Οι Ροδακινιές του Αλκαράς

3

Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για ένα ντοκιμαντερίστικης ειλικρίνειας δράμα με ερασιτέχνες ηθοποιούς, το οποίο καταγράφει χωρίς συναισθηματισμούς το τίμημα του πολιτισμικού περάσματος από την αγροτική στην αστική ζωή.

Oi_rodakinies_tou_Alkaras

Στο "Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι" (2017), πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Κάρλα Σιμόν, ένα εξάχρονο κορίτσι φεύγει από την Βαρκελώνη για να περάσει το καλοκαίρι του στην αγροικία του θείου της. Δυο κόσμοι, ο αστικός και ο αγροτικός, αλλά κι ο παιδικός με τον ενήλικο, αντιπαρατίθενται, όπως ακριβώς και στις "Ροδακινιές του Αλκαράς". Εδώ η ζωή μιας οικογένειας Καταλανών ροδακινοπαραγωγών αλλάζει όταν ο ιδιοκτήτης της γης τους πεθαίνει και οι κληρονόμοι του αποφασίζουν να εγκαταστήσουν εκεί φωτοβολταϊκά πάνελ. Οι αγρότες μπορούν τώρα αν θέλουν να γίνουν υπάλληλοι της εταιρίας και να τα φροντίζουν.

Πρόκειται για το τέλος μιας εποχής, το οποίο φέρνει ενδοοικογενειακές προστριβές, μιας και κάποιοι επιμένουν να αντιστέκονται και κάποιοι συμβιβάζονται με την ιδέα της αναπόφευκτης αλλαγής. Η Σιμόν μοιράζει το χρόνο της σ’ όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες (ακόμα και στη μικρούλα Ίρις) και περιγράφει με ντοκιμαντερίστικη ειλικρίνεια – το καστ αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από  ερασιτέχνες ηθοποιούς της περιοχής – την αγροτική καθημερινότητα. Αν και κινηματογραφικό ρέκβιεμ πάνω στο τίμημα του πολιτισμικού περάσματος από έναν πατροπαράδοτο τρόπο ζωής σ’ έναν άλλον, αυτόν της παγκοσμιοποιημένης αστικοποίησης, οι "Ροδακινιές του Αλκαράς" είναι σκηνοθετημένες με φωτογενή, ρεαλιστική ελαφρότητα. Χωρίς δακρύβρεκτους ή καταγγελτικούς συναισθηματισμούς, αποσπούν ένα κομμάτι γήινης πραγματικότητας και τον μεταφέρουν στην οθόνη θέτοντας μια σειρά επίκαιρων, σκληρών ερωτημάτων και αποσπώντας την Χρυσή Άρκτο στο πρόσφατο φεστιβάλ Βερολίνου.

Ισπανία, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Ροδακινιές του Αλκαράς

Alcarràs
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 120 '
  • Κάρλα Σιμόν

Η ζωή μιας οικογένειας Καταλανών ροδακινοπαραγωγών αλλάζει όταν ο ιδιοκτήτης της γης τους πεθαίνει και οι κληρονόμοι αποφασίζουν να εγκαταστήσουν εκεί φωτοβολταϊκά πάνελ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.