«Upupa Epops»: ο τσαλαπετεινός των Κάτω Πετραλώνων

Ρετρομαξιμαλιστικός διάκοσμος και μια αγαπημένη bartender, η Μάρφη Μπαλή, σε ένα all-day bar που έγινε δημοφιλές αμέσως μόλις άνοιξε τα φτερά του.

«Upupa Epops»: ο τσαλαπετεινός των Κάτω Πετραλώνων

«Σήκω και παίξε/Εκείνες τις υγρές νότες που κλέβουν τις καρδιές των ανθρώπων»… Δεν ανοίγουν τυχαία τον κατάλογο του «Upupa Epops» αυτοί οι στίχοι από το «The Conference of the Birds»: το μυστικιστικό ποίημα που έγραψε ο Πέρσης Farid ud-Din Attar το 1177 και αναφέρεται στη συνάθροιση των πτηνών όλου του κόσμου για να επιλέξουν το βασιλιά τους, συνδέεται τόσο με το όνομα του καινούργιου all-day bar (upupa epops είναι η επιστημονική ονομασία του τσαλαπετεινού) όσο και με τα cocktails της συνιδιοκτήτριας Μάρφης Μπαλή, που είναι φτιαγμένα για να σου κλέψουν την καρδιά. Κι όπως ο τσαλαπετεινός ξεχωρίζει από μακριά όταν ανορθώνει το λοφίο του, έτσι και το «Upupa Epops» ξεχώρισε αμέσως μόλις άρχισε να λειτουργεί – δύο βδομάδες μετά το opening, η προσέλευση δείχνει ότι η γειτονιά χρειαζόταν ένα τέτοιο μαγαζί, αλλά και ότι θα δυσκολευόμαστε να βρίσκουμε ελεύθερο τον καναπέ που κοιτάζει στην οδό Αλκμήνης!

«Upupa Epops»: ο τσαλαπετεινός των Κάτω Πετραλώνων - εικόνα 1

Στα Κάτω Πετράλωνα, το μεσοπολεμικό μικρό σύμπλεγμα τριών κτισμάτων που περιβάλλουν μια αυλή διαμορφώθηκε από δύο ανθρώπους με αναγνωρίσιμο ρετρομαξιμαλιστικό mix ’n’ match στιλ από μαγαζιά όπως το «Noel», το «Μπρίκι» και το «Bungalow 19»: ο Άλεξ Πετράκης, στο γενικό στήσιμο και τη διακόσμηση, και η Βίβιαν Δημητρακοπούλου, στα εικαστικά στοιχεία, τόνισαν τις φθορές στους τοίχους με μια πολυδουλεμένη τεχνοτροπία με νερό, συγκέντρωσαν και πείραξαν αντίκες (ειδικά στο παλαιο-αστικό «σαλόνι» του δεξιού κτιρίου, που μοιάζει με σκηνικό από το «Θέατρο της Δευτέρας»), σκόρπισαν φύλλα μπρούντζου σε διάφορα σημεία, ζωγράφισαν με πράσινο χρώμα το πλαίσιο των κουφωμάτων, κρέμασαν πίνακες (της Βίβιαν) με βασικό μοτίβο τον τσαλαπετεινό, κάλυψαν τα ηλεκτρολογικά στοιχεία με το χρώμα του μπρούντζου και έπαιξαν με τους αριθμούς (άραγε, οι τριψήφιοι αριθμοί στις πόρτες της τουαλέτας αποτελούν κάποιον κωδικό;).

«Upupa Epops»: ο τσαλαπετεινός των Κάτω Πετραλώνων - εικόνα 2

Η bartender Μάρφη Μπαλή, που επιθυμούσαμε να τη δούμε σε ένα δικό της εγχείρημα απ’ όταν μας σέρβιρε στο «Baba Au Rum», το «42» ή το «Cinco», υπογράφει μαζί με την ομάδα της δέκα signature καθώς και κλασικά και bubbly cocktails – αυτά ετοιμάζονται κάτω από το φως στρατηγικά τοποθετημένων spots, με σίγουρο χέρι όπως μας απέδειξε ένα σωστό Cox’s Daquiri. Ειδικά στα signature cocktails χρησιμοποιούνται υλικά από ένα ευρύ φάσμα ώστε να ικανοποιούν πελάτες με διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης με το fine drinking: θα γευτείς από δημοφιλείς γεύσεις (φρούτα του πάθους και μαστίχα στο Liliko’i) μέχρι σιρόπι tobacco στο Moroccan κι από σπιτικό παγωτό καϊμάκι στο The Long Purple μέχρι σταγόνες καπνιστού ουίσκι στο Bluegrass Sour.

info: Αλκμήνης 7, 2121055214.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.