Καθώς προχωράμε προς τη δεύτερη απονομή των Αθηνόραμα Bar Awards και το σαφάρι της επιτροπής αξιολόγησης των αθηναϊκών μπαρ κορυφώνεται, καταγράφουμε τα νέα σε πέντε μπάρες εκτός κέντρου τις οποίες επισκέφθηκε η ομάδα του θεσμού και αξίζει να επισκεφθείτε κι εσείς.
Από τον πολύχρωμο κήπο αυτής της παλιάς μονοκατοικίας στην Κηφισιά, τη γυάλινη οροφή που αγκαλιάζει το εξωτερικό μπαρ, τις ετερόκλητες πολυθρόνες και τα τραπεζάκια μέχρι το πολύ θεατρικό και artistic εσωτερικό, κάθε γωνιά στο Artisanal φωνάζει (vintage) φινέτσα. Η cocktail list σε αυτό το βραβευμένο bar-restaurant φέρει τη σφραγίδα του Δημήτρη Κιάκου («The Gin Joint»), ο οποίος έχει δουλέψει με αντισυμβατικά υλικά κι έχει δημιουργήσει αναπάντεχα signature cocktails. σε κάποια από αυτά, μάλιστα, γευόμαστε πρωτότυπα ντουέτο όπως ο κρόκος Κοζάνης με τη βανίλια ή το κάρδαμο με τη γύρη. Στην κουζίνα, πάλι, ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη και το μενού του, με επιρροές από τη μεσογειακή και την ελληνική κουζίνα, κάνει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως τα νιόκι κολοκύθας με σάλτσα μανιταριών και φρέσκα μανιτάρια καθώς και οι γαρίδες σχάρας με ριζότο, μάραθο, βασιλικό και ντομάτα confit.
Παραμένουμε στην Κηφισιά και πάμε στο επίσης βραβευμένο από το «α» bar-restaurant The Dalliance House, σε ένα από τα εντυπωσιακότερα νεοκλασικά των βορείων προαστίων, το οποίο διατηρεί ατόφια τη μεγαλοπρεπή ατμόσφαιρα και την εμπλουτίζει με το πολύ «προχώ» interior design του. Μέχρι να ανοίξει ο καιρός και να διεκδικήσουμε θέση στη δημοφιλέστατη βεράντα ή στον κήπο του, καθόμαστε σε ένα από τα δωμάτια του ισογείου, εκείνο με τη μεγάλη μπάρα. Επιλέγουμε κάποιο από τα επιλεγμένα spirits ή κάποιο signature cocktail όπως το Mediterraneo με ρούμι, όπου τον τόνο δίνουν η μαστίχα και η δροσιά του λάιμ, το Coconut Passion με εξωτικές νότες ή το πολύπλοκο, βοτανικό και καυτερό Dos Gusanos. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο μενού του Πέτρου Δήμα, από το οποίο μπορείς να δοκιμάσεις τη δροσιστική σαλάτα από κόκκινη και λευκή κινόα με καπνιστό σολομό, αβοκάντο και λαχανικά, το βοτανικό και καλοφτιαγμένο τόνο σχάρας σε κρούστα μπαχαρικών με μοσχολέμονο, μαγιονέζα φουντούκι και φύκια αλλά και το καλοφτιαγμένο rib eye σχάρας με ψητά λαχανικά, τηγανητές πατάτες και σάλτσα BBQ.
Στο Χαλάνδρι, τώρα, βρίσκουμε το 9Βήτα να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο. Η νέα λίστα λανσαρίστηκε πριν από λίγο καιρό: ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος έχει κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα και μελετημένη δουλειά με τα βασικά αλκοόλ. Στα συν η χρήση των εξαιρετικών δικών τους παρασκευών, με πιο σημαντικό το βερμούτ. Από τις μείξεις που έχουμε ξεχωρίσει είναι το Burried Tresure, μια έκρηξη βοτάνων και λουλουδιών σε λεμονάτο φόντο, το Naked Eve με τις πρωτότυπες νότες βαλσάμικου μαζί με κόκκινα φρούτα και σοκολάτα και το Aztec Spirit με καφέ, ο οποίος ενσωματώνεται εξαιρετικά στο αλκοόλ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα τέσσερα παντρέματα ποτών και πιάτων που προτείνουν.
Παραδίπλα, το βραβευμένο με Αθηνόραμα Bar Award White Monkey εξακολουθεί να είναι must επιλογή όταν θέλεις να τελειώσει όμορφα μια ρουτινιάρικη ημέρα δουλειάς. Όταν δηλαδή ζητάς ένα χαλαρό μέρος για κουβέντα, ποτό και ζεστές μουσικές που σε παραπέμπουν σε εξωτικά μέρη. Η cocktail list Tales of the White Monkey, με εικονογράφηση από παλιές ταινίες, δίνει το στίγμα: αποικιοκρατία, εξωτικές καλλονές, ναυτικοί, ποιητές και τυχοδιώκτες εμπνέουν cocktails που αγαπούν το ρούμι και την τεκίλα. Ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος και ο Σπύρος Τσοπελάκος γνωρίζουν καλά την tiki κουλτούρα και δημιουργούν ποτά που κλείνουν το μάτι τσαχπίνικα στις κλασικές συνταγές. σε πολλά από αυτά χρησιμοποιούν και το μυστικό τους blend από τρία ρούμια. Πέρα από τα άλλα spirits, η κάβα τους διαθέτει και μια πολύ καλή συλλογή από ρούμια, τα οποία είναι ταξινομημένα με βάση τη χώρα παραγωγής.
Καταλήγουμε στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο επίσης βραβευμένο Old Dog με τη βιομηχανική διακόσμηση, το οποίο περνάει την καλύτερή του φάση. Τα ποτά της νέας cocktail list βασίζονται σε εξαιρετικές πρώτες ύλες και πετυχαίνουν με το παραπάνω το στόχο της δημιουργικότητας και της πρωτοτυπίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύνθετο Jackal, που αναδίνει νότες κόκκινων φρούτων, ροδόνερου και τριαντάφυλλου. Για όσους θέλουν κάτι γλυκόξινο, προτείνουμε το πληθωρικό Old Drum με την υπέροχη επίγευση. Στα αγαπημένα μας όμως συγκαταλέγεται και το Goodman με τα σαγηνευτικά αρώματα μπαχαρικών και σοκολάτας αλλά και τις απρόσμενες νότες σφενδάμου. το στόμα είναι πλούσιο και παίζει ανάμεσα στις γλυκές και τις ξινές νότες. Σημειώστε τέλος ότι αν έρθετε εδώ για brunch, θα σας σερβίρουν, μεταξύ άλλων, λαχταριστά pancakes και ζουμερό burger με μελάνι σουπιάς.