Η Μεγάλη Πόλη

3,5

Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βερολίνου για μια νεορεαλιστική καταγραφή της ινδικής πραγματικότητας η οποία εμπλουτίζεται συγκινητικά από πανανθρώπινα ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά διλήμματα.

H_megali_poli

Δημιουργός ο οποίος κράτησε πάντα την κάμερά του στο ύψος του ανθρώπου, ο Ινδός Σατγιαζίτ Ράι μπόλιασε τις ντοκιμαντερίστικες αλήθειες του ιταλικού νεορεαλισμού με ψυχολογικές δραματικές συγκρούσεις, αλλά και την ουμανιστική ματιά της ανατολίτικης βιοσοφίας. Η ακρίβεια των κοινωνικών παρατηρήσεών του και η σκηνοθετική λιτότητά του, η οποία συντονίζεται με την ανάσα των χαρακτήρων του, άνοιξαν το δρόμο για τις σύγχρονες αναζητήσεις ενός "σινεμά του πραγματικού" που δεν φοβάται τη συναισθηματική εμπλοκή.

Βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βερολίνου, η "Μεγάλη Πόλη" επιβεβαιώνει τα παραπάνω μέσα από τις δραματικές αλλαγές οι οποίες επέρχονται στην καθημερινότητα μιας μεσοαστικής, συντηρητικής οικογένειας της Καλκούτας όταν η νοικοκυρά σύζυγος ενός τραπεζικού υπαλλήλου αποφασίζει να βρει δουλειά. Ο πεθερός σοκάρεται, ο άντρας της είναι διστακτικός, αλλά καταλαβαίνει την ανάγκη του επιπλέον μισθού και ο μικρός γιος τους διαμαρτύρεται γιατί η μαμά του τον παραμελεί. Μια μελοδραματική συνθήκη η οποία στα χέρια του Ράι μετατρέπεται σε μια συναρπαστική "περιπέτεια δωματίου", η οποία πίσω από τη διεισδυτική καταγραφή της ινδικής πραγματικότητας αποκαλύπτει συγκινητικά και πανανθρώπινα ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά διλήμματα. Δέσμιοί τους, η αποφασιστική Αράτι και ο εγωιστικά πληγωμένος Σουμπράτα θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις ενός κόσμου που φεύγει (τα πεθερικά) και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός καινούριου που αναδύεται μέσα από την πολύβουη "Μεγάλη Πόλη".

Ινδία. Α/Μ. 1963. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μεγάλη Πόλη

Mahanagar
3,5
  • Δραματική
  • 1963
  • Διάρκεια: 136 '
  • Σατγιαζίτ Ράι

Η ζωή μιας μεσοαστικής οικογένειας της Καλκούτας αλλάζει δραματικά, όταν η νοικοκυρά σύζυγος ενός τραπεζικού υπαλλήλου αποφασίζει να βρει δουλειά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αγγελική Παπούλια μέλος σε κριτική επιτροπή της Μπερλινάλε

Η διακεκριμένη ηθοποιός πρόκειται να συναποφασίσει τους νικητές του διαγωνιστικού τμήματος Encounters στο 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/02/2023

Ο σύγχρονος ιαπωνικός κινηματογράφος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα με τέσσερις ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συνομιλεί με το Νίκο Παναγιωτόπουλο για το σινεμά αποκλειστικά στο "α"

Προ-δημοσίευση ενός αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ και βιβλίου γύρω από μια μέχρι πρότινος άγνωστη συζήτηση ανάμεσα στους δύο σπουδαίους σκηνοθέτες.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η New Star απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βελισσάριος Κοσσυβάκης, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ελληνικό box office: Με οδηγό τον Μπρένταν Φρέιζερ

Η "Φάλαινα" συνεχίζει να συγκινεί, το σίκουελ του "Avatar" να εντυπωσιάζει και τα πρώτα σημάδια επιστροφής των θεατών στις αίθουσες να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Χίτσκοκ και πάνω σε αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του.

Μια αποκλειστική ματιά στην υποψήφια για Όσκαρ "Αυτοκρατορία του Φωτός" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ένα featurette της νέας ταινίας του Σαμ Μέντες ("Skyfall", "1917") που διεκδικεί Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας.