Αγγελάκας, Οικονομίδης, Στεφανή πλάι στα "Κύματα" του φεστιβάλ Κεφαλονιάς

Διεθνές καλεσμένοι, προβολές, masterclasses και συναυλίες δίνουν τον τόνο στη διοργάνωση που ξεκινά σύντομα στο Αργοστόλι.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλονιάς «Κύματα»

Για δεύτερη χρονιά, η διοργάνωση που ίδρυσε ο διακεκριμένος location manager Μαρίνος Σκλαβουνάκης ("Μαγνητικά Πεδία") στο Αργοστόλι είναι έτοιμη να ανάψει ξανά τους προβολείς αλλά και τους ενισχυτές της.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλονιάς "Κύματα" (27/8-3/9) παρουσιάζει ένα πολύπλευρο όσο και εκλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως αφετηρία τον κινηματογράφο ώστε να σμίξει με περισσότερες από μία τέχνες, με έδρα το δημοτικό χώρο Θαλασσόμυλος ο οποίος ανακατασκευάστηκε για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Σημειώστε πως η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Την έναρξη του φεστιβάλ κηρύσσει ο Γιάννης Αγγελάκας, τον οποίο διαδέχεται η προβολή του κλασικού "Νοσφεράτου" (Φ. Β. Μουρνάου, 1922) συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Νίκο Βελιώτη. Ακολουθεί αφιέρωμα στο σινεμά του Γιάννη Οικονομίδη, στο πλαίσιο του οποίου προβάλλονται οι ταινίες "Σπιρτόκουτο" (2003) και "Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς" (2020), ενώ ο σκηνοθέτης πρόκειται να παραδόσει masterclass με θέμα "Κατασκευάζοντας μιας ταινία στην Ελλάδα". Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωση φιλοξενείται αναδρομική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης από έργα που δημιουργήθηκαν για τις 5 μεγάλου μήκους ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη, καθώς και από το θεατρικό έργο του.

Έπειτα, ο σκηνοθέτης Γιώργος Γεωργόπουλος παρουσιάζει τις ταινίες "Tungsten" (2010) και "Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι πολύ Σοβαρό" (2019), η Εύα Στεφανή τρία ντοκιμαντέρ της ("Αθήναι", "Οι Λουόμενοι", "Το Κουτί"), ενώ το φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του Λάκη Παπαστάθη παρουσία της συζύγου του Υβόννης Μαλτέζου προβάλλοντας την ταινία του "Γράμματα από την Αμερική" (1972).

Ακόμα, στο Αργοστόλι θα παρευρεθούν οι σημαντικοί Σέρβοι δημιουργοί Σλόμπονταν Σίγιαν και Σρνταν Γκολούμποβιτς. Ο Σίγιαν παρουσιάζει τις ταινίες "Το Λεωφορείο της Συμφοράς" (1980) και "Οικογένεια Μαθουσάλα" (1982), ενώ ο Γκολούμποβιτς τον "Πατέρα" (2020), την "Παγίδα" (2007) και τις "Διασταυρούμενες Ζωές" (2013). Με αφορμή το focus στο σέρβικο κινηματογράφο, προβάλλεται επίσης η μικρού μήκους "Blue Gypsy" (2005) του Εμίρ Κουστουρίτσα.

spirtokouto1
"Σπιρτόκουτο"

Παράλληλα, το φεστιβάλ ενώνει τις δυνάμεις του με το Σύλλογο Ελλήνων Γελοιογράφων σε μια σειρά δράσεων και καλεσμένο τον Πάνο Μαραγκό. Ο Τζον Αντόνο παρουσιάζει masterclass όπου μιλά για την ιστορία της ελληνικής γελοιογραφίας και ο Ηλίας "etc" Ταμπακέας απαντάει σε "όλα όσα θέλατε να μάθετε για το επάγγελμα του σκιτσογράφου (και ντρεπόσαστε να ρωτήσετε)". Επιπλέον, 24 Έλληνες γελοιογράφοι εκθέτουν τα σκίτσα που εμπνεύστηκαν ειδικά για το φεστιβάλ, τα οποία έφτασαν τις 45 γελοιογραφίες οι οποίες ανθολογήθηκαν σε έκδοση που διατίθεται προς πώληση. Όλα τα έργα μπορείτε να τα δείτε στην έκθεση με τίτλο "Κύματα".

Τέλος, η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει με αφιέρωμα γύρω από τη μουσική και το σινεμά. Ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος προλογίζει το φανταστικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη με τίτλο "Screamin' Jay Hawkins: I Put a Spell on Me" (2001), προτού ακολουθήουν οι συναυλίες του Σταύρου Μητρόπουλου και των Illegal Operation.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.