Για σινεμά με συνείδηση στη Βόρεια Εύβοια

Μετά τη θερμή ανταπόκριση που βρήκε η περσινή ρηξικέλευθη πρωτοβουλία Evia Film Project, η διοργάνωση επαναλαμβάνεται (20-24/6), φιλοδοξώντας να διευρύνει τον ορίζοντα δράσεών της.

evia_film_project_new2

Η καινοτόμος διοργάνωση που υλοποίησε για πρώτη φορά πέρσι στη Βόρεια Εύβοια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τίτλο Evia Film Project (20-24/6), επιστρέφει σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα, με στόχο να συνεχίσει μέσω του σινεμά την έμπρακτη στήριξη των περιοχών από τις οποίες πέρασε η πυρκαγιά του 2021. Χάρη σε ένα πλούσιο πρόγραμμα, που συνδυάζει την παρουσία προσκεκλημένων διεθνούς φήμης, ταινίες με οικολογική και κοινωνική συνείδηση, εξειδικευμένα masterclasses όσο και δράσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την Εύβοια, πάντα με ελεύθερη είσοδο, ο θεσμός δίνει την αίσθηση ότι ήρθε για να μείνει. Ας δούμε, λοιπόν, τι αναμένουμε φέτος.

evia_film_project_new

Ως σημείο αναφοράς λειτουργεί η Αιδηψός, και συγκεκριμένα το θερινό σινεμά Απόλλων, ο κινηματογράφος που ανακαινίστηκε πλήρως έπειτα από δεκαετίες αχρησίας με πρωτοβουλία του φεστιβάλ. Εκεί, όπως και στο Ελύμνιον στη Λίμνη, πρόκειται να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα προβολών όπου η φρέσκια κινηματογραφική παραγωγή σμίγει με τα κλασικά φιλμ. Φέτος, μάλιστα, λειτουργεί και το τμήμα εικονικής πραγματικότητας "Immersive: All Around Cinema", προσφέροντας στους Ευβοιώτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη μαγεία του virtual reality κινηματογράφου. Έπειτα, Αγία Άννα και Αιδηψός φιλοξενούν μια σειρά από masterclasses, πολύτιμα για επαγγελματίες σινεφίλ και μη. Μεταξύ άλλων, ο ταλαντούχος σεναριογράφος Ζαχαρίας Μαυροειδής ("Απόστρατος") μιλά για την περιπλοκότητα της σινε-αφήγησης, ο υποψήφιος για Όσκαρ ντοκιμαντερίστας Χούμπερτ Ζάουπερ αναλύει το φιλμ του "Ερχόμαστε εν Ειρήνη" μετά την προβολή του στον Απόλλωνα,  ενώ η location manager Δανάη Σπαθάρα αναλύει πώς εντοπίστηκαν οι τοποθεσίες  στην Εύβοια για τα γυρίσματα του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα "Τριγώνου της Θλίψης".

evia_film_project_new3

Μάλιστα, η διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη του πολλαπλού οφέλους που αποφέρουν τα γυρίσματα στην περιοχή, γι’ αυτό σχεδιάζει μια περιήγηση για scouts και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να εξοικειωθούν με τη μορφολογία του νησιού και να φέρουν τα συνεργεία τους για γυρίσματα. Παράλληλα, στήνονται εντατικά κινηματογραφικά εργαστήρια για φοιτητές και εφήβους που ζουν στην Εύβοια, την ίδια ώρα που θα λαμβάνει χώρα το CIRCLE Women Doc Accelerator. Ήτοι ένα workshop ανάπτυξης ντοκιμαντέρ που απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες παραγωγούς και σκηνοθέτριες, που επιθυμούν να λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς του ντοκιμαντέρ για την ανάπτυξη των πρότζεκτ τους.

Evia Film Project

Φυσικά, από το Evia Film Project δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι μουσικές εκδηλώσεις, που δίνουν τον δικό τους τόνο στη διοργάνωση. Αυτήν τη φορά, μεγάλος προσκεκλημένος είναι ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο οποίος θα σημάνει το φινάλε των διεργασιών με μια μεγάλη συναυλία στην πλατεία Θερμοποτάμου της Αιδηψού. Νωρίτερα, στις 21/6, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής γιορτάζεται με το αγαπημένο συγκρότημα κρουστών και χάλκινων Αγία Φανφάρα. Το σχήμα, αφού "ντύσει" μουσικά την ταινία "Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης – Μια Συμφωνία του Ανθρώπινου Πνεύματος" (Μπραντ Όλγκουντ & Γκρέιαμ Τάουνσλι) στο Ελύμνιον, θα πεζοπορήσει μουσικά παρέα με το κοινό μέχρι την προκυμαία της Λίμνης, παίζοντας μελωδίες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Μικρόκοσμος
"Μικρόκοσμος"

Ένας οσκαρικός επισκέπτης

Ο ελληνικής καταγωγής και διπλά βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν ("Nebraska", "Πλαγίως") πρόκειται να δώσει το "παρών" στην Αιδηψό για να παρουσιάσει στο θερινό σινεμά Απόλλων τη βιτριολική περιβαλλοντική σάτιρά του "Μικρόκοσμος", με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον. Αμέσως μετά την προβολή, ο Πέιν θα συνομιλήσει με το κοινό, αλλά δεν θα είναι μόνος. Πλάι του θα βρίσκεται ο σταθερός διευθυντής φωτογραφίας του και δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Φαίδων Παπαμιχαήλ, o οποίος πρόσφατα συμμετείχε στο πολυαναμενόμενο "Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.