Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τους must τίτλους της πρώτης μεγάλης καλοκαιρινής διοργάνωσης της σεζόν.

Κασσάνδρο «Κασσάνδρο»

Πιστό στο ραντεβού του με τους Αθηναίους σινεφίλ, οι οποίοι εξάλλου το στηρίζουν θερμά από την πρώτη μέρα διεξαγωγής του, το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA (27/5-5/6) επιστρέφει δυναμικά παρουσιάζοντας τις καλύτερες ταινίες που μιλούν ισπανικά από όλο τον κόσμο. Η επίσημη έναρξη γίνεται με την "Ομαδική Θεραπεία", παρουσία του σκηνοθέτη Γκεράρντο Ερέρο και της παραγωγού Μαριέλα Μπεσουϊέβσκι, ενώ η αυλαία πέφτει με το φιλμ "Ριζοσπαστικό" του Κριστοφέρ Ζάγια που απέσπασε το βραβείο κοινού στο φετινό φεστιβάλ του Σάντανς. Εμείς, "ξεψαχνίσαμε" το φετινό πρόγραμμα και παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όλα τα must της φετινής διοργάνωσης, ώστε να κλείσετε εγκαίρως τα εισιτήριά σας.

"Άχαστα" και δωρεάν

Προτού μεταφερθεί στα θερινά σινεμά Αελλώ και Ελληνίς Cinemax, το Ισπανόφωνο παρουσιάζει δύο προγράμματα με ελεύθερη είσοδο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στην ταράτσα του Ινστιτούτου Θερβάντες. Στην αίθουσα της Ένωσης, παρουσιάζονται επιλεγμένες μικρού μήκους της πρόσφατης παραγωγής, όπως το υποψήφιο για βραβείο Γκόγια "Θεϊκές Αναφορές" (Εουλάλια Ραμόν), καθώς επίσης το ντοκιμαντέρ "Η Εξέγερση" (Λουσέρο Γκονζάλεζ), στο οποίο εκτυλίσσεται μια αναδρομή στα πενήντα χρόνια φεμινιστικού ακτιβισμού μιας ομάδας γυναικών που ενώθηκαν με σκοπό να επιφέρουν ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Από την άλλη, στην ταράτσα του Ινστιτούτου, μας περιμένει ένα σπάνιο αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Μπονίγια και τις ιδιοσυγκρασιακές μικρού μήκους του.

Κλείσε τα Μάτια σου
"Κλείσε τα Μάτια σου"

Πολυβραβευμένο σινεμά

Ως είθισται, το φεστιβάλ φροντίζει να φέρει το αθηναϊκό κοινό σε επαφή με τα φιλμ που διέπρεψαν ή ξεχώρισαν στην απονομή των βραβείων Γκόγια, ήτοι τα "ισπανικά Όσκαρ". Έτσι, μεταξύ άλλων, έχουμε την ευκαιρία να δούμε την πιο πρόσφατη ταινία του εμβληματικού Βίκτορ Ερίθε, δημιουργού αριστουργημάτων όπως το "Πνεύμα του Μελισσιού" (1987), η οποία απέσπασε το Γκόγια β’ ανδρικού ρόλου. Ο λόγος για το ατμοσφαιρικό "Κλείσε τα Μάτια σου", στο οποίο ένας μυστηριώδης και ανεξιχνίαστος θάνατος ενός διάσημου ηθοποιού γίνεται έπειτα από χρόνια θέμα τηλεοπτικής εκπομπής, γεγονός που κινητοποιεί έναν καλό φίλο του θύματος να ανακινήσει την υπόθεση. Εξίσου υποβλητικό επιφυλάσσεται το υποψήφιο για στις κατηγορίες σεναρίου, νέας σκηνοθεσίας και α’ ανδρικού ρόλου "Κατά την Άφιξη" (Αλεχάντρο Ρόχας & Χουάν Σεμπαστιάν Βάσκεζ), όπου ένα ζευγάρι βιώνει μια επεισοδιακή παραμονή σε αμερικανικό αεροδρόμιο η οποία τους οδηγεί στα όριά τους.

Πρωταθλητέξ
"Πρωταθλητέξ"

Αντίθετα, σαφώς πιο ανάλαφρο προμηνύεται το "Πρωταθλητέξ" (Χαβιέ Φεσέρ). Η εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς στην Ισπανία που περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα μπάσκετ παικτών με αναπηρία, η οποία αναγκάζεται να συμμετάσχει σε αγώνες στίβου, ύστερα από ένα λάθος της άπειρης προπονήτριάς τους. Η ταινία προβάλλεται παρουσία του σκηνοθέτη και της σεναριογράφου Ατενέα Μάτα. Έπειτα, σημειώνουμε ακόμα το βραβευμένο με Γκόγια πρωτότυπου τραγουδιού "Σε Αγαπώ Τρελά" (Αλεχάντρο Μαρίν) που τοποθετείται στη Σεβίλλη του 1977. Μια εποχή όπου η ομοφυλοφιλία ήταν ακόμα ποινικοποιημένη, ωστόσο βρίσκει τη Ρεμέ, μια συντηρητική μητέρα που αγαπά όσο τίποτα τον καλλιτέχνη γιο της, να εμπλέκεται στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα της Ανδαλουσίας. Παρόντες στην προβολή θα είναι εκτός από το σκηνοθέτη και η σεναριογράφος Κάρμεν Γκαρίδο Βάκας.

Σε Αγαπώ Τρελά
"Σε Αγαπώ Τρελά"

Ένας απροσδόκητος ρόλος

Κλείνοντας, δεν προσπερνάμε μια ταινία που συζητήθηκε στο φεστιβάλ του Σάντανς και έχει πρωταγωνιστή ένα διάσημο ηθοποιό. Ο λόγος για το "Κασσάνδρο", στο οποίο ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ ενσαρκώνει τον Σαούλ Αρμενταρίζ, έναν ομοφυλόφιλο ερασιτέχνη παλαιστή (λουτσαδόρ) από το Ελ Πάσο, ο οποίος γίνεται παγκοσμίως γνωστός μετά τη δημιουργία του χαρακτήρα του Κασσάνδρο, γνωστού και ως "Λιμπεράτσε της Λούτσα Λίμπρε". Στην πορεία, όχι μόνο ανατρέπει δραστικά τον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κόσμο της πάλης, αλλά και την ίδια του τη ζωή. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποσπάσει βραβείο Όσκαρ καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ ("Music by Prudence").

Πληροφορίες:

8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, 27/5-5/6
Αελλώ Cinemax, Πατησίων 140, 2108259974.
Ελληνίς Cinemax, Λεωφ. Κηφισίας 29, Αμπελόκηποι, 2106464009.
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2103680000.
Ινστιτούτο Θερβάντες, Σκουφά 31, Αθήνα, 2103634117.
Είσ.: € 8, € 6 (μειωμ.), € 16,5 (εισιτήριο τριών προβολών - διαθέσιμο αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της προπώλησης έως 29/5), δωρεάν (προβολές Ελληνοαμερικανικής
Ένωσης & Ινστιτούτου Θερβάντες).

Περισσότερες πληροφορίες

Αελλώ Cinemax

Πατησίων 140

Ελληνίς Cinemax

Λεωφ. Κηφισίας 29, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (13-19/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/06/2024

Ο Μπαμπάκ Τζαλαλί, το "Φρίμοντ" και ο ταπεινός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ

Συναντήσαμε το σκηνοθέτη του νοσταλγικού ασπρόμαυρου φιλμ όπου ο σταρ του "Bear" κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 14ο Athens Open Air Film Festival

Σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που έχουμε ήδη σημειώσει στο πρόγραμμα της αγαπημένης θερινής διοργάνωσης.

"Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι" επτά μέρες κλασικού σινεμά στη Ριβιέρα

Η διοργάνωση που αγαπά τον παλιό καλό κινηματογράφο επιστρέφει για 13η χρονιά.

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Αλμοδοβαρική κομεντί, η οποία ξεκινάει σε ξέφρενο queer τόνο, ισορροπεί ως μια παιχνιδιάρικη σάτιρα αστικής επιβίωσης και καταλήγει σαν μια τρυφερή ιστορία φιλίας με απολαυστικές σινεφίλ αναφορές.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2

Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σίκουελ της κορυφαίας animation δημιουργίας της Pixar. Αστείο και ψυχαναλυτικό, ευρηματικό και ευαίσθητο, επαναλαμβάνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή.