Η Μεγάλη Πόλη

3,5

Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βερολίνου για μια νεορεαλιστική καταγραφή της ινδικής πραγματικότητας η οποία εμπλουτίζεται συγκινητικά από πανανθρώπινα ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά διλήμματα.

H_megali_poli

Δημιουργός ο οποίος κράτησε πάντα την κάμερά του στο ύψος του ανθρώπου, ο Ινδός Σατγιαζίτ Ράι μπόλιασε τις ντοκιμαντερίστικες αλήθειες του ιταλικού νεορεαλισμού με ψυχολογικές δραματικές συγκρούσεις, αλλά και την ουμανιστική ματιά της ανατολίτικης βιοσοφίας. Η ακρίβεια των κοινωνικών παρατηρήσεών του και η σκηνοθετική λιτότητά του, η οποία συντονίζεται με την ανάσα των χαρακτήρων του, άνοιξαν το δρόμο για τις σύγχρονες αναζητήσεις ενός "σινεμά του πραγματικού" που δεν φοβάται τη συναισθηματική εμπλοκή.

Βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βερολίνου, η "Μεγάλη Πόλη" επιβεβαιώνει τα παραπάνω μέσα από τις δραματικές αλλαγές οι οποίες επέρχονται στην καθημερινότητα μιας μεσοαστικής, συντηρητικής οικογένειας της Καλκούτας όταν η νοικοκυρά σύζυγος ενός τραπεζικού υπαλλήλου αποφασίζει να βρει δουλειά. Ο πεθερός σοκάρεται, ο άντρας της είναι διστακτικός, αλλά καταλαβαίνει την ανάγκη του επιπλέον μισθού και ο μικρός γιος τους διαμαρτύρεται γιατί η μαμά του τον παραμελεί. Μια μελοδραματική συνθήκη η οποία στα χέρια του Ράι μετατρέπεται σε μια συναρπαστική "περιπέτεια δωματίου", η οποία πίσω από τη διεισδυτική καταγραφή της ινδικής πραγματικότητας αποκαλύπτει συγκινητικά και πανανθρώπινα ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά διλήμματα. Δέσμιοί τους, η αποφασιστική Αράτι και ο εγωιστικά πληγωμένος Σουμπράτα θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις ενός κόσμου που φεύγει (τα πεθερικά) και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός καινούριου που αναδύεται μέσα από την πολύβουη "Μεγάλη Πόλη".

Ινδία. Α/Μ. 1963. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μεγάλη Πόλη

Mahanagar
3,5
  • Δραματική
  • 1963
  • Διάρκεια: 136 '
  • Σατγιαζίτ Ράι

Η ζωή μιας μεσοαστικής οικογένειας της Καλκούτας αλλάζει δραματικά, όταν η νοικοκυρά σύζυγος ενός τραπεζικού υπαλλήλου αποφασίζει να βρει δουλειά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκιόργκι Πάλφι, πώς μια κότα γίνεται πρωταγωνίστρια;

Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Κότα" μίλησε στο "α" για τη δημιουργική διαδικασία της νέας του ταινίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
19/09/2026

Θρίλερ που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσα θρίλερ αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "ΝΑΖΑ" σε πανελλήνια πρώτη προβολή

Το ντοκιμαντέρ των Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ για το εσωτερικό του ισραηλινού στρατιωτικού και πληροφοριακού μηχανισμού έρχεται στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

H άδεια Αθηνάς γίνεται υπαίθριο σινεμά δωρεάν προβολών

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα Midnight Express θα ξεκινήσει στις 23:00 γεμίζοντας με τη νοσταλγία του σελιλόιντ τον άδειο από οχήματα δρόμο.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Όλιβερ Λάσε τον Νοέμβριο στο 67ο ΦΚΘ

Ως guest curator του φετινού αφιερώματος με τίτλο "Καλωσήλθατε στην Έρημο", ο σκηνοθέτης του "Sirat" θα παρευρεθεί στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δίνοντας μια ομιλία αλλά και συμμετέχοντας σε μία πολυμεσική εγκατάσταση.

Πιερφραντσέσκο Φαβίνο: Άσε με να κάνω λάθος

Ο κορυφαίος Ιταλός ηθοποιός μιλάει για τον απαιτητικό ρόλο του αντισυμβατικού προπονητή που υποδύεται στο "Tennis Maestro" του Αντρέα Ντι Στέφανο και απομυθοποιεί το εμμονικό κυνήγι της τελειότητας πάνω, αλλά και έξω από τη μεγάλη οθόνη.