Απόστρατος

3

Βραβεία Κοινού και Νεότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μια απόλυτα ορθογραφημένη δραμεντί με τολμηρή, εύστοχη όσο κι ευρηματική προσέγγιση στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Απόστρατος

Χαριτωμένο, αν και άνισο, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζαχαρία Μαυροειδή «Ο Ξεναγός» (2011) διέθετε μια χαλαρή, ανάλαφρη γοητεία, η οποία στον διπλά βραβευμένο στη Θεσσαλονίκη (Κοινού και Νεότητας) «Απόστρατο» έχει μετατραπεί σε αφηγηματική ωριμότητα που εκπλήσσει ευχάριστα. Όπως και η πικάντικη περιπέτεια ενηλικίωσης του «ξεναγού αρχιτεκτόνων» Ιάσονα έχει μετατραπεί στην απρόσμενη αναμέτρηση του ανώριμου τριαντάρη Άρη με το οικογενειακό, εθνικά υπερήφανο παρελθόν του. Διότι ο Μαυροειδής επιμένει να εστιάζει σε αποπροσανατολισμένους ήρωες, που αναζητούν ταυτότητα σε μια αθηναϊκή πραγματικότητα γεμάτη εκπλήξεις.

Έτσι, άλλα σχέδια έχει ο εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο κι εργένης Γλυφαδιώτης Άρης Νικολόπουλος όταν μετακομίζει στο σπίτι του παππού του στου Παπάγου μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά κι εντελώς διαφορετικά εξελίσσεται η ζωή του στο αποστειρωμένο προάστιο των απόστρατων. Εκεί, ενώ θα προσπαθήσει να πιάσει την καλή με μια γερή παραγγελία, θα ξανασμίξει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, την ιστορία του οποίου αρχίζει να ανακαλύπτει με περιέργεια και απανωτές εκπλήξεις.

Απόστρατος - εικόνα 1

Αναγνωρίσιμες καταστάσεις, ρεαλιστικοί διάλογοι και ζωντανοί χαρακτήρες μετατρέπουν τις περιπέτειες του Άρη σε ένα κινηματογραφικά ορθογραφημένο σχόλιο πάνω στην καθημερινότητα της κρίσης, το οποίο είναι φιλικό προς το μεγάλο κοινό και ταυτόχρονα πρωτότυπο ως προς το πολιτικο-ιστορικό σχόλιό του. Διότι όλα όσα περιτριγυρίζουν τον ήρωα (η συνοικία του Παπάγου, ο στρατιωτικός παππούς, ο κομμουνιστής φίλος του) φέρνουν στο προσκήνιο μια αόρατη αντιπαράθεση που βιώνει, λόγω των πρόσφατων κοινωνικών αναταραχών, η Ελλάδα: τη σχέση της με το παρελθόν – ο Εμφύλιος, η Μεταπολίτευση, οι πασοκικές παχιές αγελάδες και η σύνδεσή τους με το χρεοκοπημένο παρόν.

Ο Άρης βιώνει αυτήν την κληρονομιά ως δέος και άχθος ταυτόχρονα, ενδύεται (σε μασκέ πάρτι!) τη στολή του παππού και μπαίνει στο πετσί του, για να φτάσει, μέσα από την αποκάλυψη ενός επώδυνου μυστικού, στην καλά κρυμμένη αλήθεια. Συγκινητική; Απομυθοποιητική; Απελευθερωτική; Όπως και να ’χει, αυτή θα προσγειωθεί στο σήμερα με τολμηρό και ειλικρινή τρόπο.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Απόστρατος

3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 99 '
  • Ζαχαρίας Μαυροειδής

Τριαντάρης εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο, ο εργένης Γλυφαδιώτης Άρης μετακομίζει στο σπίτι του παππού του Αριστείδη στου Παπάγου μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά. Ξανασμίγει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, την ιστορία του οποίου αρχίζει να ανακαλύπτει με περιέργεια και απανωτές εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα υπερφορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/06/2023

Αγάπη και Μίσος

Δυσκίνητο οικογενειακό (μελό)δραμα με προβλέψιμη εξέλιξη, παγιδευμένο σε μια στείρα και σοβαροφανή κινηματογραφική φλυαρία.

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".

Πρόσκληση σε Φόνο

Μια ερασιτεχνικού επιπέδου κόπια του "Στα Μαχαίρια", τόσο κωμικοτραγικά προχειροφτιαγμένη που την ξεχνάς την ώρα που τη βλέπεις.

Ο Μπαμπούλας

Εφηβικό δράμα με horror περιτύλιγμα, αρκετά σκοτεινό για να ανατριχιάσει, αλλά όχι για να κρύψει τα δομικά ψεγάδια του.

Το Έγκλημά μου

Μυστήριο επιθεωρησιακού χαρακτήρα με επίκεντρο τη μάχη των φύλων που ωστόσο προφυλάσσεται από το ανάλαφρο και λαϊκής απεύθυνσης στιλιζάρισμά του.

Επίδοξοι Κληρονόμοι

Κωμωδία καταστάσεων που πείθει ως τέτοια μόνο στα χαρτιά, εξαιτίας του χιούμορ που αναζητείται με amber alert.