Πέθανε ο σημαντικός σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης

«Έφυγε» ο πολυσχιδής δημιουργός ο οποίος άφησε διακριτό στίγμα στο σινεμά και την τηλεόραση.

Λάκης_Παπαστάθης

Γεννηθείς το 1943 στο Βόλο και ενεργός στον κινηματογράφο και την τηλεόραση από τη δεκαετία του ’60, ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης ο οποίος πέθανε σε ηλικία 79 ετών, στο πέρας της ζωής του άφησε διακριτό στίγμα στον ελληνικό πολιτισμό.

Η κινηματογραφική διαδρομή του ξεκίνησε γυρίζοντας μικρού μήκους στα ‘60s, με αποκορύφωμα το βραβείο καλύτερης ταινίας το 1972 στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία "Γράμματα από την Αμερική". Στο ενδιάμεσο, καθοριστική για τον Παπαστάθη υπήρξε η γνωριμία και συνεργασία του με τον εμβληματικό σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανό, στην "Ευδοκία" (1971), φιλμ σταθμός του ελληνικού σινεμά. Εκεί, ο Παπαστάθης εκτέλεσε χρέη βοηθού σκηνοθέτη και επηρεάστηκε τόσο από την εμπειρία, ώστε αργότερα υπέγραψε τη μονογραφία "Όταν ο Δαμιανός γύριζε την ‘Ευδοκία’" (εκδόσεις Πατάκης, 2006).

Έπειτα ο Παπαστάθης αφιερώθηκε στο προσωπικό έργο του, διαχρονικά επηρεασμένο από τη βαθιά αγάπη του για τη λογοτεχνία. Μεταξύ των πιο ξεχωριστών φιλμ του είναι ο "Θεόφιλος" (1980) που διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ Βερολίνου και η διασκευή στο ομώνυμο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού "Το Μόνο της Ζωής του Ταξείδιον" (2001), το οποίο έφτασε μέχρι το φεστιβάλ του Τορόντο.

Βέβαια, η διασημότερη δημιουργία του ήταν η πολιτιστική εκπομπή "Παρασκήνιο", την οποία έφτιαξε μαζί με το σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλο, η οποία προβαλλόταν στην ΕΡΤ για σχεδόν 40 χρόνια (1976-2013). Στις εκπομπές της παρελαύναν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω αφιερώματος, σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, από το Θόδωρο Αγγελόπουλο και το Μανώλη Αναγνωστάκη, μέχρι το Μάνο Χατζηδάκι και το Νίκο Καρούζο. Χαρακτηριστικοί δε υπήρξαν οι τίτλοι αρχής του "Παρασκηνίου", τους οποίους συνέθεσε ο κορυφαίος Βαγγέλης Παπαθανασίου. Εδώ μπορείτε να βρείτε σημαντικό μέρος των σχεδόν 1000 εκπομπών που γύρισαν οι Παπαστάθης – Χατζόπουλος.

Επιπλέον, ο Παπαστάθης συμμετείχε στη σειρά ντοκιμαντέρ "Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα", ενώ η τελευταία δουλειά στην τηλεόραση ήταν η σκηνοθεσία της εκπομπής "Υστερόγραφο", πάντα για την ΕΡΤ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο δημιουργός εξέδωσε τέσσερις συλλογές διηγημάτων, δύο για τις εκδόσεις Νεφέλη ("Η νυχτερίδα πέταξε", "Η ήσυχη και άλλα διηγήματα") και δύο για τις εκδόσεις Πόλις ("Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα", "Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά").

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

H ηχηρή απάντηση των συντελεστών της "Αρκουδότρυπας" για την ακύρωση της προβολής στην Αιγιαλεία

"Η ειρωνεία των αντιδράσεων που προκάλεσε η ταινία μας είναι θλιβερή: μια ταινία που μιλά για την καταπίεση στην ελληνική επαρχία καταλήγει να φιμώνεται" αναφέρουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2026

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 13 Αυγούστου.

Η αμερικανική έρημος μέσα από το βλέμμα 8 σκηνοθετών

Με αφορμή την επανέκδοση του "Zabriskie Point", φτιάξαμε μια λίστα με ταινίες που αποτυπώνουν, με διαφορετικούς τρόπους, την έρημο της Αμερικής.

Απόψε (14/08) βλέπουμε το "Τραγουδώντας στη βροχή" με δωρεάν είσοδο

Αν ψάχνεις μια δωρεάν έξοδο στην Αθήνα, το ΚΠΙΣΝ έχει την πρόταση. Το αγαπημένο θερινό σινεμά του επιστρέφει με μια ακόμη προβολή κάτω από τα αστέρια.

Η "Αρκουδότρυπα" βρήκε κλειστές πόρτες σε ένα χωριό της Αιγιαλείας

Η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου ακύρωσε την προβολή κάνοντας λόγο για "ακραίες ομοφοβικές αντιδράσεις" και "επιχειρούμενη φίμωση της έβδομης τέχνης".

Εννοείται ότι θα δεις τα "Φτηνά Τσιγάρα" Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα

Η cult ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη επιστρέφει στον Θερινό Κινηματογράφο Άνεσις για τον Δεκαπενταύγουστο, μαζί με ακόμη δύο ταινίες, τον "Νυχτερινό Εκφωνητή" και το "Κλασικό Αριστούργημα".

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (13-19/08)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.