Πέθανε ο σημαντικός σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης

«Έφυγε» ο πολυσχιδής δημιουργός ο οποίος άφησε διακριτό στίγμα στο σινεμά και την τηλεόραση.

Λάκης Παπαστάθης

Γεννηθείς το 1943 στο Βόλο και ενεργός στον κινηματογράφο και την τηλεόραση από τη δεκαετία του ’60, ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης ο οποίος πέθανε σε ηλικία 79 ετών, στο πέρας της ζωής του άφησε διακριτό στίγμα στον ελληνικό πολιτισμό.

Η κινηματογραφική διαδρομή του ξεκίνησε γυρίζοντας μικρού μήκους στα ‘60s, με αποκορύφωμα το βραβείο καλύτερης ταινίας το 1972 στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία "Γράμματα από την Αμερική". Στο ενδιάμεσο, καθοριστική για τον Παπαστάθη υπήρξε η γνωριμία και συνεργασία του με τον εμβληματικό σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανό, στην "Ευδοκία" (1971), φιλμ σταθμός του ελληνικού σινεμά. Εκεί, ο Παπαστάθης εκτέλεσε χρέη βοηθού σκηνοθέτη και επηρεάστηκε τόσο από την εμπειρία, ώστε αργότερα υπέγραψε τη μονογραφία "Όταν ο Δαμιανός γύριζε την ‘Ευδοκία’" (εκδόσεις Πατάκης, 2006).

Έπειτα ο Παπαστάθης αφιερώθηκε στο προσωπικό έργο του, διαχρονικά επηρεασμένο από τη βαθιά αγάπη του για τη λογοτεχνία. Μεταξύ των πιο ξεχωριστών φιλμ του είναι ο "Θεόφιλος" (1980) που διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ Βερολίνου και η διασκευή στο ομώνυμο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού "Το Μόνο της Ζωής του Ταξείδιον" (2001), το οποίο έφτασε μέχρι το φεστιβάλ του Τορόντο.

Βέβαια, η διασημότερη δημιουργία του ήταν η πολιτιστική εκπομπή "Παρασκήνιο", την οποία έφτιαξε μαζί με το σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλο, η οποία προβαλλόταν στην ΕΡΤ για σχεδόν 40 χρόνια (1976-2013). Στις εκπομπές της παρελαύναν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω αφιερώματος, σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, από το Θόδωρο Αγγελόπουλο και το Μανώλη Αναγνωστάκη, μέχρι το Μάνο Χατζηδάκι και το Νίκο Καρούζο. Χαρακτηριστικοί δε υπήρξαν οι τίτλοι αρχής του "Παρασκηνίου", τους οποίους συνέθεσε ο κορυφαίος Βαγγέλης Παπαθανασίου. Εδώ μπορείτε να βρείτε σημαντικό μέρος των σχεδόν 1000 εκπομπών που γύρισαν οι Παπαστάθης – Χατζόπουλος.

Επιπλέον, ο Παπαστάθης συμμετείχε στη σειρά ντοκιμαντέρ "Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα", ενώ η τελευταία δουλειά στην τηλεόραση ήταν η σκηνοθεσία της εκπομπής "Υστερόγραφο", πάντα για την ΕΡΤ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο δημιουργός εξέδωσε τέσσερις συλλογές διηγημάτων, δύο για τις εκδόσεις Νεφέλη ("Η νυχτερίδα πέταξε", "Η ήσυχη και άλλα διηγήματα") και δύο για τις εκδόσεις Πόλις ("Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα", "Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά").

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.

Μια Απροσδόκητη Σχέση

Δράμα χαρακτήρων και ερμηνειών, το οποίο προδίδεται από ένα ζαχαρωμένα μελοδραματικό σενάριο που εξαφανίζει σταδιακά κάθε υπόσχεση δραματικού ρεαλισμού και συναισθηματικής ειλικρίνειας.

Στο Τέλος Ξυρίζουν το Γαμπρό

Ο δημιουργός τού "I Love Karditsa" ξαναχτυπά με μια αφόρητα κακόγουστη και απίστευτα κακοφτιαγμένη "κωμωδία" παρεξηγήσεων μετά… φόνων (καλλιτεχνικών και μη).