5 bars που φέρνουν την tiki κουλτούρα πιο κοντά

Αθηναϊκά στέκια που συνδυάζουν αιώνια λιακάδα, εξωτικά cocktails και ρετρό διάθεση

5 bars που φέρνουν την tiki κουλτούρα πιο κοντά

Αθηναϊκά στέκια που συνδυάζουν αιώνια λιακάδα, εξωτικά cocktails και ρετρό διάθεση

5 bars που φέρνουν την tiki κουλτούρα πιο κοντά - εικόνα 1

Tiki είναι τα ανθρωπόμορφα ξύλινα γλυπτά, τα οποία συμβολίζουν τον πρώτο άνθρωπο στον πολιτισμό της Πολυνησίας. Η αισθητική της πολυνησιακής κουλτούρας απέκτησε διαστάσεις πολιτιστικού trend στον δυτικό κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες γύρισαν στην πατρίδα τους φέρνοντας στα σπίτια τους όλα αυτά τα παράξενα σουβενίρ.

H επιστροφή των βετεράνων σε συνδυασμό με την άνοδο της οικονομικής κατάστασης της μεσαίας τάξης, (η οποία μπορούσε πλέον να ταξιδεύει σε αυτούς τους εξωτικούς προορισμούς) αλλά και με το μεγάλο σούσουρο γύρω από το επικό ταξίδι της σχεδίας Kon Tiki, συνέβαλαν στην απότομη άνοδο της exotica και της tiki culture, με τον χώρο της εστίασης να είναι ένας από τους πρώτους που τα υιοθέτησαν. Το πρώτο tiki bar άνοιξε το 1936 στο Χόλιγουντ. Ήταν το θρυλικό «Don The Beachcomber». Τα περισσότερα όμως ακολούθησαν, όπως περιγράψαμε, την δεκαετία του ’50. Με cocktail – εμβλήματα την Pina Colada και το Mai Tai. Με απαραίτητο απόσταγμα το ρούμι. Και με διάθεση άκρως καλοκαιρινή. Στην πόλη μας, υπάρχουν σήμερα πέντε στέκια όπου αυτή η εξωτική αίσθηση αναβιώνει μέσα από το ντεκόρ, τη μουσική, τα ποτά και το γενικότερο feeling…

5 bars που φέρνουν την tiki κουλτούρα πιο κοντά - εικόνα 2

Tiki Athens
To αυθεντικότερο exotica bar της πόλης, με εντυπωσιακή σε μέγεθος cocktail list, άκρως καλοκαιρινό σκηνικό από ψάθες, λεοπάρ καθίσματα, εξωτικά faux φυτά και, συχνά, άκρως καλοκαιρινή μουσική. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από τις μπάντες που εμφανίζονται στα κυριακάτικα live του φορούν λουλουδάτα πουκάμισα και παίζουν surf και rock ‘n’ roll.

5 bars που φέρνουν την tiki κουλτούρα πιο κοντά - εικόνα 3

Baba Au Rum
To διακεκριμένο cocktail bar του κέντρου γνωρίζει τα πάντα γύρω από το ρούμι και το αποδεικνύει μέσα από την εντυπωσιακότατη συλλογή του, αλλά και μέσα από τα εξαιρετικά του cocktail τα οποία το οδηγούν ψηλά στις λίστες με τα κορυφαία bar του κόσμου. Και η τελευταία του ανακαίνιση το έφερε ακόμα πιο κοντά στην exotica αισθητική των 50s.

5 bars που φέρνουν την tiki κουλτούρα πιο κοντά - εικόνα 4

Κόκκινος Λωτός
Με τον bartender -και φανατικό surfer- Αχιλλέα Πουλημένο στην «ηγεσία» της μπάρας, το self service bar της οδού Ζωοδόχου Πηγής έχει μερικά από τα καλύτερα εξωτικά cocktail της πόλης, ενώ η διακόσμηση ενώνει σε λίγα μόλις τετραγωνικά μέτρα την Πολυνησία και την Άπω Ανατολή.

5 bars που φέρνουν την tiki κουλτούρα πιο κοντά - εικόνα 5

White Monkey
Είναι ντυμένο με μια ταπετσαρία με πρασινάδες και παραδείσια πουλιά, ενώ ο κατάλογος των cocktail είναι τυλιγμένος με σχοινάκι σαν πάπυρος του πειρατή και περιλαμβάνει ό,τι θα δοκίμαζες σε ένα beach bar της Πολυνησίας: Mai Tai, Pina Colada, Zombie και οτιδήποτε φτιάχνεται με μπαχάρια και εξωτικά φρούτα. Η μουσική του εκπέμπει σε rock ‘n’ roll, swing, boogaloo και northern soul και jamaican μήκος κύματος.

5 bars που φέρνουν την tiki κουλτούρα πιο κοντά - εικόνα 6

Cupa Cupa Tiki Bar
Με σήμα κατατεθέν τη μεγάλη σανίδα του Tiki και τα εντυπωσιακά tiki ποτήρια, αυτό το μικρό cocktail bar των Αμπελοκήπων έχει τα rum cocktails και τη μουσική που θα σε κάνουν να γευτείς το καλοκαίρι κάθε εποχή του χρόνου.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

White Monkey

Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/04/2024

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.