Μέρες Ξηρασίας

3

Πολιτική καταγγελία σκηνοθετημένη με σφρίγος σαν αποπνικτικό ψυχολογικό θρίλερ. Πλήθος φεστιβαλικών συμμετοχών και βραβείων, από τις Κάνες ως την Θεσσαλονίκη.

Meres Xirasias

Ποιητικές εικόνες και αγωνιώδης πλοκή συνοδεύουν την εφιαλτική εμπειρία του Εμρέ ως υπερασπιστή του νόμου σε μια επαρχιακή πόλη της Τουρκίας. Νεαρός εισαγγελέας ο οποίος μόλις έχει διοριστεί εκεί, θα βρεθεί εξ αρχής δέσμιος των διαπλεκομένων συμφερόντων ενός οπισθοδρομικού μικρόκοσμου. Σαν να έχει αναδυθεί από την Άγρια Δύση, η Γιανικλάρ κυβερνάται από τους άγραφους κανόνες μιας άλλης (πατριαρχικής, ξενοφοβικής, ανεξέλεγκτα βίαιης) εποχής, με τον Εμίν Αλπέρ ("Υποψίες", "Τρεις Αδερφές") να ακτινογραφεί διεισδυτικά τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία, αποκαλύπτοντας τους θεσμικούς και μη μηχανισμούς καταπίεσής της. Η πολιτική καταγγελία του είναι σκηνοθετημένη σφριγηλά σαν αποπνικτικό ψυχολογικό θρίλερ με σασπένς, ερωτισμό, αφηγηματική ευελιξία, αλλά και σεναριακά στερεότυπα. Πλήθος φεστιβαλικών συμμετοχών και διακρίσεων, από τις Κάνες ("Ένα Κάποιο Βλέμμα") ως την Θεσσαλονίκη (βραβείο κοινού).

Τουρκία, Γαλλία, Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: MIKROKOSMOS

Περισσότερες πληροφορίες

Μέρες Ξηρασίας

Kurak Günler / Burning Days
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 129 '
  • Εμίν Αλπέρ

Ο Εμρέ είναι ένας νεαρός εισαγγελέας, ο οποίος διορίζεται σε μια επαρχιακή πόλη της Τουρκίας. Προσπαθώντας να κάνει το καθήκον του, θα βρεθεί εξ αρχής δέσμιος των διαπλεκόμενων συμφερόντων ενός οπισθοδρομικού μικρόκοσμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Μπλε Καφτάνι

Γλυκόπικρο δράμα πολλαπλής απελευθέρωσης (συναισθηματικής, γυναικείας, σεξουαλικής) με δεξιοτεχνική σεναριακή ισορροπία, αφηγηματική ευαισθησία και πλήθος φεστιβαλικών βραβείων (Κάννες, Αθήνα, Μαρακές, βραχεία λίστα διεθνούς Όσκαρ).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
30/03/2023

Τα Οχτώ Βουνά

Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες για την επική αναζήτηση του νοήματος της ζωής μέσα από μια απλόχερη σε εικαστικό μεγαλείο, αλλά ανοικονόμητη ιστορία περιπετειώδους "συνύπαρξης".

Ο Άρχοντας των Μυρμηγκιών

Διδακτική εξιστόρηση ενός αληθινού γεγονότος, η οποία κριτικάρει με θάρρος, αλλά χωρίς κινηματογραφική πυγμή την ιταλική (και όχι μόνο) πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα του ’60.

Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών

Το διάσημο roleplaying game ζωντανεύει ως μια θεαματική, μπριόζα, όσο και αθεράπευτα χολιγουντιανή περιπέτεια επικής φαντασίας. Βλέπεται ευχάριστα, χωρίς να μπορεί να εκπλήξει κανέναν ενήλικο θεατή.

Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης

Βραβείο των Ελλήνων κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για ένα κινηματογραφικά απλό, όσο και χιουμοριστικό, νοσταλγικό και κατά στιγμές ευρηματικό σχόλιο πάνω στο αμερικανικό όνειρο.

Ζλάταν

Χλιαρή εξιστόρηση της αληθινής ζωής ενός σπουδαίου και sui generis ποδοσφαιριστή, η οποία στέκεται μοναχά στα ελάχιστα ενδιαφέροντα, προφανή και σχηματικά.

Ανθρωπόπαυση

Ενδιαφέρον στις ιδέες του, αφηγηματικά γάργαρο, αλλά πάσχον από… διάσπαση προσοχής κινηματογραφικό χρονικό, το οποίο εγείρει διαχρονικά φιλοσοφικά αλλά και επίκαιρα πολιτικοκοινωνικά ερωτήματα.