου και τις γκουρμέ μπουκιές του δεύτερου. Και το καλοκαίρι μόλις έχει αρχίσει σε μία από τις ταράτσες της πόλης, όπου θ’ ανέβουμε κι αυτό το ζεστό καλοκαίρι αναζητώντας δροσερά ρεύματα αέρα.

Το «Mary Pickford» στοχεύει σε μια αναγέννηση του ενδιαφέροντος για τον Πειραιά. Οι περισσότερες όμως ταράτσες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, σε τροχιά γύρω από την Ακρόπολη. Τα rooftop bars της Αθήνας είναι αγαπημένο σημείο συνάντησης όλη τη χρονιά – ό,τι βλέπει τον Ιερό Βράχο και τις ιστορικές συνοικίες τριγύρω του, έχει εγγυημένη την προσέλευση κόσμου. Ευτυχώς, οι ιδιοκτήτες τους δεν επαναπαύονται στο ότι προσφέρουν προνομιακή θέα.
Για παράδειγμα, τα αδέρφια Αλέξανδρος και Χρήστος Αποστολόπουλος μόλις έχουν ολοκληρώσει την ανακαίνιση του «A for Athens» σε συνεργασία με τους DIP Architects, με βασικά υλικά το μάρμαρο και το ξύλο και με πάτωμα από φελλό, δίνοντας αέρα στο χώρο, αλλάζοντας τη θέα της μπάρας (επιτέλους στράφηκε κάθετα προς την Ακρόπολη) και κάνοντας τροποποιήσεις ώστε να διευρυνθεί λίγο παραπάνω η θέα.

Πλάι στην καινούργια cocktail list του Θοδωρή Πύριλλου, που εμπνέεται από την ομηρική Οδύσσεια (το concept βραβεύτηκε στα φετινά Αθηνόραμα Bar Awards), έχει δημιουργηθεί άλλο ένα premium προϊόν: το επίπεδο όπου βγαίνει το ασανσέρ έχει μεταμορφωθεί σε wine bar, τη λίστα του οποίου επιμελείται με ρομαντική και ιδεαλιστική προσέγγιση στον κόσμο του κρασιού ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου («Squirrel», «CTC»). Ο «εκπαιδευτικός» κατάλογος με τις περίπου 125 ετικέτες (μισές από Ελλάδα, μισές από εξωτερικό), όπου αναγράφονται ανά ποικιλία η γεωγραφική προέλευση, ο αρωματικός χαρακτήρας, η δομή αλλά και η φωνητική απόδοση, είναι η εισαγωγή σε μια εμπεριστατωμένη δουλειά που προτρέπει τους οινόφιλους να ψαχτούν με εναλλακτικές ποικιλίες και παραγωγούς-αουτσάιντερ.

Νέες λίστες cocktails λανσάρουν το «The Zillers», η «Hytra» και το «Couleur Locale». Στην κατάφυτη ταράτσα του πρώτου, στον τρίτο όροφο του όμορφου boutique ξενοδοχείου, η Χρυσάνθη Μπίζιου και ο Γιώργος Σαρμαντάς (με τη συμμετοχή της πλατφόρμας Kintsugi Project) επεκτείνουν το αρχιτεκτονικό concept που είχαν παρουσιάσει στην αρχή της χρονιάς. Η λίστα θα είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες (πάνω στο κλασικό, μινιμαλιστικό και μοντέρνο ρεύμα της αρχιτεκτονικής) και θα περιέχει cocktails όπως το Tangerine Fizz, μια δροσερή παραλλαγή του Ramos Gin Fizz με μανταρίνι που γίνεται ανάρπαστη καθημερινά, και μια παραλλαγή του Bahama Mama ανάμεσα σε άλλα tiki cocktails.

Ο Παναγιώτης Φράγκος, άσος στο pairing, όπως αποδεικνύει η δημοφιλία των προτάσεων συνδυασμού φαγητού και cocktails στη «Hytra», συντονίζεται με τις τάσεις του εξωτερικού ως προς τις τεχνικές και τα προϊόντα (ζυμώσεις, κομπούχα κ.ά.) και ετοιμάζει για τα μενού γευσιγνωσίας των 8 και 14 σταδίων όχι μόνο συνοδευτικά cocktails, αλλά και απλούς και ζυμωμένους χυμούς. Στην μπάρα του εστιατορίου της Στέγης, τα πράγματα θα είναι απολύτως καλοκαιρινά, με πολλές προτάσεις σε low-ABV και παραλλαγές Gin & Tonic.

Τέλος, στο χαλαρό και με χαρούμενα –μουσικά και όχι μόνο– vibes «Couleur Locale» έρχεται καινούργιος κατάλογος cocktails (με early drinks, highballs και φρουτώδη signature) και φαγητού. Το απροσποίητο και νεανικό ύφος συμπληρώνει το φροντισμένο roster των DJs – αυτό το Σάββατο 10/6 θα παίζει house ο Nikolas Gale.