Οι ταινίες που διεκδικούν βραβείο LUX παίζουν στο Μικρόκοσμο

Τρίγωνο της θλίψης «Το Τρίγωνο της Θλίψης» / Fredrik Wenzel ©Plattform Produktion

Ο κινηματογράφος Μικρόκοσμος επί της Λεωφόρου Συγγρού, τις επόμενες μέρες φιλοξενει τις υποψήφιες ταινίες για το φετινό ευρωπαϊκό βραβείο LUX που απονέμουν τα τελευταία 16 χρόνια από κοινού με βάση τις ψήφους τους οι Ευρωβουλευτές και οι πολίτες της Ευρώπης.

Θυμίζουμε πως πρόκειται για το θεσμό ο οποίος ετησίως αναδεικνύει μερικές από τις καλύτερες ταινίες της Γηραιάς Ηπείρου, βοηθώντας τες στο ενδιάμεσο να αποκτήσουν υποτίτλους σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και να προβληθούν στο φυσικό χώρο τους, τα σινεμά, ακόμα και σε χώρες όπου δεν είχαν προηγουμένως βρει διανομή. Οι προϋποθέσεις για να διεκδικήσει ένα φιλμ το βραβείο LUX είναι απλές. Το δυνάμει υποψήφιο φιλμ οφείλει να διαρκεί το λιγότερο 60’, να αποτελεί παραγωγή μίας ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και να θίγει ευρωπαϊκά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Η ταινία που απέσπασε πέρσι το LUX ήταν το υποψήφιο για Όσκαρ "Κβο Βάντις, Άιντα" (Τζασμίλα Ζμπάνιτς), με το "α" να ταξιδεύει στο Στρασβούργο για να παρακολουθήσει από κοντά την απονομή. Διαβάστε την ανταπόκρισή μας εδώ.

oi_rodakinies_tou_alcarras
"Οι Ροδακινιές του Αλκαράς"

Φέτος 5 είναι οι ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX, οι τίτλοι των οποίων ανακοινώθηκαν στην τελετή απονομής των 35ων Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου μάλιστα θριάμβευσε μία εκ των υποψηφίων. Ο λόγος για το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα και γυρισμένο στην Ελλάδα "Τρίγωνο της Θλίψης" (Ρούμπεν Έστλουντ), το οποίο απέσπασε 4 χρυσά αγαλματίδια στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έτσι θεωρείται φαβορι για το LUX. Το φιλμ του Έστλουντ, ωστόσο, έχει απέναντί του ταινίες εξίσου ικανές να το κατακτήσουν.

Όπως τις "Ροδακινιές του Αλκαράς" (Κλάρα Σιμόν), την ταινία που απέσπασε τη φετινή Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι τίτλοι για το LUX είναι οι εξής: "Close" (Λούκας Ντοντ), "Μέρες Ξηρασίας" (Εμίν Αλπέρ) και "Will-o-the-Wisp" (Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ). Μέσω αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας, μπορείτε να ψηφίσετε την ταινία που θέλετε να κερδίσει το LUX έως τις 12/6/2023. Ο νικητής ανακοινώνεται στις 14 Ιουνίου 2023. Έως τότε, προλαβαίνετε να περάσετε μία βόλτα από το Μικρόσμο και να παρακολουθήσετε όλα τα φιλμ με ελεύθερη είσοδο.

Close
"Close"

Πληροφορίες

Προβολή υποψήφιων ταινιών βραβείου LUX 2023, 10-14/5.
Μικρόκοσμος, Λεωφφ. Συγγρού 106, Κουκάκι, 2109230081.
Είσοδος ελεύθερη.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 11
20.30 Το Τρίγωνο της Θλίψης (Ρούμπεν Έστλουντ, 2022)

Παρασκευή 12
20.30 Close (Λούκας Ντοντ, 2022)

Σάββατο 13
20.30 Οι Ροδακινιές του Αλκαράς (Κάρλα Σιμόν, 2022)

Κυριακή 14
19.00 Will-o-the-Wisp (Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκες, 2022)

Σε κάθε προβολή προσφέρεται welcome drink και ακολουθεί συζήτηση. Στις 14/5, οι προβολές ολοκληρώνονται με ένα κινηματογραφικό DJ set του Capt'n Midnight. 

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρόκοσμος

Λεωφ. Συγγρού 106, Κουκάκι, στάση μετρό Συγγρού-Φιξ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.