Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος

Κάνοντας μια γευστική ανασκόπηση των Αθηνόραμα Bar Awards 2017, θυμόμαστε τις μείξεις που μας ενθουσίασαν με τη δημιουργικότητά τους, συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής. Ανακαλύψαμε ωραίους συνδυασμούς, δοκιμάσαμε ασυνήθιστες προτάσεις, εντοπίσαμε πρωτότυπα υλικά και ανανεωμένες κλασικές συνταγές.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος

Κάνοντας μια γευστική ανασκόπηση των Αθηνόραμα Bar Awards 2017, θυμόμαστε τις μείξεις που μας ενθουσίασαν με τη δημιουργικότητά τους, συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής. Ανακαλύψαμε ωραίους συνδυασμούς, δοκιμάσαμε ασυνήθιστες προτάσεις, εντοπίσαμε πρωτότυπα υλικά και ανανεωμένες κλασικές συνταγές.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος - εικόνα 1
Stormy Martini, «A for Athens»

Το φετινό σαφάρι των Αθηνόραμα Bar Awards περιλάμβανε ακόμη περισσότερα μπαρ στην Αθήνα και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και χιλιάδες κοκτέιλ, κλασικά, signature και tailormade. Μέσα από αυτήν τη συναρπαστική πορεία ανακαλύψαμε πολλές συνταγές που ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο και βιώσαμε έντονες γευστικές στιγμές, γεμάτες εκπλήξεις.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος - εικόνα 2
Sonic Boom, «Baba au Rum»

Οι Έλληνες bartenders έχουν ανεβάσει πολύ το επίπεδο στις μείξεις, προσθέτοντας ιδιοσυγκρασιακές πινελιές, φρεσκάροντας κι εξελίσσοντας τις διεθνείς τάσεις. Το αποτέλεσμα μεταφράζεται στα κοκτέιλ που αξιολογήσαμε ως κορυφαία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: αυτά που πατάνε σε κλασικές συνταγές, εκείνα που είναι εμπνευσμένα από κάποιο γενικό concept και αυτά που εμπνέονται από την τελευταία λέξη της τεχνικής.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος - εικόνα 3
Navy Grog, «Artisanal Lounge and Gardens»

Στην πρώτη ενότητα των πειραγμένων κλασικών στο «Artisanal Lounge and Gardens» o Δημήτρης Κιάκος υπογράφει ένα μαγικό Navy Grog με in-house blend τριών ρουμιών, εμπλουτισμένο με αρωματικό μέλι από ρείκι, δροσερό λάιμ και γλυκόπικρο ροζ γκρέιπφρουτ. Αξέχαστα μας έμειναν επίσης δύο φοβερά Martini: το έξυπνο Tricky Martini του «Trap», με premium London Dry Gin κι ένα φανταστικό μείγμα από Manzanilla sherry, λευκό βερμούτ και eau de vie από αχλάδι, το οποίο έρχεται με συνοδεία από αγγούρι και κρεμμύδι τουρσί, και το αναπάντεχο Stormy Martini του Θοδωρή Πύριλλου στο «A for Athens», με την προσθήκη κρίταμου να του δίνει πολύ ενδιαφέρουσα βοτανική διάσταση.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος - εικόνα 4
Tricky Martini, «The Trap»

Στην ίδια κατηγορία, στο «Oozora the Ηouse» ανακαλύψαμε ένα δια­φορετικό Highball, το πληθωρικό Pink Highball του Σπύρου Κερκύρα­, με έντονο και σύνθετο χαρακτήρα. O Σπύρος ανακάτεψε την τεκίλα με σαγκουίνι και maraschino, πρόσθεσε σόδα και πιπέρι και προκάλεσε γευστικές εκρήξεις. Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος στο «Odori» σερβίρισε τη δική του punch εκδοχή, το 1618 Punch, με ονειρεμένη παλέτα αρωμάτων και ωραίες νότες φασκόμηλου, συνδυασμένες με τζίντζερ και αγκαλιασμένες από τροπικές νύξεις ανανά. Ειδική μνεία αξίζει στο Negroni Roasted του «Gin Joint» με τα αναπάντεχα αρώματα θυμαριού, βουτύρου Κερκύρας, σοκολάτας και ξηρών καρπών.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος - εικόνα 5
Pinata Colada, «White Monkey»

Μια δυνατή περίπτωση στη δεύτερη ενότητα, που αφορά τα conceptual cocktails, είναι το αβανγκάρντ Sonic Boom από τη νέα λίστα του «Baba au Rum». Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο ποτό, με εντυπωσιακό συνδυασμό αρωμάτων και γεύσεων: καμένη καραμέλα, νότες καπνού, πιπεριά, εστραγκόν, ανανάς και μέλι. Η γεύση του είναι πολύ ευχάριστη και παίζει με τις spicy εντάσεις. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην πολυεπίπεδη Pinata Colada του έμπειρου team του «White Monkey». Κάθε γουλιά μάς ταξίδευε σε εξωτικούς tiki προορισμούς με αρώματα καρύδας, ανανά και chili. Εντοπίσαμε όμως και πολύ ενδιαφέρουσες μείξεις, που εμπνέονται από τη μουσική και το σινεμά και κλέβουν τις γευστικές εντυπώσεις.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος - εικόνα 6
Naked Eve, «9 Βήτα»

Το «7 Jokers» παρουσίασε το Thatisfaxon, ένα κοκτέιλ­ με βάση την τεκίλα και μοναδικά αρώματα βανίλιας, εξωτικών φρούτων, εσπεριδοειδών και τόνκα, και το «9 Βήτα Ηome Βar» τη Naked Eve με τα πρωτότυπα αρώματα βαλσάμικου μπερδεμένα με κόκκινα φρούτα και σοκολάτα. Τέλος, στον παλιόφιλο «Old Dog» απολαύσαμε το σούπερ πρωτότυπο Goodman με τα γοητευτικά αρώματα σφενταμιού, σοκολάτας, μπαχαρικών και γλυκόξινων φρούτων.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος - εικόνα 7
Sangre y Arena, «The Clumsies»

Στην τελευταία ενότητα, δηλαδή τα κοκτέιλ που μας εξέπληξαν με τα προχωρημένα υλικά και τις τεχνικές τους, πρώτοι στη λίστα είναι οι συνήθεις ύποπτοι «The Clumsies» με την εξτραβαγκάντζα Sangre y Arena. Ένα αριστουργηματικό ποτό που δημιουργείται με δύο τεχνικές, την ανάδευση και το throwing, και αποτελείται από λευκή τεκίλα και mescal, «αίμα» και «άμμο»! Το αίμα είναι συμπυκνωμένος χυμός ροδιού με Pedro Ximenez και η άμμος αφυδατωμένα flakes πορτοκαλιού.

Αυτά είναι τα καλύτερα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε φέτος - εικόνα 8
Asian Flavours, «El Jiron»

Στο «El Jiron» o Δημήτρης Παπαϊωάννου μαγειρεύει τα συστατικά του και παρουσιάζει το πρωτοποριακό Asian Flavours. Ως βάση χρησιμοποιεί το Shotchu, ένα απόσταγμα από καλαμπόκι το οποίο, χρησιμοποιώντας την τεχνική του vacuum, αρωματίζει με κουμκουάτ. Στη συνέχεια προσθέτει μέλι από ρείκι που έχει υποστεί ζύμωση. Τα ανακατεύει και τα σερβίρει σε ξύλινο σκεύος από γιαπωνέζικη κόκκινη βελανιδιά, το οποίο καπνίζει. Το εντυπωσιακό ποτό ολοκληρώνεται με συνοδεία καραμέλας, βανίλιας, μήλου και αχλαδιού.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

White Monkey

Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι
  • Bars

Artisanal Lounge & Gardens

Ζηρίνη 2, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

9Βήτα Home Bar

Θουκυδίδου 9Β, Χαλάνδρι
  • Bars

Jiron (El)

Δημ. Βασιλείου & Γλαύκου 14, Νέο Ψυχικό
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

'Gajah': Στον εξωτισμό ενός viral μυστικού νησιού

Γιατί όλοι μιλούν για το πολύ ιδιαίτερο bar restaurant του Πειραιά;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/07/2022

Το Athens Rum & Whisky Festival επιστρέφει

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σε έναν φανταστικό χώρο και με το καθιερωμένο Premium Lounge για τους πιο απαιτητικούς.

Μία γιορτή του Gin στο "Λοκάλι"

Mία από τις ομορφότερες ταράτσες της πόλης υποδέχεται και φέτος τα Local Juniper Meetings.

Επόμενος σταθμός: "Pathos"

Η DJ Carlita μας ταξιδεύει στον κόσμο μέσο Ίου.

''Κλουβί'': Στα Πετράλωνα το στέκι δεν αλλάζει

Αυθεντικά vibes πόλης με τη συνοδεία χαρακτηριστικών κοκτέιλ.

Ανεβάζοντας την μπάρα: 12 έξοχα μπαρ σε αθηναϊκές ταράτσες

Αν ανήκεις σε εκείνους που πιστεύουν πως η Αθήνα μοιάζει ομορφότερη από ψηλά, με ένα cocktail στο χέρι, τότε διαβάζεις τις σωστές γραμμές.